Moćne Srpkinje koje su ozbiljne face u Londonu, Njujorku, Parizu i Milanu

Foto: Zach Hilty/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia: Nick Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia;: Promo/Misha Milovanovic; Neil Rasmus/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia; Instagram/dragaobradovic

Za neke od ovih žena verovatno niste ni čuli.

One su uspešne žene koje diktiraju svetske trendove. Prepoznate su kao najbolje među najboljima, izgradile su karijere, ali i živote vredne divljenja. Upoznajte žene iz Srbije koje su svojim radom zaslužile međunarodnu slavu.

Miša Milovanović

Foto: Promo/Misha Milovanovic

Miša je stekla obrazovanje na prestižnoj akademiji Central St. Martins u Londonu, gde danas živi i radi. Bavi se slikarstvom, vajarstvom i digitalnim medijima. Njene radove karakterišu jake boje i energični vizuali.

Foto: Promo/Misha Milovanovic

Rođena je u Beogradu, a u London se preselila još 1988. godine. Inspiraciju vuče iz detinjstva u komunističkoj Jugoslaviji, ali i iz zapadnog konzumerizma njenog usvojenog doma – Londona. Posle umetničke škole, Miša je radila kao model i blisko je sarađivala sa nekim od najvećih imena u svetu mode što su Moschino, Yves Saint Laurent, John Galliano i Martin Margiela. Vremenom je poziciju ispred kamere zamenila onom iza, a njene fotografije su objavljivane u brojnim publikacijama kao što su Tank, Dazed, ID, Sport i Street Collezioni.

Veseli radovi Miše Milovanović, bilo da se radi o dizajnu marama, nameštaju ili slikama i skulpturama – zaista ulepšavaju život.

Pod velikim uticajem Felinija, Skorsezea, Karavađa, El Greka, Žana De Bufea i Martina Kipenbergera, poezije Alena Ginsberga, grafika iz 1960-ih i japanskih anima, njena ekskluzivna kolekcija vrhunskih proizvoda se prodavala i u prodavnici Demijena Hirsta u Londonu. Imala je i mnogo izložbi skulptura u vodećim londonskim galerijama, a radovi su joj objavljivani u magazinima Vogue, L’Officiel, GQ.

Roksanda Ilinčić

Roksanda
Roksanda, Foto: Nick Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Srpski manastiri bili su glavna inspiracija čuvene srpske dizajnerke Roksande Ilinčić za kolekciju proleće/leto 2024, na nedavno održanoj Nedelji mode u Londonu.

Roksanda
Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

„Srbija ima najneverovatnije kulturno nasleđe. Tu su manastiri poput Studenice, Žiče, Gračanice, Ljubostinje, a u kojima se nalaze slike i freske izvrsnih umetnika“ izjavila je Roksanda Ilinčić, koja godinama živi u Londonu, za britanski Vogue.

Roksanda
Foto: Nick Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Roksanda pripada maloj grupi dizajnera sa A svetske liste i njene kreacije nose Helen Miren, princeza od Velsa Ketrin, Sijena Miler, Ema Stoun, Olivija Vajld, Kira Najtli. Samo na haljinu koju je na svojoj turneji nosila Bijonse, Roksandin šestočlani tim je utrošio 100 sati šivenja pre nego što je završio prvi deo posla.

Ana Kraš

Ana Kraš
Ana Kraš, Foto: pixelformula / Sipa Press / Profimedia

Ana je rođena u Beogradu gde je diplomirala na Univerzitetu primenjenih umetnosti. Živi na relaciji Pariz – Njujork i radi na projektima u oblasti dizajna, umetnosti, fotografije i mode. Posebno je poznata po svojim ručno rađenim bonbon lampama. O njoj su pisali svetski časopisi, među kojima su Vogue i New York Times, a brojni eksperti navode baš nju kao inspiraciju za uređenje doma.

Ana Kraš
Foto: Veeren -Christophe Clovis / Bestimage / Profimedia

„Teško je ne zaljubiti se u 32-godišnju Kraš…“, tako je počeo tekst o srpskoj dizajnerki iz Voga koji je objavljen 2016. godine.

Bilo da je dizajnirala trpezarijske stolove za njujoršku prodavnicu Matter Made, šarene lampe za brend Hay ili bikinije za marku ACK, štagod je Ana zamislila, to se nalazilo na listi želja ljudi koji cene estetiku lepog.

Ana Kraš
Foto: Zach Hilty/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

O svom stilu, zbog kog je u Njujorku gde živi dobila epitet IT devojke, Ana Kraš je rekla: „Moj stil je jako slobodan. Uvek mora da mi bude udobno, ali umem da se prebacim s jako jednostavnog i elegantnog, ili koloritnog i živog. Živim u Kineskoj četvrti u Njujorku i stil te zajednice svež je i zarazan. Najviše me fasciniraju šik starije dame koje viđam na ulicama. Kad smo već kod toga, većina moje odeće je iz Beograda. Jako je lepo raditi sa starom porodičnom prijateljicom koja šije originalnu odeću koja ima veze s mojim rodnim gradom – stvarno volim crno odelo koje je za mene sašila. Plus tu je moja 70 godina stara srpska pamučna košulja- haljina koju nosim celog leta.“

Jovana Đurić

Jelena Đurić
Jelena Đurić (desno) Foto: Neil Rasmus/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Umetnica i dizajnerka iz Srbije sa velikim iskustvom u dizajnu nakita. Godine 2000. se preselila u Ameriku, gde je radila na velikim projektima za Tiffany and Co i Philip Crangi, i sarađivala sa modnom dizajnerkom Alice Roi na mnogim kolekcijama nakita za modne piste tokom Fashion Week-a u Njujorku.

Tokom studija na Fashion Institute of Technology (FIT) u Njujorku, provela je šest godina dizajnirajući za Givenchy i druge vodeće kompanije nakita iz Njujorka. Pokretačka snaga iza njenih radova je ideja da će svaki komad nakita napravljen u metalu trajati zauvek, što joj daje fokus i odlučnost da kreira komade koji su večni.

Obučena u domenu tradicionalne skulpture na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i tehnikama dizajna nakita na FIT, Jovana navodi umetnike kao što su Louise Bourgeois, Constantin Brancusi ili Auguste Rodin kao njene najveće inspiracije, piše Nova Iskra.

Draga Obradović

Draga je lepša polovina dua Draga & Aurel, multidisciplinarnog studija i radionica za umetnost, kolekcionarski dizajn i nameštaj. Druga polovina je njen partner Aurel K. Basedow.

Draga Obradović otisnula se putem Italije iz rodnog Čačka daleke 1984. godine s dvadeset godina. U svet mode i tekstila “ušetala” je uspešno nakon studija slikarstva da bi se 2006. godine okrenula dizajnu nameštaja, piše Style.rs.

Oslikanom tkaninom i smolom, Draga je redizajnirala uglavnom star nameštaj i to najviše sofe, stolice, stočiće i fotelje. Svojim veštim rukama ova talentovana dizajnerka je činila da vintidž bude kao nikada pre – stilizovan, a opet jednostavan i prilagodljiv svim stilovima enterijera.

Sarađivala je i sa čuvenim američkim brendom Anthropologie, a radila je i nameštaj za italijanski brend Baxter.

Njena baza je prelepo jezero Komo gde je zajedno s životnim i profesionalnim partnerom Aurelom K. Basedowim preuredila nekadašnju fabriku tekstila u predivan atelje. Kako je sama rekla – moda joj je uvek neiscrpna inspiracija. Draga & Aurel su krunisani početkom 2022. u 100 najboljih umetnika od strane italijanskog AD izdanja.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram