Mirjana Joković se pre 30 godina preselila u Ameriku, a sad se pojavila na crvenom tepihu u Beogradu i blista

Mirjana Joković Foto:kpa / United Archives / Profimedia

Bila je jedna od omiljenih jugoslovenskih glumica.

Proslavljena glumica Mirjana Joković (55) pojavila se sinoć na premijeri prve dve epizode trilera „Poziv“ koja je održano u MTS Dvorani – i tako je publika mogla da je vidi posle 30 godina otkako je napustila Srbiju.

Mirjana u ovom trileru igra glavnu ulogu, a na crvenom tepihu zablistala je u crnom od glave do pete. Naime, ona je za ovu specijalnu priliku ponela usku haljini koju je ukombinovala sa čizmama u istoj boji.

Nasmejana je pozirala pred fotoreporterima i mnogi se slažu da joj godine ne mogu ništa.

Antonio Ahel/ATAImages
Antonio Ahel/ATAImages
Antonio Ahel/ATAImages
Antonio Ahel/ATAImages

Mirjana Joković je osamdesetih i devedesetih godina važila za jednu od najpopularnijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije. Bila je miljenica reditelja sa naših prostora, a onda je u jeku slave nestala sa ekrana i iz javnosti.

Zanimljiva životna priča

Iako je rođena u Užicu, Mirjana je rano detinjstvo provela u Zambiji gde je njen otac radio kao industrijski inženjer. Zatim se vratila u Srbiju i u Beogradu je upisala FDU kada je imala samo 16 godina. Diplomirala je u klasi profesora Vladimira Jevtovića, a studirala je sa najvećim imenima srpske kinematografije – Draganom Bjelogrlićem, Miloradom Mandićem Mandom, Srđanom Žikom Todorovićem, Darkom Tomovićem, Vesnom Trivalić, Slobodanom Bodom Ninkovićem i Draganom Petrovićem Peletom.

Jevtović je jednom prilikom Mirjanu opisao kao najmirniju u klasi. Rekao je da je uvek sedela u poslednjim redovima i da nije volela da se ističe na časovima, ali i da njen talenat nije mogao da se sakrije.

Po završetku studija počela je da igra u Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

1979. godine debitovala je na filmskom platnu u ostvarenju „Poslednja trka“.

Proslavila se ulogama u filmovima „Tesna koža“ 1982. i „Stršljen“ 1998. gde je igrala Adrijanu rame uz rame sa Sergejom Trifunovićem. U svojoj karijeri igrala je u brojnim filmskim i televizijskim ostvarenjima poput serija „Vratiće se rode“, „Kamiondžije“, „Sivi dom“, te filmovima: „Zaboravljeni“, „Mala“, „Podzemlje“, „Bure baruta“..

Mirjana je 1989. dobila ulogu u filmu „Eversmile, New Jersey“. Partner joj je bio Danijel Dej Luis. Na filmu su njih dvoje udružili talente i stvorili magiju. Film su obeležile i ljubavne scene dvoje glumaca.

Dobitnica je „Zlatne arene“ za najbolju žensku ulogu u Puli za ulogu u filmu „Granica“ iz 1990.

Mnogi nisu zapazili, ali prema pisanju medija igrala je u filmu „Sobarica i senator“ u kom su glavne uloge imali Dženifer Lopez i Rejf Fajns.

Ova rođena Užičanka igrala je i 2019. u kanadskom filmu „Easy Land“, debitantskom ostvarenju srpsko-kanadske rediteljke Sanje Živković u kojem glavnu ulogu igra Nina Kiri, najpoznatija Srpkinja u Kanadi.

Mirjana se u Ameriku preselila 1993. u jeku popularnosti, a paralelno sa glumačkom gradila je i profesorsku karijeru. Tada je imala samo 26 godina, a život u Los Anđelesu započela je sa suprugom Srđanom Milenkovićem koji se nikad ne pojavljuje u javnosti. Danas predaje glumu na Kalifornijskom univerzitetu, na kome je i direktorka glumačkih performansi.

„Šef sam katedre, ali i predajem na trećoj godini regularnih studija, kao i na drugoj godini magistarskih studija. Predajem već 17 godina, a vodim i ceo program kao šef katedre 12 godina“, otkrila je nedavno za medije.

U grad svoje mladosti Mirjana Joković redovno dolazi kako bi obišla porodicu i prijatelje.

„Često dolazim, nikada se nisam „otkinula“ od Beograda i Srbije. To mi je bilo jako važno, jer ja nisam otišla iz Beograda zato što ga nisam volela. Stalno pričam i dosadna sam više, ali meni se stvarno slučajno desilo da sam ostala negde drugde. Tamo mi se dopalo i stvorila sam sebi dva doma, ali sam iznenađena da me ljudi posle toliko godina i dalje znaju. Tako je verovatno zbog filmova i serija u kojima sam ja igrala, a koji se i dalje prikazuju. Moram priznati da sam zbog toga pomalo i zbunjena „, otkrila je u jednom od retkih intervjua.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram