Poznate Srpkinje za koje nikad ne biste rekli da imaju više od 50 godina

poznate srpkinje 50 godina
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages; Amir Hamzagic/ATAImages; Zoran Lončarević

One su u najboljim godinama i tako i izgledaju.

Milka Forcan

Milka Forcan (54) godinama je važila za najmoćniju ženu u biznisu u Srbiji. Ona se u poslednje vreme povukla iz javnog života, ali i dalje je vrlo aktivna na društvenim mrežama.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Milka je rođena u Beogradu 1969. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, a potom otišla u London, gde je stekla prva radna iskustva iz oblasti marketinga. Po povratku u Srbiju 1992. zaposlila se u preduzeću Delta M, koje je tada imalo tek 12 zaposlenih.

Tokom svoje 18-godišnje karijere u Delti radila je u međunarodnoj trgovini, finansijama, marketingu i odnosima sa javnošću. Sticala je iskustvo radeći sa najvećim svetskim brendovima, a onda postala i potpredsednica Delta Holdinga 2003.

Od 2004. godine do 2011. bila je predsednica Upravnog odbora Jugohemije, druge najveće veleprodaje farmaceutskih proizvoda u Srbiji.

Držala je niz stručnih predavanja na fakultetima po Srbiji, dobila brojna priznanja iz oblasti marketinga i PR-a. Za doprinos izgradnji Hrama Svetog Save, 2006. godine odlikovana je ordenom Svetog Save.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Godine 2010. Milka odlazi iz Delte i fokusira se na ekonomski i komunikacijski konsalting i lobiranje.

Članica je Poslovnog saveta za Jugoistočnu Evropu (BAC), a od 2011. i članica Izvršnog odbora Unije teniskih profesionalaca Srbije.

Dragana Bekvalac

Dragana je starija sestra pevačice Nataše Bekvalac i uspešna preduzetnica. Ne voli mnogo da se eksponira u javnosti i o njoj se ne zna mnogo kao o druge dve sestre.

U braku je sa Mihajlom Šekularcem i sa njim ima ćerke Teodoru i Saru, poznatu pevačicu pod umetničkim imenom Zoi.

Inače, Dragana (51) ima salone lepote, pa nije teško pretpostaviti kako uživa u svim mogućim pogodnostima tog posla.

Jednom prilikom je rekla da je preduzetničke korake napravila već nakon završetka srednje škole.

„Razvijajući svoje veštine kroz uslužnu delatnost, nije me zadovoljilo samo to da žene u mojim salonima imaju vrhunsku uslugu. Moj cilj je bio da našim ženama budu dostupni svetski najaktuelniji trendovi i proizvodi kozmetologije i anti-aging industrije kroz koje će se one osećati dobro. Od tada do danas aktivno učestvujem na svim svetskim sajmovima medicinske kozmetike i anti-aging programa od Azije, Amerike do Evrope. Kroz lanac svojih salona, osim vrhunskih usluga, trudim se da vršim obuke mladih, da se osposobe za samostalan rad, ali i da razumeju koncept preduzetništva. Dobra energija i timski rad su moj prioritet u poslu. Moj najvažniji moto u poslu je – samo vrhunsko je dovoljno dobro.“

Branka Katić

View this post on Instagram

A post shared by Glas Javnosti (@infoglas)

Jedna od najomiljenijih glumica sa naših prostora rođena je 20. januara 1970. godine u Beogradu.

Branka se 31. avgusta 2000. godine udala za britanskog reditelja Džulijana Farina i sa njim ima dva sina. Sa porodicom je nekoliko godina živela u Los Anđelesu, ali nije joj se dopao američki način života. Živi na relaciji London-Beograd.

View this post on Instagram

A post shared by 24sedam.rs (@24sedam.rs)

Redovno trenira jogu i zdravo se hrani. U jednom intervjuu za Los Anđeles Tajms je izjavila da redovno uzima šilajit, smolastu supstancu koja se od davnina koristi u azijskoj tradicionalnoj medicini. Smatra da zahvaljujući njoj ima više energije i oštriji pogled na svet.

Marijana Mateus

Marijana Mateus je modna kreatorka, poslovna žena i bivša manekenka.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

Rođena je 1971. godine u Vrbasu. Još kao devojčica razvila je ljubav ka modi, majka ju je često vodila na revije u Beograd. Tokom odrastanja živela je u Njujorku gde je pohađala srednju poslovnu školu. Par godina kasnije upisuje i završava Akademiju umetnosti u Londonu. Povrh toga, diplomirala je i pedagogiju.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

Karijeru je započela tokom 1990. kada je osnovala lanac prodavnica obuće. Kompaniju je uspešno vodila od 1990. do 1996. Godine 2003. otvara svoj prvi butik ekskluzivne odeće u Budimpešti, a zatim i drugi 2007. u Salcburgu u Austriji. Pre desetak godina osnovala je svoju modnu liniju i izdala prvu novelu. Osnovala je i firmu koja se bavi korporativnim identitetima i dizajnom poslovne odeće i uniformi. Jedan od njenih novijih poslovnih projekata je linija ekskluzivne i luksuzne odeće namenjene tržištu Velike Britanije.

Bila je udata za preduzetnika Miodraga Kostića sa kojim ima troje dece i za poznatog nemačkog fudbalera Lotara Mateusa. Govori pet jezika: srpski, engleski, italijanski, mađarski i nemački. Živi na više lokacija, a trenutne adrese su joj London, Budimpešta i Beograd.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana (@marijanamateus)

A kako se Marijana neguje?

„Negujem se od svoje sedme godine i, kada toliki niz godina vodite računa o svom licu i telu, rezultati su vidljivi. Svi veruju u čuda ili svoje nedostatke pripisuju genetici, dok ja isključivo verujem u rad jer samo tako dobijam pravi rezultat. Svakodnevno pred spavanje posvetim vreme svom licu, to počinje čišćenjem, nanošenjem kreme za vrat i dekolte, noćne hidratantne kreme za lice i predeo oko očiju, a nanosim i serum. Takođe, svako treće veče pred spavanje stavljam masku.“

Pričala je jednom prilikom i o tome kako trenira.

„Kada sam u Beogradu, redovno treniram sa instruktorkom. Kada sam van glavnog grada Srbije, liniju održavam trčanjem i plivanjem. Trening mi je postao ritual poslednjih godina, ali moram priznati da mi je dugo trebalo da shvatim da moram redovno da treniram.“

Dubravka Mijatović

Dubravka Mijatović je rođena 27. decembra 1968. u Beogradu. Ova naša filmska, pozorišna i televizijska glumica devedesetih godina bila je poznata po ulogama u serijama Bolji život i Srećni ljudi, kasnije u serijama Stižu dolari i Bela lađa. Godine 2008. dobila je glavnu žensku ulogu u popularnoj seriji Moj rođak sa sela, a 10 godina kasnije glavne uloge u serijama Nemanjići – rađanje kraljevine i Žigosani u reketu.

Mijatović je bila tinejdžerska ikona devedesetih, a u vreme snimanja serije Srećni ljudi jedno od najpopularnijih TV lica.

Zanimljivo je da je Dubravka priznala da je gurmanka, a liniju održava tako što redovno vežba. Ranije je više puta isticala da izgleda fenomenalno jer se nije operisala i verovala je u genetiku.

Bila je udata za glumca Gorana Radakovića, sa kojim ima ćerku Ivu, a zatim je bila sa Marinkom Madžgaljem do 2014. godine, sa kojim ima ćerku Saru. Njegovu smrt teško je podnela i nakon toga je dugo bila van javnosti.

Aleksandra Kovač

Aleksandra je vrlo talentovana umetnica i ostvarila se u više sfera, pored pevanja – i kao tekstopisac, kompozitor, producent, aranžer. Popularnost je stekla 90-ih godina kao jedna od članica ženske grupe K2. Ona je ćerka kompozitora Kornelija Kovača i starija sestra pevačice Kristine Kovač. Rođena je 30. decembra 1972. godine u Beogradu. Živela je u Španiji i Velikoj Britaniji, a od 1995. godine živi i radi u glavnom gradu Srbije.

Već sa 13 godina počela je da piše pesme, a muzikom se profesionalno bavi od 15. godine.

Prvi solo album objavila je 2006. godine, a iste godine je osvojila regionalnu muzičku nagradu EMA koju dodeluje televizijska kuća MTV.

Aleksandra je članica udruženja kompozitora u Hrvatskoj i Švedskoj. Bila je ambasadorka Saveta Evrope u kampanji „1 u 5“ koja je se bavi borbom protiv nasilja nad decom.

Godinama je u vezi sa Romanom Goršekom, s kojim uspešno vodi jednu produkcijsku kuću i školu pevanja. Zajedno su pisali pesme za sebe i za druge, te komponovali muziku za predstave, filmove, serije i reklame.

Jednom prilikom ona je kazala kako se neguje, te deluje tako mladoliko.

„Redovno korišćenje krema izuzetno mi je bitno jer sam u godinama kada koža zahteva više pažnje nego ranije. Često idem na masaže lica i tela zato što se posle njih osećam preporođeno. Kada je žena ispunjena, srećna i zadovoljna, ona blista i bez upotrebe krema i seruma. Naša unutrašnja snaga i lepota najbolji su naši saveznici. Kada radimo na usavršavanju svog uma, duha i psihe, telo se obnavlja i zrači dobrom energijom.“

Anica Dobra

Poznata srpska pozorišna, filmska i TV glumica rođena je 3. juna 1963. godine u Beogradu. Udata je za Miodraga Miću Softića i ima ćerku Minu, koja je takođe glumica. Retko se pojavljuje u javnosti i dugo razmišlja pre nego što da neki intervju. Kada to učini, ne priča o svom ličnom životu. Ipak, ona je redovno na listama naših poznatih žena koje se ističu po bezvremenskoj prirodnoj lepoti.

Inače, Anica je krajem sedamdesetih godina prošlog veka živela u Frankfurtu na Majni u Nemačkoj. Nakon toga se vraća u Beograd, gde upisuje Fakultet dramskih Umetnosti u Beogradu. Odmah nakon diplomiranja 1987. godine postaje stalni član Ateljea 212.

I danas je rado iznova gledamo u hit ostvarenjima poput „Balkan ekspresa“, „Crnog bombardera“, „Klopke“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram