Tajni signali koje je kraljica Elizabeta slala svojim čuvenim torbicama

Karljica
Foto: Steve Parsons / AFP / Profimedia

Diskretne šifre za odabrane.

Vladavina kraljice Elizabete će sigurno ući u istorijske udžbenike, ali i neki manje poznati detalji o njenom životu zaslužuju da se čuju. Jedan od njih je i priča o tajnim šiframa za koje su joj služile prepoznatljive torbice koje je nosila. Najčešće se radilo o Launer London torbama.

Retko primećena bez jedne na zvaničnim događajima, čak i kod kuće u Bakingemskoj palati, ona ih je koristila kako bi krišom poslala signale svom osoblju.

Stavljanje torbe na trpezarijski sto

Postojali su mnogi tajni znaci kada je kraljica želela da ode ili da završi sa nekim događajem pre vremena. Ako je htela da završi večeru u roku od pet minuta, sve što je treblo da uradi je – da stavi torbu na sto.

Menjanje ruke preko koje je prebačena torba

Kraljica je imala naviku da svoju torbu nosi preko leve ruke, a kada bi to promenila, bio je to jasan znak da joj je dosadno i da želi da nastavi dalje, rekao je istoričar Hugo Vikers.

Ovaj gest je bio diskretna direktiva da bi želela da joj osoblje pomogne da završi neki razgovor.

Kako je Vikers objasnio magazinu People: „Bilo bi veoma zabrinjavajuće da razgovarate sa kraljicom i vidite kako se tašna pomera iz jedne ruke u drugu.“

On je objasnio i da se kraljevsko osoblje uvek trudilo da to uradi na lep način i da udovolji dotičnoj osobi tako što će diskretno preusmeriti razgovor na nekog drugog.

Spuštanje torbe na pod

Ovaj gest je malo ličniji i direktniji, a značio je da je kraljici bilo užasno dosadno u trenutnom razgovoru i da je želela pomoć da se priča okonča brzo.

Uvrtanje svog venčanog prsterna

Čini se da je kraljica nakon celog života javnih angažmana savladala veštinu slanja suptilnih signala svom timu.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ako nije bilo moguće spustiti torbu na zemlju, ona je vrtela svoju burmu. Prema Hugu Vikersu, tako je signalizirala svojim pomagačima da prekinu razgovor koji je vodila s nekim i pomognu joj da graciozno izađe.

Političko izjašnjavanje

Kraljevske smernice su nalagale da kraljica i njena porodica moraju zadržati neutralan stav prema politici. Međutim, javnost je primetila da su možda postojali suptilni tragovi skriveni u izborima haljina kraljice Elizabete, kada je govorila na godišnjem državnom otvaranju parlamenta nakon glasanja o Bregzitu 2017. godine.

Tada je odlučila da nosi plavi šešir sa žutim cvetovima raspoređenim u kružnom obliku, koji je podsećao na zastavu Evropske unije.

Slično tome, kada je Tramp prvi put posetio Veliku Britaniju 2018. godine, kraljica je nosila broš koji joj je poklonio bivši predsednik Barak Obama, što su fanovi kraljevske porodice protumačili kao „suptilan udar na predsednika“.

***

Bonus video: Kako izgleda buket od 500 evra, Kraljevski aranžman u studiju Probudi se

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: