Istina o poznatoj plavuši koju su muškarci i mediji doveli do potpunog sloma

Foto: Rudi Keuntje / Zuma Press / Profimedia, Supplied by LMK Media / Landmark / Profimedia

Prvo su je dizali u nebesa, a onda bacili u potpuni mrak.

Pola Jejts će zauvek ostati definisana svojim vezama, a nikada time kakva je zaista bila. Ovih dana, prvi put u životu, progovorila je i nekadašnja zvezda svetske muzičke scene Terens Trent D’Arbi i to u kontekstu toga šta mu je Bob Geldof odbrusio pošto je navodno imao aferu sa njegovom suprugom – Polom. To da su ona i Terens imali tajnu vezu se pričalo, ali detalji nikada nisu procureli u javnost. Njen brak sa ser Bobom Geldofom se završio teškim razvodom 1996. godine, a Pola je dotle već uveliko bila ocrnjena u medijima.

Pola
Foto: Rudi Keuntje / Zuma Press / Profimedia

Terens sada otkriva da ga je Bob Geldof presreo u hotelu u Njujorku i pitao ga „da li je je..o njegovu ženu“.

„Naravno da sam uradio ono što bi svaki 25-godišnjak i jeb..o sam ga slagao“, rekao je D’Arbi.

Uprkos toj prevari Bob i Pola su ostali u braku sve dok ona nije započela novu aferu sa frontmenom INXS Majklom Hačinsom 1995. Tada je napustila muža zbog njega.

„Verovatno sam se mnogo promenila kada sam bila sa Majklom, jer mi se od tada potreba za flertovanjem – koja je bila kamen temeljac moje ličnosti, svakako stvar po kojoj sam bila najpoznatija – izgubila. Zašto bih to radila? Bila sam sa Majklom“, rekla je Pola.

Pola Jejts
Foto: Star Images / Topfoto / Profimedia

Kada je Majkl pronađen mrtav u svom hotelu, obešen o radijator, Pola je sve to jako teško podnela, a govorila je i o tome da je kada je otišla da ga vidi u mrtvačnicu, od njegovog asistenta tražila da donese ćebe u koje je ušuškala hladno telo čoveka kog je volela.

Iz svojih veza i brakova dobila je četiri ćerke, bila je važan deo pop kulture 80-ih u Velikoj Britaniji, ali se i dan danas o njoj priča kao o ženi koja je „upropastila“ oba muškarca koja je volela – Boba Geldofa i Majkla Hačinsa. Zapravo od samog početka, Pola je bila još jedna žrtva mizoginih medija.

Prvi put je heroin probala s 13 godina

Pola je rođena u Velsu 1959. godine. Imala je prilično nestabilan život. Razlika u godinama između njene majke i muškarca za kog je verovala da joj je otac, bila je 19 godina. Imali su nekonvencionalan brak, a Polu su mnogo i često ostavljali samu. Kako je rekla – bila je usamljena kao dete jer je znala da njena majka danima neće dolaziti kući.

Još kao devojčica je počela da živi razuzdano, s 12 godina je izgubila nevinost, heroin je prvi put probala s 13. Na kraju je napustila školu sa 16 da bi se preselila u London i bila deo tamošnje pank scene. Onda je upoznala Boba Geldofa i počela je njihova 10-godišnja veza posle koje su se venčali.

Prvo je za magazine pisala o raznim bendovima i njihovim svirkama, a takođe se oprobala u modelingu, pozirala je i za Penthouse 1979. Ipak, novinarska karijera je više bila njena stvar. U to vreme mediji su je prozvali „princezom panka“. Probala je i da peva, izdala knjigu s fotografijama rokera, a voditeljska karijera joj je donela najveću slavu. Ljudi su govorili da je miks Merilin Monro i Meri Popins.

Pola
Foto: Neil Munns / PA Images / Profimedia

Družila se sa članovima benda Duran Duran, Dejvidom Bouvijem, Jasmin Le Bon, princezom Dajanom, Endijem Vorholom i Džordžom Majklom. Kada je rodila prve dve ćerke pisala je i knjige o roditeljstvu, a promenila je način života i žurila kući da bude sa decom.

Bob Geldof joj nije bio veran, a iako se pričalo da ga je i ona varala, nikada to nije priznala. Sve do Hačinsa.

Hačins
Foto: David Parker / Alamy / Alamy / Profimedia

U jednom od intervjua koje je radila sa Majklom ležali su na krevetu, prebačenih nogu jedno preko drugog, i kikotali se kao tinejdžeri. Bila je to Polina velika osveta Bobu koji je varao sa mlađom ženom.

Godine 1995. Pola i Bob su podneli zahtev za razvod, sudski postupak je trajao i trajao sve do 1996. Bob je otežavao stvari, posebno kada je reč o sporazumu o starateljstvu. Pola i Majkl su dobili ćerkicu nekoliko meseci nakon što je razvod okončan. Mediji nisu imali milosti prema Poli. Javnost koja ju je nekada toliko volela, sada ju je mrzela. Zvali su je kurvom i narkomankom, pisali o tome da je užasna majka i kako je jadni Bob ostao sam i slomljenog srca. Ona i Majkl su počeli da prave planove da se možda presele u Australiju, ali su se druge stvari isprečile.

Polina karijera sada nije postojala, izgubila je posao i niko nije hteo da je zaposli. Mediji su pisali da se ona i Majkl mnogo drogiraju, a vrhunac je bio kada su uhapšeni dok su se krili ispod kreveta – zbog droge. Njihova ćerkica im je tada oduzeta, a bitku za nju su nastavili na sudu. Bob Geldof je dobio puno starateljstvo nad njegovim i Polinim ćerkama, a njegova bivša žena i njen ljubavnik bili su u rasulu. Ipak, kasnije su uspeli da vrate svoju ćerku.

Pola
Foto: Brown Julian / MirrorPix / Profimedia

U novembru 1997. Majklov bend je otišao u Australiju na turneju, a on je planirao da Pola dođe sa decom. Bob je to zaustavio i povukao Polu nazad na sud. Majkl je zaista dostigao tačku preloma, nije mogao da podnese da ga Bob sprečava da dovede svoju ćerku u Australiju. Te noći, 22. novembra Majkl je pozvao Boba i pokušao da ga urazumi, ali se to završilo velikom svađom. Niko do danas ne zna šta je rečeno, ali sledećeg jutra Majkl je pronađen mrtav u svojoj hotelskoj sobi. Pola je bila neutešna, okrivila je Boba za njegovu smrt.

Nakon Majklove sahrane, Pola je poricala da je Majkl sebi oduzeo život i odbijala je da poveruje da je svesno napustio nju i ćerku. Provela je poslednje tri godine pokušavajući da dokaže da je njegova smrt bila nesrećan slučaj.

Oko šest meseci kasnije Pola je saznala i da čovek za kog je verovala da joj je otac – to nije. Posle svega toga počela je mnogo da se drogira. Pošto je pokušala sebi da oduzme život, poslali su je na rehabilitaciju. Bob joj je oduzeo ćerke, a Majklov otac se borio za starateljstvo nad malom Tajger Lili. Na klinici je počela vezu sa zavisnikom od droge. Promenila se, bila je krhka i slomljena, iscrpljena, ali je dve godine pre smrti ipak bila trezna.

Polu je 17. septembra 2000. mrtvu u svom stanu pronašla njena prijateljica koja je pozvala telefonom, ali se na isti javila tada četvorogodišnja Tajger Lili i rekla da mama još uvek spava. U izveštaju mrtvozornika navodi se da količina heroina pronađena u Polinom telu nije bila dovoljna da ubije zavisnika. Bila je trezna dve godine do tog dana i imala je 41 godinu.

Ubrzo nakon njene smrti, mala Tajger Lili je počela da živi kod Boba koji je hteo da ona bude blizu svojih sestara. Majklova sestra Tina pokušala je da usvoji Tajger, ali je sud to odbio i Bob Geldof je usvojio 2007.

Bob
Foto: AGENCE / Bestimage / Profimedia

Polu su izdali mediji, oni isti za koje je radila i to zato što je nakon što ju je muž prevario najmanje dva puta, rešila da prekine njegovu kontrolu i poželela je novu ljubav. Zbog toga je izgubila sve – partnera, karijeru, novac, ćerke i život. Čak se i sada njeno nasleđe potpuno ignoriše osim deo koji otkriva s kim je imala seks. Pritom se ti muškarci, sa kojima je bila posmatraju kao žrtve dok je ona zla laka žena i narkomanka koja im je uništila živote.

Njena i Bobova druga ćerka Pičiz Geldof je 2014. pronađena mrtva, a kao razlog smrti je navedena prekomerna doza opijata. Imala je 25 godina.

***

Bonus video: Poznate žene koje izgledaju sve bolje kako stare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram