Stan srpske dizajnerke u Parizu je potpuna suprotnost svega što je kod nas „in“

ana kraš
Foto: Paul Porter/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Otkrila je i kako da unesete pozitivnu promenu u svoj dom.

Rođena Beograđanka, Ana Kraš je diplomirala na Univerzitetu primenjenih umetnosti. Ova talentovana žena koja živi na relaciji Njujork-Pariz osvojila je čitav svet svojim projektima u oblasti dizajna, umetnosti, fotografije i mode. Posebno je poznata po svojim ručno rađenim bonbon lampama. O njoj su pisali svetski časopisi, među kojima su Vogue i New York Times, a brojni eksperti navode baš nju kao inspiraciju za uređenje doma.

A kako izgleda stan žene koja živi od toga da uređuje kuće drugih?

To je otkrila u intervjuu za magazin net-a-porter.

Za početak otkrila je koji su joj omiljeni delovi u kući.

„Moj studio i terasa. Zona studija čini polovinu mog potkrovlja i veoma je jednostavna – to je bukvalno samo gomila radnih površina, sa ogromnim radnim stolom. Moja terasa je prostrana, ali i jednostavna, sa stolom, klupom i nekoliko stolica. Tu su i aluminijumska polica i vreća za udaranje u uglu, jer i to volim da radim, plus nekoliko biljaka koje su izrasle iz divljeg semena.“

Ana kaže i da je njen prostor za rad zapravo spojen sa životnim prostorom tako da ne postoji jasna granica gde jedno prestaje, a drugo počinje.

„Imam zavesu koja deli prostor napola – studijsku zonu i moj dom – ali zapravo to je sve jedno. Budući da sam dizajnerka nameštaja, 95 odsto predmeta u kući su moji sopstveni radovi.“

Jedan od njih je masivan sto za ručavanje koji stoji u njenoj trpezariji u Parizu. Jednostavan, prirodnih boja drveta, bez suvišnih dodataka, uklopljen uz tamne stolice, ovaj sto ne guši prostor i vrlo je funkcionalan.

Ana je nedavno povodom obeležavanja slave na Instagramu otkrila da njenu kuću krasi veliko ogledalo ispod kog je kamin, a sve je ukrašeno usklađenim rezbarijama na zidu.

Ana pritom ističe i šta je najvažnije da zna onaj ko želi da unese pozitivnu promenu u svoj dom.

„Svetlost. Osvetljenje čini najveću razliku u domu – može promeniti celokupno raspoloženje. Ako nemate mnogo prirodnog svetla, nabavite lampu koja daje meko, lepo, udobno svetlo i rešite se jakih svetiljki na plafonu.“

To kod nje u praksi izgleda ovako – dve udobne ležaljke do velikog prozora, uz detalje od trske i par zelenih sobnih biljaka.

Spavaća soba joj je svedena, takođe minimalistički uređena – na krevetu je samo bela posteljina i žuti prekrivač, dok je na zidu okačen eukaliptus.

Ovo cveće inače sve je veći trend u uređenju enterijera, a mnogi ga stavljaju i u kupatilo kao efektnu dekoraciju.

Zanimljivo je da je Ana priznala i gde bi volela da živi da nije tu gde jeste.

„Na moru u Grčkoj ili Crnoj Gori, jer me ništa više ne raduje od Sredozemnog mora.“

***

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram