8 stvari koje žena može da uradi da bi sačuvala svoje zdravlje

rak dojke
Ilustracija; Oleg Elkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Pravo vreme je - odmah.

Rak dojke. Sama pomen ovih reči izaziva jezu, a da sve bude gore, svako od nas zna neku ženu koja je obolela. Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i to je još jedna prilika da se podseti na prevenciju, tj. koliko je važno na vreme misliti o svom zdravlju. A određeni koraci mogu da smanje rizik od raka dojke i sačuvaju zdravlje žene.

Kontrolišite težinu

Razni stručnjaci iznova i iznova ponavljaju koliko je važno kontrolisati telesnu težinu, ali kao da smo svi oguglali na te savete. A gojaznost, tj. prekomerna težina može povećati rizik od mnogih vrsta karcinoma, uključujući rak dojke, posebno nakon menopauze.

Budite fizički aktivni

Redovna vežba je jedna od najboljih stvari za vaše zdravlje. Podiže raspoloženje i energiju, pomaže u održavanju normalne telesne težine, smanjuje rizik od mnogih ozbiljnih bolesti, uključujući rak dojke. Bilo koja fizička aktivnost je bolja nego nikakva, ali idealno bi bilo da odvojite najmanje 30 minuta dnevno za vežbanje.

Jedite voće i povrće i ograničite alkohol

Zdrava ishrana može pomoći u smanjenju rizika od raka dojke. Pokušajte da jedete puno voća i povrća i ograničite alkohol. Čak i malo alkohola može povećati rizik od raka dojke, a kad se sagledaju i njegovi drugi rizici, najbolje je ne piti uopšte.

Ne pušite

Pored mnogih drugih zdravstvenih rizika, pušenje uzrokuje najmanje 15 različitih karcinoma – uključujući rak dojke. Ako pušite, pokušajte da prestanete što je pre moguće. I što pre donesete tu odluku, vaše telo će biti u manjem riziku od bolesti. Najbolje je da, ako zatreba, pomoć zatražite od stručnjaka.

Dojite, ako je moguće

Dojenje od godinu dana ili više smanjuje rizik od raka dojke. Takođe, ima velike zdravstvene koristi za dete. Za prave informacije o dojenju i podršku obratite se svom pedijatru ili ginekologu, bolnici ili lokalnom zdravstvenom odeljenju.

Izbegavajte kontraceptivne pilule

Kontraceptivne pilule nose sa sobom i rizike i koristi. Što je žena mlađa, to su manji rizici. Ali dok žene uzimaju kontraceptivne pilule, imaju nešto veći rizik od raka dojke. Taj rizik nestaje brzo nakon prestanka uzimanja pilule. Rizik od moždanog i srčanog udara takođe se povećava dok uzimate pilule – posebno ako žena puši. Međutim, dugotrajna upotreba takođe može imati važne prednosti, kao što je smanjenje rizika od raka jajnika, raka debelog creva i raka materice. Dakle, mnogo toga ide i u korist ovih tableta. Ali ako imate više od 35 godina i pušite, posebno obratite pažnju i konsultujte se sa stručnjakom pre nego što uzmete kontraceptivne pilule, napominju na sajtu Siteman Cancer Center.

Izbegavajte hormonsku terapiju za menopauzu

Hormonsku terapiju u menopauzi ne treba uzimati dugoročno da bi se sprečile hronične bolesti. Studije pokazuju da ima dvojaki efekat na zdravlje – povećava rizik od nekih bolesti i smanjuje taj rizik od drugih. I terapija estrogenom i terapija estrogena uz progesteron povećava rizik od raka dojke. Ako žene uzimaju hormonsku terapiju u menopauzi, to bi trebalo da bude što kraće moguće. Najbolje je, naravno, da o rizicima i prednostima razgovarate sa lekarom.

Prevencija, prevencija, prevencija

U celoj ovoj priči jasno je da je najvažnije misliti na vreme – dakle, prevencija.

Otuda i pitanje zašto je važan redovan samopregled dojki.

„Jedna od osam žena verovatno će oboleti od raka dojke. Prema tome, redovnim samopregledom dojki svakog meseca u stanju ste da otkrijete promenu u dojci na vreme. Promena u dojci ne mora biti maligna. O tome da li je neka promena maligna ili ne ne odlučujete vi, niti vaš izabrani lekar na osnovu subjektivnog mišljenja, već se žena dalje upućuje specijalisti radiologije na dijagnostiku. Rak je izlečiv skoro u potpunosti ako se otkrije i leči u ranoj fazi bolesti“, poručuju iz Ženskog centra Milica koji se bavi prevencijom, promocijom zdravlja i pružanjem podrške obolelima.

Kako dalje navode, redovnim mesečnim samopregledom dojki upoznajete svoje dojke, znate kako izgledaju, koje su boje, kakve su bradavice, kakav je osećaj pod prstima u razičitim delovima dojke.

„Ako dobro poznajete svoje dojke, mesečnim samopregledom možete da prepoznate novonastalu promenu i da je okrijete na vreme. Samopregled  dojke je vrlo jednostavna procedura koja zahteva samo 10 minuta vašeg vremena, a može biti izuzetno korisna, pa ga je najbolje redovno ponavljati tako što ćete izabrati jedan dan u periodu od 7. do 10. dana od početka menstruacije, kada je dojka najmekša za pregled. Žene koje su u menopauzi mogu izabrati jedan datum u mesecu i svakog meseca na taj dan raditi samopregled“, navode iz Centra Milica i dodaju da se samopregled može raditi pred ogledalom, u ležećem položaju, pod tušem.

Osim toga, klinički pregled dojke je pregled koji se radi kod lekara specijaliste svake tri godine za žene između 20-39 godina, a posle toga svake godine.

Zato ne dozvolite da vam nešto drugo bude preče od brige o svom zdravlju i odvojte to malo vremena za sebe jer može da znači mnogo.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram