Majku Mirke Vasiljević često viđamo na TV, a ne znamo da je to ona – ima vrlo bitan posao iz senke

mirka vasiljević
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Stresan i dinamičan posao.

O glumici Mirki Vasiljević čini se da znamo dosta toga. Ipak, manje je poznato da je njena mama na vrlo bitnoj poziciji i da radi veoma odgovoran posao.

Ona je kontrolorka letenja i direktorka Sektora za upravljanje vazdušnim saobraćajem, meteorološke usluge i usluge vazduhoplovnog informisanja Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA). Tim poslom – da sprečava sudare aviona u vazduhu – bavi se od 1985. godine.

Već u svojoj 15. godini opredelila se za vazduhoplovstvo. Nakon prakse u srednjoj školi u kontroli letenja, prošla je regrutaciju i od asistentkinje na sektoru, preko svih pozicija u Sali na sektoru, instruktorke, šefice odeljenja, načelnice, stigla do sadašnje funkcije.

Stresan i dinamičan posao

Mirjana ističe da je posao kontrolora letenja veoma dinamičan i stresan jer se odluke donose u realnom vremenu, a radi se u okruženju gde nije sve predvidivo.

„Zato obuka na radnom mestu traje i po godinu i po dana, a do dobijanja licence za samostalan rad prođe do tri godine. U međuvremenu se prolazi vežba na simulatoru, sve moguće situacije kako bi u datom trenutku kontrolor odmah znao kako da reaguje, zatim radi paralelno sa instruktorom“, kazala je jednom Mirjana i dodala da je stalna edukacija neophodna.

majka mirke vasiljević
Foto: LinkediN

Prilikom regrutacije od novih kolega se zahtevaju određene psihofizičke sposobnosti, pored veština koje se očekuju da su urođene kod kontrolora letenja.

„Te veštine su vrlo važne, ali vremenom svakako dolazi do zamora. Zbog svega toga kontrolor letenja ima i 15 dana rekreativnog odmora, pored redovnog godišnjeg odmora. Inače, u toku nedelje kontrolori rade u principu u turnusima od tri dana, nakon čega slede dva dana pauze“, prenosi ekapija.

Ona je detaljnije objasnila i dinamiku radnog vremena.

„Propisano je koliko sati godišnje moram da imam i u kom vremenskom periodu i trudim se da jedan dan u nedelji provedem u sobi.“

To može da bude stresno, jer nije u ritmu, pa nju, i druge kolege koji su na njenom nivou, šefovi smene raspoređuju na manje zahtevne sektore, piše VICE.

„Kad se desi neka specifična situacija, to se onda pamti i razmišlja se da li ste dovoljno dobro odreagovali, pogotovu kad nemate iskustva. I to onda odlazi u nesvesno i snove. Svi to sanjamo“, zaključila je Mirjana.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram