Čitateljke Zadovoljne izabrale: Njih dve su ubedljivo najbolji ženski likovi u srpskim filmovima i serijama

Foto: Printscreen/Youtube/RTS, Promo, PBS / Everett / Profimedia

Citiramo ih skoro svaki dan.

Srbija je oduvek imala besprekorne glumačke talente, kako muške, tako i ženske. To nam je potvrdio i broj odgovora na pitanje koje smo vam postavili – „Ko je najbolji ženski lik u domaćim filmovima i serijama?“

A ima ih zaista mnogo i skoro svaka slikovito prikazuje našu mamu, baku, sestru ili se i same pronađemo u nekoj od njih. Ono što je najlepše – svaki ženski lik nosi duh nekog vremena, kao da je žena sama slika i prilika društvene situacije.

Likovi koje su tumačile Seka Sablić, Milena Dravić, Olivera Marković, Svetlana Bojković, Branka Katić – samo su neki od onih koji su se našli među odgovorima. Ipak, dva lika prednjače – Cakana i Riska!

Malo je onih koji nisu gledali Otvorena vrata i Srećne ljude, a i ko nije, sigurno se susreo sa citatima ili kratkim komičnim klipovima u kojima su Cakana (Vesna Trivalić) i Riska (Radmila Savićević) apsolutne zvezde.

I iako izazivaju napade smeha, oba ova lika oslikavaju i razne situacije s kojim su se susretale mnoge porodice devedesetih, a mnogi od tih problema (besparica, socijalno-politička kriza, inflacija) su i danas više nego realni.

Moj zauvek omiljeni lik (otkad sam bila klinka koja je svim ukućanima delila uloge iz Otvorenih vrata) je Cakana. I dan danas kada mi zafali smeh potražim neku njenu rečenicu, a jedna od zauvek omiljenih mi je:

„Katarina Anđelić, konceptualni umetnik, vajar, humanista, bivša žena i tako dalje, i tako dalje“…to je svaka od nas pomalo, u nekom trenutku nesnađena u svom društvu, porodici u okruženju, sanjar i umetnica koja kaže: „Ja ću da poludim! A da ne bih poludela, ja ću da emigriram, jer ja više nemam šta da tražim ovde!“ , a najčešće iza stiže i ono: „Ne mogu da podnesem ovoliki broj poremećenih po kvadratnom metru!“

A Risku, domaćicu i kuvaricu, ženu koja vuče kuću na leđima, dočarala je fenomenalna Radmila Savićević koju smo tako prirodno poistovetili sa našim mamama i bakama.

Ko je vama omiljeni ženski lik iz domaće serije ili filma?

Bonus video: Televisa presenta: Prelepa Srpkinja Marija je buduća zvezda Meksika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram