Hana Selimović: Pitanje dece je takođe pitanje egzistencije

Poznati 27. okt 202116:01 > 16:54
Hana Selimović Foto: Vesna Lalić

Četvrte večeri festivala Borini pozorišni dani u Vranju, na repertoaru je bila predstava "64" Ateljea 212 koju je po tekstu Tene Štivičić režirala Alisa Stojanović. Nakon silaska sa scene, glumica Hana Selimović je u društvu kolega Miloša Timotijevića, Denisa Murića i Ivana Jevtovića, bila deo konferencije "Razgovor sa stvaraocima", kada se dotakla i pitanja potomstva.

Kako je glumica rekla, centralna tema predstave je iskustvo vantelesne oplodnje, a smatra da je autorka scenarija Tena Štivičić otvorila mnogo širi dijapazon pitanja koja se uopšte tiču celokupnog „ustrojstva“, misleći na porodicu, državni sistem, vreme, položaj žene, način komunikacije među partnerima i šta je ono što podrazumevamo u toj komunikaciji, a šta se zapravo izgovara.

Kao i šta su očekivanja društvenog kanona na koji smo naviknuti, a šta su, sa druge strane naše intimne želje i mogućnosti.

„Pitanje dece je iz moje perspektive takođe pitanje egzistencije. Ja imam 34 godine i živim na prostoru koji nije blagonaklon prema ljudima koji se, eto u određenom dobu trebaju pošteno osamostaliti i kako da kažem, početi da se ‘provajduju’, obezbeđuju za neki nov život. Duhovito je što živimo u zemlji koja je pre koju godinu imala one vickaste kampanje koje su trebale da bodre natalitet. Bodre nas kampanjama ali ne i pravim sredstvima koja bi nam obezbedila život u kome je moguće reći – da, ja sad imam priliku da rodim decu“, rekla je ona tokom konferencije nakon predstave.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram