Ko je ukrao dijamante Tamare Eklston? Tajnu krije jedan Srbin

Poznati 21. jul 202220:34 > 20:43
Foto: Pete Mariner / Avalon / Profimedia

Beograđanin se izvukao.

Tamara Eklston, ćerka vlasnika „Formule 1“ Bernija Eklstona, boravila je 2019. u Finskoj, sa suprugom Džejem Rutlandom i ćerkom Sofijom.

U međuvremenu, u njenoj vili koja ima 57 soba, u jednom od najelitnijih naselja u Londonu, banda lopova je ušla u kuću kroz otvoren prozor. Ukrali su 400 predmeta, uključujući nakit i satove, u vrednosti od više od 26 miliona funti.

Foto: MET Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Priča o najvećoj kućnoj provali u britanskoj istoriji ispričana je u dokumentarnom filmu „Ko je ukrao dijamante Tamare Eklston?“.

Režiser Ben Brajant i novinar Tomas Mekintoš susreću se sa ekipom osumnjičenih, kao i sa samom naslednicom, kako bi pokušali da dođu do razjašnjenja misterije.

„Ono što mi je super smešno u vezi sa ovim slučajem je da su provalnici bili tako drski i pametni s jedne strane, a s druge, napravili su neke totalno fatalne i smešne greške“, kaže Brajant.

Foto: MET Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U noći provale, trebalo je da na 24-časovnoj straži budu dva službenika obezbeđenja. Kada su lopovi stigli, jedan od njih je sišao u obližnji market da uzme povrće za večeru.

„Put provalnika do imanja Eklston bio je prilično impresivan“, kaže Brajant. „Ušli su kroz tunel do parkinga, popeli se do šupe, protrčali kroz baštu u pozadini i sakrili se. Trojica razbojnika, naoružani samo šrafcigerima, bili su na imanju ceo sat pre nego što je čuvar, koji je ostao u kući, čuo buku i otišao da istražuje.“

Foto: MET Police/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Jurio je uljeze unutar kuće pre nego što ga je jedan od njih udario aparatom za gašenje požara.

Nakon što su pobegli sa lica mesta, banda je zaustavila crni taksi i otišla u hotel.

Ovde su napravili jednu od svojih najglupljih grešaka. Jedan od lopova, Jugoslav Jovanović, poslao je recepcionerki sliku svog polnog organa (dali su mu broj na recepciji za hitne slučajeve.) Recepcionerka ga je odmah blokirala i sačuvala njegov broj u telefonu pod imenom „Čudak”. Ovo je značilo da je policija mogla da prati Jovanovićev telefon i da nastavi potragu za ostalim razbojnicima.

Kako je policija kopala dublje, shvatila je da je provala u imanje Eklston samo jedna u nizu provala u domove bogatih Londonaca u periodu od nekoliko dana.

Foto: W8 MEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Provalnici su se bahatili tokom svog boravka u Londonu – u jednom trenutku su potrošili 800 funti na obrok u japanskom restoranu u ​​Najtsbridžu.

Neki iz bande nisu bili oprezni u skrivanju svog identiteta pa je tako nekoliko njih uhvatila kamera u poslastičarnici.

Ubrzo nakon što je kuća Eklstonovih opljačkana, na Fejsbuku se pojavila slika rumunske prostitutke Marije Mester, koja navodno nosi Tamarine ukradene dijamante. Slika je ubrzo postala viralna na internetu.

„Džej mi je pokazao sliku dame, ako je možete tako nazvati, koja nosi ogrlicu koju mi je kupio za rođendan jedne godine“, kaže Tamara u jednom trenutku u svom intervjuu. „Ta kretenka je nosila moj nakit!“

Mester – koja je intervjuisana u dokumentarcu, obučena u „Guči“ majicu – uhapšena je kasnije na aerodromu noseći minđuše koje su izgledale kao par Eklstonovih minđuša.

Policija je uhapsila i Rumunkinog 30-godišnjeg sina Emil-Bogdana, koji je bio u Londonu na dan provala. Porota je, međutim, oboje proglasila nevinim za umešanost u zaveru, nakon što su utvrdili da nisu znali za pljačke.

Kada je Mester napustila sud u Londonu, popušila je cigaretu i pokazala paparacima znak „mir“, pre nego što je ušla u „Rols Rojs“ koji ju je čekao.

Tim koji je radio na dokumentarcu je otputovao u Rumuniju da intervjuiše drugog člana osumnjičenog tima, Sorina Markovičija, koji je bio vozač pljačkaša u Londonu.

U filmu opisan kao „Del Boj trgovac točkovima“, Markoviči ima tetovažu Marlona Branda i nosi sve „Dolce & Gabbana“.

„Kada sam video Sorinovu sliku, pomislio sam: ‘Vau, ovaj momak izgleda upečatljivo’“, kaže mi Brajant. „Ima sve ove tetovaže, nosi sve ove dizajnerske stvari. Bio je jako zabavan, zapravo.”

Sorin je oslobođen svake umešanosti u zločin na istom suđenju kao i Mesterovi, kao i čovek po imenu Aleksandru Sten, koji je lopovima dao novu odeću nakon upada u kuću Eklstonovih.

U odvojenom suđenju, italijanski trojac – Jovanović, koji je poslao sliku recepcionerki kao i dvojica muškaraca po imenu Alesandro Malteze i Alesandro Donati, okrivljeni su i osuđeni na 28 godina zatvora.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Jedan čovek koga tim nije uspeo da pronađe je Danijel Vuković. Policija veruje da je on bio jedan od trojice lopova kog je uhvatila kamera na imanju Eklstonovih, zajedno sa Maltezeom i Donatijem (smatra se da im je Jovanović bio posmatrač).

Vuković je tokom godina dovođen u vezu sa nekoliko provala i verovatno ima oko 19 različitih identiteta.

Foto:Milan Police

Veruje se da živi u Beogradu, u Srbiji, ali vlasti odbijaju da ga izruče, tako da je on zapravo slobodan čovek, prenosi Independent.

Ako policija uspe da dođe do Vukovića, možda će moći da uđe u trag dijamantima – od kojih većina nikada nije pronađena.

Brajant kaže da postoji još jedan potencijalni način da se priča dovede do kraja.

Tamara Eklston
Foto: W8Media / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Marijin mobilni telefon je zaplenila policija i ona je rekla da ne može da se seti šifre za otključavanje“, kaže on.

„U jednom trenutku ili će Vuković biti uhapšen, dragulji će biti otkriveni, ili će ući u Marijin telefon. Ako to urade, možda će postojati još jedno poglavlje u priči.”

Bonus video: Čuvari plaže nekad i sad

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram