Detalj iz serije Kruna koji se najmanje dopao kraljici Elizabeti

Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia,EPA-EFE/WILL OLIVER

Princ Filip joj je bio bolna tačka.

Već četiri sezone serija „Kruna“ prikazuje život najstarijeg monarha na svetu – kraljice Elizabete II.

Iako je od početka, režiser serije Piter Morgan naglašavao da je serija fikcija inspirisana stvarnim događajima, kraljevskoj porodici sigurno nije bilo lako da gledaju sebe na malom ekranu.

Mnogi su se pitali kroz ove četiri sezone da li je kraljica Elizabeta pogledala seriju “Kruna”. Ona nikada nije dala odgovor na ovo pitanje, ali je zato anoniman izvor 2017. godine za „Sunday Express“ izjavio da je kraljica pogledala svih 10 epizoda prve sezone na nagovor njenog najmlađeg sina, princa Edvarda i njegove supruge Sofi.

Oni bi svakog vikenda došli u dvorac Vindsor na filmsko veče sa kraljicom, kojoj se kako izvor navodi, serija baš svidela iako je neke zaplete smatrala preterano dramatičnim.

Ipak, njeni stavovi o seriji su se vremenom promenili. Navodno, ni malo joj se nije svidelo što se kroz čitavu drugu sezonu insinuira neverstvo princa Filipa. Ona je navodno kreatorima serije takođe zamerila kako su predstavili odnos njenog supruga i njihovog sina Čarlsa, jer je on u realnom životu bio zaista posvećen i brižan.

U septembru 2019, Piter Morgan je rekao za „The Times“ da je imao sastanke sa ljudima iz „kraljevskog domaćinstva“ i da su tom prilikom govorili o seriji.

Princeza Dajana u seriji Kruna
Princeza Dajana u seriji Kruna; Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Međutim, kraljičin sekretar za komunikacije je posle ovoga napisao pismo, rekavši:

„Vaš članak može imati nesrećnu posledicu da navede čitaoce da poveruju da je televizijska serija „Kruna“ napravljena uz neku vrstu podrške kraljevskog doma ili prihvatanje od strane kraljevskog doma. Cenimo to što čitaoci mogu da uživaju u ovoj izmišljenoj interpretaciji istorijskih događaja, ali isto tako bi trebalo da znaju da kraljevsko domaćinstvo nije učestvovalo u realizaciji serije. Kraljevsko domaćinstvo nikada nije pristalo da proverava ili odobri sadržaj, nije tražilo da zna koje će teme biti uključene i nikada ne bi izrazilo stav o tačnosti programa“, preneo je „Cosmopolitan“.

Reakcije članova kraljevske porodice na seriju „Kruna“

Tokom intervjua koji su imali sa Oprom Vinfri, Megan Markl i princ Hari su priznali da su pogledali neke delove serije.

Takođe, u emisiji Džejmsa Kordena, princ Hari je izjavio da bi njegov lik u narednim sezonama voleo da glumi Demian Luis. On je o seriji pričao u pozitivnoj konotaciji i rekao da je svestan da se radi o fikciji, a ne o biografiji, dok je princ Filip koji je umro prošle godine izjavio da ne želi da ima ništa sa serijom.

Foto: actionplus sports images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podsetimo, serija „Kruna“ prati život kraljice Elizabete i čitave kraljevske porodice. Od trenutka krunisanja kada je imala samo 25 godina pa do sada, 70 godina kasnije, kraljica Elizabeta je morala da se nosi na nezgodnom naravi britanskog premijera Vinstona Čerčila, sa navodima o neveri svoga supuga, princa Filipa, sa smrću svoje snaje, princeze Dajane, skandalima koji prate sina Čarlsa gde god da krene i na kraju, izlaska iz porodice unuka Harija i njegove supruge Megan Markl.

Serija „Kruna“ je počela sa emitovanjem 4. novembra 2016. godine, do sada je emitovano četiri sezone, dok je peta najavljena za novembar ove godine.

***

BONUS VIDEO: Eva Longorija nosi ozloglašenu ogrlicu u Kanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram