Zašto deca ne spavaju

Dete
Foto: Anna Lythgoe / SWNS / SWNS / Profimedia

Jedna od najvećih enigmi koja muči roditelje je - zašto moje dete ne spava i kada će početi?

Odgovori na tu temu objavljeni na sajtu Grow by WebMD naravno nisu univerzalni, ali će vam možda pomoći.

Mnogo su mala

Malo je beba koje prespavaju celu noć. Prva dva meseca novorođenčad spavaju i bude se u različitim periodima od 12 do 18 sati dnevno. Do devetog meseca većina beba uspe da prespava celu noć, ali i to ne znači da ćete dobiti svojih osam sati u cugu. Računajte maksimum na pet do šest sati.

Pročitajte još:

Vi ste im prva pomoć za spavanje

Ljuljate bebu, nosite je dok se ne uspava svake noći, a onda vam nije jasno kako ne ume da zaspi sama kao druga deca. Kad je spustite – plače jer zna da će dobiti ono što joj pomaže da zaspi – vas. Spustite je umesto toga u krevetac kad je pospana, ali ne dok plače.

Previše su umorni

Maloj deci je potrebno od 11 do 14 sati sna, a tu su uključeni i noć i dnevne dremke. Ključ je u rutini, odredite vreme odlaska u krevet, buđenja, popodnevnog spavanja, obroka i igranja.

Nervoza zbog odvajanja

Normalno je da dete prođe kroz tu fazu. Ne podstičite je sa mnogo pevanja, pričanja, ljuljanja i dodatnim obrocima. Oko šestog meseca beba bi trebalo da može sama da se uspava. Utešite je ako ne može da se smiri što niste pored nje, ali izbegavajte zamke koje će delovati kao nagrada – podizanje iz kreveca (kreveta) i hranjenje. Noćno svetlo bi moglo da umiri mališane koji se plaše mraka.

Nemaju rutinu odlaska u krevet

Ako vaše dete svako veče pre spavanja radi iste stvari, to će mu pomoći da zna da je vreme za krevet. Na primer kupanje, čitanje priče i gašenje svetla su dobar primer. Svako veče radite isto. Najbolje je da sa ovakvom rutinom počnete do četvrtog meseca.

Odlaganje odlaska u krevet

Ima klinaca koji odlažu spavanje. Izmišljaju razloge da ostanu budni – još jedna priča, voda, noša. Držite se rutine. Uđite u detetovu sobu da mu odgovorite. Budite nežni ali istrajni. Dajte mu do znanja da je stvarno vreme za spavanje.

Ne spavaju dovoljno preko dana

Ako ne spavaju preko dana, mala deca će možda imati problem da se uspavaju uveče. Većini beba trebaju dve do tri dremke dnevno. Nešto starijima – bar jedna. Do pete godine im prija da odspavaju posle ručka. Jedino što je važno je da spavanje ne bude preblizu večeri.

*

Bonus video:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram