Dnevnik Avićija baca novo svetlo na tužnu smrt muzičara

Foto: MPI04 / Capital pictures / Profimedia

Dnevnički zapisi tragično preminulog DJ-a Avićija, odnosno Tima Berglinga, bacaju svetlo na mentalne probleme sa kojima se suočio pre nego što je sebi oduzeo život, u aprilu 2018. Njegovi zapisi u dnevniku uključeni su u knjigu Monsa Mosesona, koja bi trebalo da bude objavljena sledećeg meseca.

Mons je razgovarao sa roditeljima Avićija, Ankijem i Klasom Berglingom, kao i njegovim prijateljima, bivšim devojakama, vršnjacima i kolegama – kako bi napisao životnu priču muzičara.

Zapisi u dnevniku nastali su dok je bio na rehabilitaciji izbog zavisnosti od alkohola i droga, pre nego što je umro tokom odmora sa prijateljima u Omanu 20. aprila 2018, u dobi od 28 godina – dve godine nakon što se povukao iz javnosti.

Avići je stekao svetsku slavu 2011. sa svojom pesmom Levels, ali je prestao sa turnejama 2016. zbog borbe sa zavisnošću od alkohola i opijata.

Rehabilitacija

Njegova zavisnost od lekova protiv bolova na recept počela je kad je hitno prebačen u bolnicu u januaru 2012. nakon što je dobio pankreatitis – uzrokovan prekomernim konzumiranjem alkohola i lekovima za akne.

Lekari su mu savetovali da ostane trezan najmanje šest meseci i da izbaci nezdravu hranu, inače bi se njegov stomak ponovo upalio i ne bi zacelio – što bi dovelo do mogućnosti da trpi hronične bolove do kraja života.

Tada je počeo da piše svoje dnevnike.

„Teško sam prihvatio da više nikada ne pijem, iako su svi doktori snažno sugerisali da sačekam najmanje godinu dana pre nego što popijem pivo…

Naravno, nisam slušao većinu doktora, slušao sam par koji je rekao da je u redu ako budem oprezan. Bio sam neupućen i naivan i obilazio sam svet, još uvek na turneji koja nema kraja – jer kada ga jednom obiđete, pogodite šta?

Počinjete ponovo iznova. Ti dani u bolnici su bili dani sa najviše anksioznosti i stresa kojih se sećam u proteklih šest godina, to su bili moji pravi odmori, koliko god depresivno zvučalo“, pisao je Avići.

Foto: HANNA PERSSON / DN / AFP / Profimedia

Onda, 2015. godine, nakon intervencije svoje porodice, Avići je otišao u rehabilitacionu ustanovu Ibica Calm, gde je beležio svoj boravak u dnevniku.

„Trebalo je da mi se objasni veoma logično i u stilu pećinskog čoveka da bih zaista razumeo svoju prirodu i kako mi šteti. Jao, bol. Zašto me sada boli? Neprijatan osećaj… Budući Tim će se nositi sa bolom. Budući Tim se bolje nosi sa bolom nego sadašnji Tim, jer već postoji previše sadašnjih bolova koji su hitniji za rešavanje“.

Opasna učenja?

U aprilu 2018, Avići je sa prijateljem otputovao u Oman. Okrenuo se meditaciji, usredsređujući se na dela Maharišija Maheša Jogija – koji uči da se može doći do najdubljeg stanja svesti, ili prosvetljenja, i da više neće biti patnje.

Maharišijevo učenje kaže da bi se ovaj nivo ‘kosmičke svesti’ mogao postići za pet do osam godina, ali Avići je to želeo brže, pa je meditirao satima – umesto predloženih 20 minuta.

„Sećam se kao da sam u novom podrazumevanom načinu postojanja koji je veoma nov i pomalo zastrašujući. Osećao sam se kao da su strahovi poslednjih nekoliko dana izazvali pustoš u meni, ali sećam se saveta da se fokusiram na svoje disanje“, pisao je.

Dana 19. aprila, saputnik kog je Avići sreo na putovanju kontaktirao je njegovo oca da izrazi zabrinutost zbog meditacije DJ-a.

Rekao je da je Avići plakao, da nije govorio, odbijao je da jede… Kasnije je nazvao Klasa da mu kaže da je sebi oduzeo život.

Jedna od njegovih poslednjih poruka je glasila: „Ogoljevanje duše je poslednja vezanost, pre nego što ponovo uskrsne“.

Ukoliko osetite da vam je potrebna pomoć, obratite se stručnim licima:

0800 309 309- besplatni servis Ministarstva zdravlja za psihosocijalnu podršku tokom pandemije covid 19
011 7777 000 – Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva
0-24h – Urgentna psihijatrijska služba Klinike Dr Laza Lazarević, Višegradska 26, Beograd

***

Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram