Deset minuta spasava život: Šta sam naučila na radionici borbe protiv raka dojke

Foto: Zadovoljna.rs

U Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod preko 4.000 žena, a preko 1.500 žena umre od ove bolesti.

Danas je održana edukativna radionica u prostorijama „SBB“ kompanije, u saradnji sa „Ženskim centrom Milica“, na kojoj su predavači bili Vesna Bondžić, predsednica udruženja, ali i Jelena Radulović i Sandra Pajović, žene koje trenutno rade na osnivanju prvog Nacionalnog kol centra za podršku ženama obolelim od raka.

Cilj ovih radionica je da se probudi svest kod žena koliko su prevencija, redovni pregledi i samopregledi važni, ali i da se pruži podrška svim ženama koje se bore sa ovom bolešću.

Foto: Zadovoljna.rs

„Rak dojke je upozorenje da moramo nešto promeniti u svom životu, to je opomena svima nama, mi nismo kažnjene, mi smo opomenute“, ovom rečenicom je Vesna Bodžić uvela sve prisutne u svoje izlaganje u kom je pored činjenica podelila i svoju priču.

Foto: Zadovoljna.rs

„Sve smo mi različite a glavno pitanje koje se postavlja je šta je dovelo do toga da mi dobijemo rak. Kada smo oformili udruženje pričali smo o tome kakve smo. Jedna je bila zgodna i aktivna, druga je imala predispozcije jer joj je baka imala rak dojke, treća je bila buckasta i nije vodila računa o tome šta jede, pije itd. Rečenica u kojoj smo se sve prepoznale jeste – Ja se dajem 100 posto. Ja se dajem i kao žena i kao majka i kao radnica, kao ćerka, sestra…U jednom trenutku smo se pitale – A gde smo tu mi?, izjavila je Vesna i zaključila:

„Sve to što smo bile dobre svima osim sebi, što smo izgubile vreme za sebe, nas je i dovelo dotle da dobijemo karcinom. To je bilo zajedničko za sve nas i zato vas molim da deset minuta dnevno ostavite za sebe.“

Foto: Zadovoljna.rs

Jelena Radulović je takođe podelila svoju priču, od toga kako je napipala kvržicu veličine pirinča do toga da je za samo dva meseca, ona porasla za pet santimetara.

„Ja sam se u celoj toj priči osećala usamljeno, ali zbog moje dece nisam želela da se to primeti i onda sam krenula u potragu za perikom. Tako sam slučajno naletela na Vesnu i tako smo se i upoznale.“

Ova borbena žena je svoju pobedu nam ovom opakom bolešću obeležila tetovažom sa motivom iz „Starwars“-a, koja je postala njen zaštitni znak.

Foto: Zadovoljna.rs
Foto: Zadovoljna.rs
Foto: Zadovoljna.rs

Tokom edukacije mnoge devojke su podelile svoja iskustva koja su bila jako različita, što je potvrdilo Vesinu tezu, da kada se priča o raku ne može se ništa generalizovati jer je svaki karcinom drugačiji.

Na kraju je Jelena na lutki pokazala kako se vrši samopregled dojke i više puta naglasila da je potrebno odvojiti samo deset minuta mesečno.

Sve devojke koje su bile prisutne su imale priliku i da opipaju improvizovani tumor na lutki čime je konferencija zatvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram