Kako da kod deteta prepoznate da li je depresivno ili tužno

Foto: veryan dale / Alamy / Alamy / Profimedia

Mentalno zdravlje deteta je stalna briga svakog roditelja, posebno tokom svetske pandemije prepune neizvesnosti i strahova. Da li dete samo tuguje zbog gubitka svog načina života pre kovida ili je depresivno?

Prema jednom istraživanju, skoro 86 odsto roditelja je primetilo promene u emocijama i ponašanju svoje dece tokom karantina. Najčešće prijavljeni simptomi bili su teškoće sa koncentracijom (76,6 odsto), razdražljivost (39 odsto), nemir (38,8 odsto), nervoza (38 odsto), osećaj usamljenosti (31 odsto) i zabrinutost (30,1 odsto).

Nažalost, većina ovih simptoma su znaci za uzbunu – jer se vezuju i za početak depresije. Ali to ne znači da će se bolest razviti.

Pročitajte još:

Tuga je normalna univerzalna ljudska emocija i reakcija na gubitak i razočaranje. Međutim, postoji razlika između privremene tuge i tuge koja izgleda da ne prestaje.

Ako primetite da je vaše dete bez prestanka u tužnom stanju, možda je vreme da razmislite o tome da potražite pomoć pedijatra ili stručnjaka za mentalno zdravlje. Takođe je važno pozabaviti se i iskoreniti stigmu i dezinformacije oko dečje depresije.

Mnogi odrasli veruju da deca ne mogu postati depresivna. To je netačno, a mnoga deca koja se bore sa depresijom zato ostaju bez lečenja, što može da dovede do pogoršanja simptoma ili čak porasta rizika od samoubistva.

Foto: EPA-EFE/LUIS TEJIDO

Psihološkinja Kejli Spina za „Psychology today“ navodi sledeća ponašanja i simptome koji su česti  kod dece sa simptomima depresije:

Često osećaju tužno, beznadežno ili razdražljivo

Ne žele da rade ništa, ili da uživaju u zabavnim stvarima

Pojavljuju se promene u obrascima ishrane – jedu mnogo više ili mnogo manje nego obično

Pojavljuju se promene u obrascima spavanja – spavaju mnogo više ili mnogo manje nego što je normalno

Dolazi do promena u energiji – često su umorni i tromi ili napeti i nemirni

Teško se koncentrišu

Osećaju se bezvredno, beskorisno ili krivo

Ispoljavaju samopovređivanje i autodestruktivno ponašanje

Foto: Oleksandr Rupeta / Alamy / Alamy / Profimedia

Psihološkinja nudi i tri saveta za roditelje.

Ne čekajte sa odlaskom lekaru

Pročitajte još:

Gledanje na simptome depresije kao na fazu ili deo razvoja deteta može dovesti do ozbiljnih posledica. Uvek je pametno da budete oprezni i prepustite stručnjacima procenu.

Pričajte sa detetom o tome kako se oseća

Ako detetu obezbedite bezbedno okruženje da razgovara o svojim osećanjima, možete da dobijete uvid u njegovo mentalno stanje i unutrašnji svet.

Pratite raspoloženja svog deteta

Tako ćete najbolje da primetite odstupanja koja ukazuju na problem.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram