Žene iz Srbije čiji su profili na društvenim mrežama dnevna doza pameti, lepote i svega što život treba da bude

One mogu sve i ne manje od toga.

Ukoliko vam se čini da živimo u vreme uniformisanih duša zarobljenih u kadrovima na društvenim mrežama, varate se. Postoje moćne žene čija je misija da snagom svoje autentičnosti povedu armiju žena u neku lepšu, duhovniju i plemenitiju budućnost.

Ovo su dame koje snagom svoje ličnosti, strašću i ljubavi za svoje snove pomeraju planine učemerene stvarnosti.

Nataša Kilibarda @Neuron en vogue

Nataša je završila ekonomiju, a radi kao naučna novinarka. Ona vodi antiblog pod nazivom „Neuron en vogue“, na kom se suptilno bori za znanje i radoznalost. Na zabavan način ona daje odgovre na razna naučna, životna i ljudska pitanja. Ona je kao atraktiva i aktuelna pokretna enciklopedija, koja pleni pozitivnim duhom i angažuje mozak.

Jelena Vukićević @katjuncica.cita/ Visibaba

Književna kritičarka, feministkinja i pesnikinja. Zaljubljenica u književnost i na Instagramu je pokrenula profil @katjuncica.cita koji prati više od 1.800 ljudi. Ona umetničkim fotografijama ilustruje pažljivo odabrane komade iz pojedinih književnih dela. Fenomenalan književni-foto editorijal nazvala je “Visibaba”. Diplomirala opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu, a master studije kulturologije završila na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Tekstove i poeziju objavljuje u štampanoj i elektronskoj periodici.

Ivana Balnožin – @balnozanstvenost

Ova blogerka i bukstagramerka stoji iza profila balnozanstvenost. Knjige i čitanje voli od vrtićkih dana – tada je drugoj deci naglas čitala, danas govori o knjigama na svim platfortmama. Nedavno je na Makartovom buktjubu (YouTube kanal makart) ispričala šta će sve pročitati do kraja godine. Kaže: “Sastavila sam listu od deset naslova koje želim da pročitam do kraja godine, mislim da je izvodljivo, naročito zbog činjenice da su svi naslovi vrlo interesantni i uglavnom su ispod 200 stranica. Ukoliko želite da mi se pridružite u ovom poduhvatu, vrlo ste dobro došli! #desetdokrajagodine.”
A naslovi koje će pročitati do početka 2024. su: „Sećanje na devojku“ Ani Erno, „Strah me je, torero“ Pedra Lemebela, „Zanesenost Lole V. Stajn“ Margaret Diras, „Zima“ Ali Smit, „Noć pre pada u reku“ Dubravke Rebić, „Muškarci poput mene“ Peta Petešuna, „Non-Ui“ Lidije Dimkovske, „Put revolucije“ Ričarda Jejtsa, „Metamorfoza“ Franca Kafke, „Smrt Ivana Iljiča“ Lava Nikolajeviča Tolstoja.

Marija Pecić @ascoolaskimdeal

Ova žena je sve – dizajnerka, arhitektica, strastvena putnica, hedonistkinja, esteta. Daje smernice kako da prepoznamo kada je nešto dovoljno dobro i zašto je perfekcionizam zapravo paravan iza koga se skrivamo, zbog čega nije prirodno biti uvek srećan čak i kada volimo svoj život i ono što radimo, te zašto je kreativnost za nju nešto bez čega ona ne želi da živi. Nedavno je bila u Amsterdamu i uradila fotografije na analognom filmu koje izgledaju kao portal u neki drugi svet.

Katarina Šeron @ katarinasharon

Ona je ženski deo fotografskog dua Danilo and Sharon. Živi u Somboru, radi kao art direktorka. Mama dvoje dece. Snima filmove o kuvanju, smirena i staložena. Prirodna u iskonskom značenju te reči: neguje sebe, prostor, zemlju na kojoj živi i vazduh koji diše.

Ivana Popović @mali_iv

Dizajnerka širokih interesovanja i raznih hobija. Strast su joj biljke i enterijer, a njen video u kom je sama stavljala pločice na terasu ima milionske preglede. Ima insulinsku rezistenciju i otvoreno priča o borbi s kilažom, promovišući najiskreniju body positivity priču, bez foliranja. Obožava metal, prirodu i kuvanje. I mačke.

Jana Oršolić @jana.orsolic

Jana Oršolić je grafička dizajnerka koja zna da su tipografija i tekst najbolji prijatelji. Baš zato je izabrala da svojim radom, a koji podrazumeva kreiranje zanimljivih fontova, slovima daje emocije, zvuke i oblike. Samo nežno prema sebi u svim oblicima i fontovima.

Katarina Batuta Višekruna @katarina_mandarina

Dobro poznata fotografkinja i deo kreativnog dua Hiishii Photo svakodnevno inspiriše svojim avanturama, a njen profil je portal u razne druge svetove. Kad ne istražuje morske dubine, bavi se ekstremnim sportovima. Ona je bivša reprezentativka u snowboardu, a pored toga se bavi i jogom. Inspirativan pačvork.

Jelena Stefanović @lenaastef

Ona je licencirani turistički vodič i najbolja mlada travel instagramerka. Žiteljka svakog dela sveta, vodič kroz svaku zemlju i svaki grad. Njen blog je nepretenciozan i informativan, a upoznaće vas sa svakom destinacijom na pre svega jako pitak način.

Maša Seničić @komisbrot

Scenaristiknja, pesnikinja i umetnica inspiriše, navodi na preispitivanje i oslobađa jednosmernog načina razmišljanja. Govori kroz slike, govori kroz reči. Opus njegog rada raznovrsan, autentičan, upečatljiv.

***

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram