Najbolji saveti roditelja: Koliko deci dati igrice

Igrice
Foto: ignacio ruiz casanellas / Alamy / Alamy / Profimedia

Velika dilema i polemika koju već godinama imaju roditelji je - koliko dnevno deci treba dozvoliti da igraju igrice. Jedan tata je na Fejsbuku postavio ovo pitanje i dobio zanimljive odgovore.


Direktor i jedan od osnivača Mikser festivala Ivan Lalić je na Fejsbuku postavio pitanje: „Drugari, treba mi jedna mala pomoć, obraćam se roditeljima dece od recimo 8-14 godina. Možda će i vama koristiti. Pokušavam da dođem do optimalne, održive količine vremena koju nudim Lavu za igranje igrica na telefonu, kompu ili tabletu. Dakle bez TV-a. Naravno da preteruje, stalna tenzija na ovu temu u kući, imamo dejtonske pregovore u subotu, a ja hoću da mu dam optimalnu ponudu. Najradije bismo ukinuli tu pošast, ali to nije realno, znamo. Zato anketa. Značila bi mi vaša iskustva. Hvala!“

Roditelji koji su mu odgovorili su imali dosta korisnih saveta. Jedan od njih je da ne da sinu da igra Fortnite.

Pročitajte još:

„Moj sin dok je igrao Fortnite mogao je 24h da igra. Kako je prestao sa Fortnite tako su i naša ograničenja prestala. Igra po nekad neke igrice, ali nema više te zavisnosti“, napisala mu je jedna mama, na šta je stigao odgovor tate sa sličnim, ali opet različitim iskustvom. Jer i deca su različita.

„Pa da, ali deca su sklona raznim igricama, recimo naš Aleksa je u stanju da igra online Minecraft i po ceo dan kad bi ga pustili, a sa Fortnitom nemamo problem. Kao i kod odraslih, opsesije se razlikuju“, napisao je.

Dakle – savet broj jedan – nek vam kinci izbegavaju Fortnite i Minecraft.

Kad je u pitanju vreme za kompjuterom, saveti se uglavnom svode na različite tajminge preko radne nedelje i vikendom – dva sata tokom nedelje, jedan sat danima vikenda, samo vikend i tad do dva sata maksimalno.

„Nisam ti možda dobar sagovornik. Dozvoljavam retko i kratko 30 minuta do sat. Trudim se da nađem neke spoljne aktivnosti i da preusmeravam pažnju i da vode screen free život. Nije lako, ima tenzije ponekad, ali vredi. Kada ne igraju nekoliko dana ređe i traže“, kaže jedan tata.

Dosta je mama i tata koji su se složili sa tim – teško je smanjiti, još teže ukinuti, ali kad u tome uspeš deca su sposobna da nađu drugu zabavu.

Ukoliko vam to ipak deluje nerealno – i u tom slučaju postoji rešenje.

„Nisam roditelj ali volim igrice pa bih se uključila. Kao neko ko ne voli da vidi dete ispred telefona i jeftinih i zatupljujućih igrica predložila bih da, ako je teško napraviti kompromis u broju sati, možda učestvujete u odabiru istih – ima dosta lepih i poučnih.“

A šta kad deca počnu da kukaju jer ste ih odjednom „ograničili“? Ovo je ujedno i najkorisniji, najkoncizniji savet jedne mame.

„Dobro pravilo je – čim krene kuknjava, teško odvajanje, nerviranje, razdražljivost (makar je to posle pola sata), dozvoljeno vreme se smanjuje za naredni dan. Naučiće sam da se reguliše tako i sam da prepozna kad prelazi iz uživanja u nezdravu naviku. Druga stvar, mi često radimo nešto zajedno, lego, društvene igre, bojenje, crtanje. Odviknu se od ekrana kada počnu da uživaju u drugim stvarima i značajno manje ih traže. Treća stvar je – biramo igre i programe koji imaju smisla, kreativni su i najvažnije – ne prekidaju ih reklame svaki minut. Ako već nešto igra bolje da ima pažnju, da nešto gradi, stvara, razmišlja, nego da besmisleno klikće i gleda reklame i pop-ups svake dve sekunde, što dugoročno jako negativno utiče na sposobnost da se održe pažnja i fokus. Uglavnom, nije lako i borba je, ali zaista vredi. Kod nas se ekrani svode uglavnom na sat ili sat i po vremena uveče, nakon što su sve obaveze završene i gledamo neki dobar crtać zajedno. Ponekad neka igrica koju vole i igraju njih dvojica zajedno i to je to. Imaju sada 5 i 7 godina i kontam da će se vreme i interesovanje povećavati, ali za sada nam ovo funkcioniše dobro.“

A koliko vi dajete deci da igraju igrice?

Drugari, treba mi jedna mala pomoć, obraćam se roditeljima dece od recimo 8-14 godina. Možda će i vama koristiti….

Posted by Ivan Lalić on Thursday, December 17, 2020

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram