Pitali smo žene iz Srbije kako sebi podižu samopouzdanje

Foto:shutterstock

Samopouzdanje je nekome stanje uma, nekome karakterna osobina, ali svima nam je preko potrebno. Posebno ženama, koje za razliku od muškaraca uvek moraju više da se dokazuju, i to u svim sferama: od posla, preko roditeljstva, do intimnih odnosa. Zato smo želeli da saznamo od žena kako podižu sebi samopouzdanje kada im je to potrebno.

Naiđu nam dani kada nam je baš sve bezveze, kad osećamo da smo iscrpeli svoje mogućnosti i ne možemo više ništa.

Za takva vremena, zaista je vredno imati svoje male rituale kojima ćemo sebi podići samopouzdanje.

Naravno, uvek je dobro potražiti i profesionalnu pomoć stručnjaka – u tome nema nikakve sramote.

Ali, odlučili smo da se obratimo „običnim“ ženama za savet i upitamo ih kako sebi podižu samopouzdanje u sivim danima.

„Ja stvarno najbolje izgledam kad se osećam najgore, tako dižem samopouzdanje sebi. Crveni karmin i štikle, gledanje nekih fotki s putovanja na kojima sam sebi super, to su neki rituali koji me vade kad posustanem“, rekla nam je Elena (40).

„Nekako mi zavisi od raspoloženja – kada sam raspoložena, sredim se, obučem nešto lepo i kul, pa šetam sama, to mi baš prija. Kada mi se ne izlazi, onda recimo kuvam i sredim nešto po kući. I to mi pomaže isto“, kaže Marijana (33).

„Ako imam vremena, uradim vežbe disanja. Ponekad se ispostavi da previše kofeina i nepravilnog disanja izazove bespotrebnu nervozu“, rekla nam je Katarina (27).

„Setim se koliko random muškaraca ima neosnovano visoko samopouzdanje, pa kanališem i ja svoje“, našalila se Anja (35).

Foto:Shutterstock

„Prihvatim sebe onakvu kakva zaista jesam i tada je vera u sebe jača. Kada postižem dobre rezultate to onda dosta utiče na moje samopouzdanje. Takođe kada prihvatim svoje mane – i kad vidim da ipak mogu ono od čega sam bežala“, jasna je Mina (29).

„Pustim neki funkić i đuskam dok perem sudove ili sređujem stan. Skin care, spa dan, sveća ili mirišljavi štapići, bade mantil, maskica, sredim noktiće“, navodi Teodora (31).

„Najčešće, kada sebi izgledam lepo, tada mi se i samopouzdanje podigne – i budem zadovoljnija“, kaže Ljubica (45).

„Pričam sa prijateljima, slušam muziku i igram i fantaziram, izađem napolje da šetam, čitam da bih naučila nešto novo, pa se osećam bolje. Ako ima sunca, onda blejim pod suncem i posmatram okruženje oko sebe, kako bih se podsetila da ja nisam ni bitna ‘in the great scheme of things‘. I da, podsetim se na sve što sam do sada prošla, a isto tako sam se osećala – pa je ispalo ok“, otkrila nam je Una (27).

„Najviše samopouzdanja osećam po ispunjenju nekih zadataka i obaveza. Ili, kad odradim naporan trening na koji nisam ni htela da idem. Takođe, ako na poslu završim nešto pre roka“, govori Olivera (36).

„Sređujem stan, piling lica i tela. Bukvalno sebi napravim da se lepo osećam i isključim se skroz, onako sebi napravim dan“, kaže Jelena (33).

Žena, devojka, kada, peškir, naočare za sunce, oprana kosa
Foto: Shutterstock

„Bukvalno ne znam kako podižem. Setim se da sam živa i zdrava, kao i moji bližnji – i to je to. Odem u neku prirodu“, govori nam Svetlana (49).

„Ako je sunce napolju, obavezno prošetam sa psom uz pesmu KKN – Izlazim i nema me ceo dan. Zatim, opteretim se svim kućnim poslovima, dok slušam muziku na maks i sređujem sve one kutijice i činijice na koje sam i zaboravila da postoje – jer kad je oko mene sve uredno i ja sam skroz kul. Obavezno odlušam neki inspirativni podkast i malo istegnem telo. Veče posvetim negi (nezi haha) – kremicama, maskicama i svim ostalim skincare pomagačima, a za kraj napišem nekoliko rečenica o sebi da se podsetim koliki sam car“, detaljno nam je ispričala Milena (29).

„To je pitanje za Rušku Jakić, koja sebi kaže: ‘Dobro jutro, lepotice’. Počnem da pazim šta jedem, treniram, radim na sebi, to je stvarno strava osećaj i prati ga sigurno boost samopouzdanja, makar mali“, objasnila je Jasmina (35).

„Pogledam se u ogledalo i kažem sebi: ‘Ti to možeš, lagano samo’. Našminkam se i sijam“, rekla je Sara (25).

***

Bonus video: Kako do pozitivnih misli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram