Bila je ikona Jugoslavije, a onda zbog jednog muškarca prozvana izdajicom i morala da radi kao konobarica

Photographer:Dejan Vekic / Everett / Profimedia

Ljubavna priča legendarne glumice Mire Furlan sa rediteljem Goranom Gajićem vratiće vam veru u ljubav.

Prošlo je tri godine otkako nas je napustila Mira Furlan proslavljena glumica bivše Jugoslavije, jedna od omiljenih sa naših prostora.

Preminula je 20. januara u 65. godini od komplikacija prouzrokovanih virusom Zapadnog Nila, ali ostavila je neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji.

Uz nju je do kraja života bio njen suprug, reditelj Goran Gajić.

Ipak, njihova ljubav je u početku morala da odoli mnogim preprekama i da bude jača od svega, što se i desilo, te su se Mira i Goran voleli punih 35 godina.

View this post on Instagram

A post shared by Bookastore (@bookastore)

Mirina i Goranova ljubav započela je sredinom 80-ih godina, a od samog početka njihove veze mnogi nisu bili ni malo blagonakloni zbog njenog izbora.

Naime, upoznali su se na jednom nastupu 1986. godine grupe Le Cinema, u kojoj je pevala, nakon čega je Mira Furlan započela svoj život na relaciji Zagreb – Beograd.

Upravo on je bio ljubav njenog života, a to je shvatila u jednom trenutku koji je jedno otkrila medijima:

„Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži na tom neopisivo visokom jarbolu, shvatila sam da je to čovek koji se ne boji. Konačno, rekla sam u sebi. Moji dotadašnji susreti sa osobama suprotnog spola uglavnom su bili susreti s potpuno isprepadanim muškarcima“, ispričala je Mira svojevremeno.

View this post on Instagram

A post shared by showbuzz.hr (@showbuzzhr)

Iako rođeni Zagrepčanin, Gajić je režiju diplomirao na beogradskoj Akademiji te je uglavnom radio upravo u Beogradu. Nekako u to vreme krenule su i nacionalističke tenzije, a zbog svega toga glumicu su hrvatski mediji optužili da je izdajica koja je naklonjena Srbiji.

Tada je sve krenulo nizbrdo – oduzet joj je bakin stan, dobila je otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, a uz sve to stizale su joj i pretnje smrću, kojih je u pojedinim danima bilo i pedesetak. Sve to kao da je samo ojačalo njenu ljubav s Goranom zbog kojeg se 1991. prvo preselila u Beograd, da bi potom zajedno, nakon što su prodali automobil, otišli u Ameriku da započnu novi, srećniji život.

U prvim danima pomogli su im i kontakti koje im je dala glumica Milena Dravić, a pre nego što su našli svoje ‘mesto pod suncem’ i dokazali svoje talente i pred zahtevnom američkom publikom, Mira Furlan je radila kao konobarica, prodavačica, dok je Goran Gajić u svojim počecima radio baš sve i svašta – snimao, resturirao fotografije, radio CD za jednu japansku banku, bio dostavljač, montažer.

„Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Emigracija znači ‘od nekoga prema nikome’, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako moraš ponovo stvarati“, izjavila je jednom prilikom.

Pre nego što je otišao u Ameriku, ali i pre nego što je postao reditelj, Goran Gajić bio je novinar Poleta i saradnik Starta, osnivač Vesele televizije, autor dokumentarca o Laibachu, a svoj debi imao je filmom ‘Video jela, zelen bor’. Javnost ga još uvek pamti i kao jednog od autora, uz Zorana Pezu i Vladimira Slavicu, filma ‘Kako je propao rokenrol’, a u Americi je dobio priliku da režira jednu od epizoda ‘OZ’, početkom 2000-ih.

„Kad smo došli u Ameriku, ni Mira ni ja nismo imali jasnu ideju šta ćemo sa sobom. Ali shvatili smo da moramo da počnemo da živimo, što je u našim profesijama, zbog ogromne konkurencije, tamo prilično teško. Činjenica da sam u džepu imao diplomu reditelja nikad nikome ništa nije značila, osim mojoj mami, a pogotovo ne u Americi, gde za diplomu pitaju verovatno samo lekare“, rekao je jednom prilikom Goran.

Tada je priznao kako njihova odluka da ostave sve i započnu novi život s ‘druge strane okeana’ za njih nije bila nagla.

Mira Furlan Foto: Zoran Lončarević

„Odluka nije bila nagla, nego racionalna i dobro promišljena. Znali smo da se nećemo moći nositi s tim haosom i tom količinom mržnje. Nije nam palo na pamet da ostanemo ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, gde sam živeo od studentskih dana. Otišli smo jer smo pokušavali da sačuvamo zdrav razum. Sve ono što se dogodilo s Mirom, otkaz u pozorištu, medijski linč, bila je ne kap koja je prelila čašu, nego vodopad“, otkrio je Goran svojevremeno.

Nakon prvih godina života u Njujorku, tokom kojih je Mira Furlan 1993. dobila i ulogu u seriji ‘Babylon 5’, par se preselio u Los Anđeles, gde su se 1998. venčali, a potom dobili i sina Marka Lava. Zapravo su, kako su jednom otkrili, tek kada su shvatili da će postati roditelji odlučili da odu kod matičara i da ozakone svoju vezu.

„Goran i ja nismo imali tradicionalno venčanje, sve smo to prezreli u to doba kao malograđanštinu, ali neki put mi je ipak malo žao što sam, eto, u svom životu propustila venčanicu“, iskrena je bila Mira.

Mira Furlan Foto:Zoran Lončarević

U ljubavi su bili 35 godina, a koja je bila tajna njihovog braka, otkrila je Mira Furlan u jednom intervjuu koji je dala za Večernji list.

„Ne znam recept. Brak je jako težak zadatak, o tome nema sumnje. Kao i u životu uopšte, treba imati strpljenja i nadati se da će loše faze proći i da će dobre ponovo doći. Ponekad je to preteško ili čak nemoguće i čovek gubi nadu. Ali, da budem krajnje banalna, posle kiše obično zasija sunce. Meni je trebalo samo šezdesetak godina da zaista shvatim tu jednostavnu istinu.“

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram