Šta su poznate Srpkinje radile pre nego što su postale zvezde – jedna od najvećih je bila bebisiterka

poznate srpkinje
Foto: Antonio Ahel/ATAImages; Nemanja Jovanović/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Od čuvanja bebe do časova latinskog.

Jednog dana bebisiterka, a onda najveća muzička zvezda Balkana… Danas poznate Srpkinje znamo kao vrlo uspešne pevačice, glumice, voditeljke, a nekada su se bavile sasvim drugačijim poslovima.

Lepa Brena

Fahreta Jahić, danas Lepa Brena, jedna je od najpoznatijih jugoslovenskih pevačica. Rođena je 20. oktobra 1960. godine u Tuzli, a odrasla u Brčkom. U osnovnoj školi proglašena je za đaka generacije, imala je uspeha i u košarci, a ubrzo i počela da peva.

Lepa Brena Foto:Nebojša Babić

Godine 1979. se preselila u Beograd i upisala Prirodno-matematički fakultet, smer turizam. Međutim, to je bilo preveliko opterećenje za malu platu njenog oca, te je Brena potražila dodatni posao.

Ona se tada javila na oglas porodici kojoj je bila potrebna dadilja za ćerku Anu, bebu od svega nekoliko meseci. Mladi bračni par plaćao je tada Breni mali stan na Tašmajdanu, a ona je brinula o njihovoj ćerkici i čuvala je kada je to bilo potrebno, piše Blic.

Ispostavlja se da je ta beba danas pevačica Ana Štajdohar. Ona je svojevremeno za medije iznela detalje ove zanimljive anegdote.

„Tog perioda se zapravo i ne sećam jer sam bila beba. Ono što znam je ono što sam čula od roditelja. Tada je Lepa Brena bila samo Fahreta Jahić, stanovala je u stančiću koji su joj rentirali moji roditelji, dole ispod Tašmajdana, kod Palilulske pijace. Uzgred je radila kao bebisiterka i čuvala me kad nije imao ko. Ubrzo je njena karijera krenula uzlaznom putanjom, a iz tog perioda je ostala ta simpatična anegdota. Takođe, moglo bi se reći da me je Brena na neki način predodredila za bavljenje muzikom“, rekla je Ana jednom prilikom za domaće medije.

Međutim, Brena je bila primorana da napusti fakultet i da se vrati u Brčko. Nastavila je da peva na veseljima. Tada je novosadski bend Lira šou gostovao u njenom gradu i tražili su novu pevačicu. Ubrzo je Brena sela na voz i sa Sašom Popovićem otišla na nastup u Bačku Palanku, piše biografija.org.

A ostalo je istorija.

Emina Jahović

Pevačica Emina Jahović pre muzičke karijere bila je voditeljka vremenske prognoze u rodnom Novom Pazaru. Želela je da bude poznata, pa je iz tog razloga izabrala televiziju, a ujedno je zarađivala i za džeparac.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Valsnici televizije bili su pevačica Elma Sinanović i njen suprug, a Elma je pomogla kasnije Emini da uđe u svet muzike.

„Emina je bila najlepša voditeljka vremenske prognoze ikada, na bilo kojoj televiziji. Bila je kao bombonica. Kratko joj je to bilo interesantno. Želela je uvek da peva i ja sam joj pomogla da dođe do Dina Merlina. Bilo je tih razgovora, našli su joj neke crnogorske kompozitore, ali ja sam odmah rekla da to ne rade i da je odvedu kod njega. Ljudi su me poslušali i u startu je napravila to što treba“, rekla je Elma, a prenosi Mondo.

I Emina se rado seća tinejdžerskih dana.

„Uživala sam tokom tog perioda koji sam provela radeći na televiziji i na radiju. Tada sam prvi put pokazala svoju kreativnu slobodu koja me je kasnije i navela da krenem putem muzike i javnog života“, rekla je Emina ranije za Kurir.

Ana Stanić

Svoj prvi dinar pevačica Ana Stanić zaradila je kao gimnazijalka, kada je na letnjem raspustu posle treće godine držala časove latinskog.

Ana Stanić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Pošto sam pohađala Osmu beogradsku gimnaziju, u kojoj su profesori imali strog kriterijum, morala sam mnogo da učim, a jezici su mi odlično išli. Latinski sam tako dobro savladala da su me slali čak i na državno takmičenje, gde sam osvojila treće mesto“, opisala je jednom prilikom Ana.

Tada se prisetila i kako je dobila prvu priliku da sama zaradi novac.

„Prijatelji mojih roditelja angažovali su me da njihovom sinu držim časove latinskog jer je trebalo da polaže popravni ispit. Kad su moji roditelji otputovali na odmor, sama sam brinula o sebi. Te 1993. godine inflacija je učinila da prosečna plata bude 10 nemačkih maraka, a ja sam držeći te časove sakupila 10 tatinih prosečnih zarada“, istakla je tada pevačica.

Otkrila je i na koji je način potrošila prvi honorar.

„Pošto je bilo popularno skijanje na vodi, uplatila sam nekoliko termina, kupila sebi nešto od garderobe i vodila drugarice na ekskluzivne ručkove. Potrošila sam novac na sve ono što mi je do tada predstavljalo luksuz. Zadovoljstvo je bilo veće pošto je dečko kog sam podučavala položio ispit sa četvorkom“, zaključila je tada Ana, a prenosi Srbija danas.

Mina Lazarević

Glumica Mina Lazarević iza sebe ima dugu i uspešnu karijeru, a pored glume od malih nogu pokazivala je talenat i za muziku. Tako je već sa 14 godina počela da obučava druge – držala je časove klavira i solfeđa i upravo na taj način zaradila prvi novac.

Antonio Ahel/ATAImages

„Imala sam svoje metode kako da ih naučim, ja sam ruska klavirska škola, a njihov moto je besomučno ponavljanje. Tek posle rada sa mnom polagali su solfeđo, a do tada su padali“, ispričala je Mina, a prenosi Lepa i srećna.

Njen život se promenio preko noći kada je na trećoj godini studija zatrudnela i rodila sina Luku. Uspela je da završi glumu, a samo dva meseca nakon porođaja dobila je prvu ulogu, baš onu koja ju je i proslavila – u seriji „Porodično blago“.

Anđelka Prpić

Glumica Anđelka Prpić punliku je oduševila u serijama „Andrija i Anđelka, „Kozje uši“, „Ujka novi horizonti“, „Azbuka našeg života“, „Radio Mileva“,kao i u filmu “ Jedini izlaz“. A malo ko se seća kako je Anđelka započela karijeru.

Anđelka Prpić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pred kamere je prvi put stala kao voditeljka.

„Radila sam emisiju ’48 sati svadba’ i to sam radila jedno leto. Sve kolege koje su me savetovale i želeli mi dobro, svi su bili protiv toga. Rekli su mi da ne prihvatim, u fazonu šta će mi to, to je ‘treš’. Međutim, ja sam iz Požarevca, odnosno jednog sela oko Požarevca, sada su svi u Beču kako je to obično bilo u našem kraju. Meni je taj naš mentalitet u DNK, to kako se slave svadbe, običaji, muzika pod šatrom, igranje kola, moravac, vlaško, užičko. Ja to ne bih imala gde više da pokažem, a znam sve da igram“, ispričala je Anđelka.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram