Danska kraljica nad kraljicama upravo je uradila nešto što Elizabeta nikad nije

Foto: Credit line: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Sva unučad zadržavaju svoja mesta u nasleđivanju.

Unuci kraljice Margarete izgubiće titule prinčeva i princeza 1. septembra 2023. godine, objavila je danska kraljevska porodica.

Ovo se odnosi na decu drugog kraljičinog sina, princa Joakima, princa Nikolaja, princa Feliksa, princa Henrika i princezu Atinu. Njih četvoro će u budućnosti nositi titule grofova i grofica i neće biti Njihova visočanstva, nego Njihove ekselencije.

Ali, za decu Margaretinog najstarijeg sina i prestolonaslednika Frederika, koji sa suprugom princezom Meri ima dva sina i dve ćerke, ovo ne važi.

Foto: Credit line: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

„Kraljičina odluka u skladu je sa sličnim prilagođavanjima koje su druge kraljevske kuće napravile poslednjih godina. Kraljica želi da stvori okvir za četvoro unučadi kako bi mogli da oblikuju sopstvene živote u puno većoj meri bez ograničenja posebnim dužnostima koje formalna pripadnost danskoj kraljevskoj kući kao institucija uključuje“, stoji u saopštenju danske kraljevske kuće.

Inače, sva unučad zadržavaju svoja mesta u nasleđivanju.

Poređenja radi, ovakvo odstupanje od normi tradicije u britanskoj monarhiji je za vreme vladavine nedavno preminule kraljice Elizabete druge bilo nezamislivo, a princ Hari koji se odrekao svoje titule bio je praktično prognan sa dvora.

***

BONUS VIDEO: Svi frajeri Adrijane Lime

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram