Zbog ovog problema nisam nosila kratke suknje, a onda sam shvatila da isto muči svaku drugu ženu

proširene vene
Ilustracija; Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Nosila sam samo pantalone i duge suknje.“

Proširene vene su tiha patnja mnogih žena nakon ulaska u petu deceniju života. Prema rečima dr Darija Jocića, vaskularnog hirurga, proširene vene su, pre svega, nasledna bolest koja, po pravilu, sporo napreduje. Ipak, zbog negativnog uticaja na izgled nogu u uznapredovalim fazama bolesti, čini se kao problem koji postaje naročito vidljiv nakon 40. godine. A koliko proširene vene mogu da naruše samopouzdanje, kazala nam je Jelena iz Beograda.

„Meni su četrdesete kao neki obrnuti pubertet. Sve ono što nisam primećivala na sebi i što mi nije smetalo još od srednje škole, vratilo se posle četrdesete. Sve sitne nesigurnosti su odjednom postale krupne. Problem s venama i kapilarima je što su tako prokleto vidljivi. Ajde što se vide kad se nosi kupaći, nego što se vide i kad nosim suknju. Zato su mi nekako suknje sve postale do ispod kolena, a pantalone mnogo češći izbor za oblačenje nego ranije. Hladnije vreme je dobro jer se onda nose neprovidne čarape, pa je utoliko lakše jer se ne vidi venska šara.“

Istraživanja kažu da se čak 55 odsto žena između 40 i 60 godina suočava s proširenim venama. Iako je to česta pojava, mnoge od nas osećaju stid i ne govore o ovom problemu. Samopouzdanje može pasti na niske grane kada se suočavamo s osećajem da naše noge više nisu privlačne. Strah od odbacivanja i stigmatizacije može nas naterati da se povučemo iz društvenih aktivnosti i ograničimo svoj život. Za mnoge žene izgled nogu postaje centar pažnje, često na štetu njihovog psihičkog zdravlja. Zato o tome treba otvoreno razgovarati.

Proširene vene ne donose samo fizičku nelagodnost već i duboki psihički teret. One često donose bol, grčeve i oticanje nogu. Uz sve to, vidljive su kao ljubičasta ispupčenja, koja mogu zauzimati i veće površine kože nogu. Kako to utiče na naše samopouzdanje? Može nas nagnati da se osećamo nesigurno prilikom oblačenja odeće koja otkriva noge ili čak ograničiti naše društvene aktivnosti, a nedostatak samopouzdanja može negativno uticati na kvalitet našeg života.

„Imao sam pacijente koji godinama nisu nosili kratku odeću ili išli na plažu upravo jer su se stideli izgleda svojih nogu“, kaže dr Jocić.

A zašto je izgled nogu postao tako važan faktor? Društveni pritisak, norme lepote koje promovišu besprekornu kožu i savršene noge često nas teraju da se osećamo loše zbog svojih proširenih vena. U javnosti se često postavljaju nerealni standardi koji nas navode da sumnjamo u sebe.

Prihvatanje sebe

Međutim, nema razloga za stid. Važno je shvatiti da su naše noge nosile mnogo tereta i zaslužuju pažnju i brigu. Ukoliko bolest stvarno postoji, a to može utvrditi samo lekar, postoji niz tretmana i opcija za suočavanje s proširenim venama. Kompresivne čarape, skleroterapija i laserska terapija su neki od načina kako se nositi s ovim izazovom.

„Većina intervencija koje se danas primenjuju su minimalno invanzivne, rade se u lokalnoj anesteziji i traju kratko, obično oko pola sata. Ljudi koje sam operisao mi često kažu da ne mogu da veruju šta su sve trpeli godinama, a rešili za pola sata“, ističe dr Jocić.

Samopouzdanje dolazi iznutra

Na kraju najvažnija lekcija je da samopouzdanje dolazi iznutra. Proširene vene su samo deo naše priče. Važno je prihvatiti svoje telo i radovati se svakom danu. I ne zaboravite, lepota je subjektivna stvar i dolazi u različitim oblicima i veličinama.

Nemojte dozvoliti da vas proširene vene spreče da budete svoji. Razgovarajte o njima i ne stidite se da potražite stručnu pomoć ukoliko vam to utiče na samopouzdanje i kvalitet života.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram