Mira Furlan je dala najbolji odgovor na pitanje – kako da prepoznaš pravu ljubav

mira furlan
Mira Furlan i Goran Gajić, poslednja fotografija pred odlazak u SAD, novembar 1991. Foto: Goranka Matić

Neprežaljena jugoslovenska glumica.

U autobiografiji pokojne glumice „Voli me više od svega na svijetu“, koja je posthumno objavljena, nalaze se Mirine misli o osećanju nepripadanja, o sunovratu ideala, o tome šta znači biti žena u ovom svetu i o snazi koju bezuslovna ljubav pruža.

Mira Furlan je 35 godina provela u braku sa srpskim rediteljem Goranom Gajićem, kojeg je ludo volela. Vezu su započeli davne 1986. godine i tada je Mira počela da živi na relaciji Zagreb-Beograd, gde je Goran studirao. U skladnom braku živeli su punih 35 godina, sve do glumičine smrti.

Jedan odlomak iz knjige najbolje opisuje kako je Mira znala da je Goran „onaj pravi“.

„Povjerenje. Apsolutno, totalno povjerenje. Mogli smo jedno drugom reći sve, s osjećajem sigurnosti da ćemo jedno drugo razumjeti. Prvi put u životu ne slušam optužbe kako sam prežestoka, preteška, previše posesivna, da previše gušim. Moj intenzitet poklapao se s njegovim. Moja ljubav bila je dobrodošla. Primio me je raskriljenih ruku, punim srcem. Nisam trebala cenzurirati svoje osjećaje. Nisam trebala biti oprezna ili ostavljati dojam da sam na sigurnoj distanci. Nikad nisam osjetila ništa slično. Gdje je kvaka, neprestano sam se pitala. Ispalo je: nema kvake. Ovaj čovjek želio je moju ljubav, trebao ju je, upravo onu vrstu i količinu ljubavi koju sam samo ja mogla pružiti. Nije ju htio zauzdavati, ograničavati, dijeliti. Bila sam toliko naviknuta na muškarce koji su me htjeli samo u malim dozama, kao da bi veća količina naštetila njihovu zdravlju. Ovog puta konačno sam mogla obasuti svojom ljubavlju muškarca koji je zauzvrat svom svojom silnom ljubavlju obasipao mene“, napisala je Mira u knjizi „Voli me više od svega na svijetu“.

Mira Furlan je kao kolumnista pisala za portal Nova.rs, a njene oštroumne i pronicljive tekstove možete i dalje čitati na portalu.

***

Bonus video: Zrela Srbija: Baka Gordana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram