Ljubavna priča Radmile Savićević kao iz filma: Bušila kulise da špijunira muža

Radmila Savićević Foto: RTS

Nju je volela čitava bivša Jugoslavija, a ona je celog života volela samo jednog muškarca.

Legendarna srpska glumica Radmila Savićević napustila nas je 8. novembra 2001. godine. Pored brojnih uloga i bogate karijere najviše je ostala upamćena po ulogama baka i dobronamernih, prostodušnih žena sa sela.

Nju je volela čitava bivša Jugoslavija, a ona je celog života volela samo njega – kolegu Božidara Savićevića. Ta ljubav bila je toliko jaka da se danas može uporediti sa romansama iz najpoznatijih svetskih romana i filmova.

Rođena je 1926. godine u Kruševcu. Upravo tu, na korzou, kao veoma mlada devojka upoznala je godinu dana starijeg zubnog tehničara Božidara Savićevića i bila je to ljubav na prvi pogled. Uskoro su se venčali, a “bata Boža” je postao “njen čovek”, kako ga je Rada uvek oslovljavala.

I Božidar je 1948. godine počeo da se bavi glumom pridruživši se Radmili koja je igrala još tokom Drugog svetskog rata i tako je ostalo tokom celog života – gde je išla ona, išao je i on. Božidar i Radmila glumili su prvo u Kruševcu, pa u Nišu i na kraju Beogradu.

“Glumci su u svim varijantama bili sirotinja. Ne žalim se. Ja sam svoj život živela onako kako sam htela”, sećala se Radmila godinama kasnije.

Radmila je za Božidara govorila kako je „izuzetno lep čovek”. Kolege i prijatelji pričali su i da je znala da bude jako ljubomorna. Novinarka RTS-a Nataša Mijušković, kojoj je glumica bila ujna, u knjizi o Radmili Savićević “Prva i poslednja” opisala je kako je to izgledalo:

“Sećam se kad mi je pričao kako je Rada sekla kulise u Niškom pozorištu jer je u to vreme bila veoma ljubomorna. On je bio popularan i lep glumac, igrali su zajedno u mnogim predstavama, ali kad bi Boža imao scenu s nekom mladom i lepom koleginicom, ujna bi probušila kulise i gledala šta radi na sceni, pa bi mu posle predstave prebacivala kako je mogao malo manje da steže u zagrljaj tu partnerku. Doduše, po njenoj verziji, samo je razmicala kulise, ali on je tvrdio da je pravila rupe na njima kako bi imala bolji pogled na scenu. Bila je neverovatno duhovita, imala je veoma dobro pamćenje i baš je bila, što bi u Crnoj Gori rekli: žena čo’ek, žena laf!”, ispričala je novinarka.

Živeli su u skladnom i stabilnom braku, a jedina senka nad njihovom srećom bila je činjenica da nisu imali dece. Tako se, glumica koja je stekla slavu u ulogama majki i baka, nikada nije ostvarila kao roditelj. Da to nadomeste, Radmila i Božidar svu decu su voleli kao da su njihova, piše Opanak.

I tako su, Radmila i Božidar živeli u harmoničnom braku “dok ih smrt nije rastavila”. Ispostavilo se – Radmilina.

Glumica je preminula 8. novembra 2001. Božidar ju je nadživeo za tek nešto više od godinu dana. Umro je 25. januara 2003. Danas počivaju zajedno na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

Nagradu “Dobričin prsten” Savićević nikada nije dobila, budući da joj, kako je sama govorila, filmski kritičari nikada nisu bili naklonjeni.

Nagradu “Žanka Stokić” dobila je tek 2003. posthumno.

***

Bonus video: Poznate lepotice i zveri

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram