Tatjana, žena koja može da vas nauči da zavolite svoje telo

Tatjana Stojanovski
Tatjana Stojanovski Foto: Instagram/queentatjana_

Tatjana Stojanovski je dizajnerka i majka troje dece koja istinski razume žene koje ne vole svoje telo – ali i zna kako da ih učini lepim, iznutra i spolja. Osim toga što shvata šta im dobro stoji, vrlo je svesna kakve misli ti prolaze kroz glavu kada tvoj izgled naizgled nije "društveno poželjan". Za Zadovoljna.rs je bez ustručavanja govorila o dugom i mučnom putu prihvatanja sebe.

Kada je rodila svoje prvo dete, 2016. godine, Tatjana se nalazila na jako mračnom mestu.

„Zavolela sam sebe tek kada sam prevazišla najgore mišljenje o sebi. U toku prve trudnoće sam se ugojila 30 kilograma. Dok je žena trudna lepa je, sija, nosi jedan život. Onda beba izađe, a ostane ti telo na koje nisi navikao i koje ne poznaješ. Uvek sam imala neko kilo viška, ali ne u toj meri. Tada sam bila u situaciji gde sam ili mogla da upadnem u depresiju ili da nešto uradim za sebe“, počinje svoju priču dizajnerka.

Trenutak koji ju je slomio bio je kad je pred ogledalom držala bebu u rukama – bila je tako sićušna, a ona tako „velika“.

„Pomislila sam: Jadno ovo dete, ko mu je majka. Kilaža me je dovela do toga da mislim da nisam dovoljno dobra majka – nešto je moralo da se menja. Ljubav prema samoj sebi nastala je iz najmračnijih trenutaka. Ili ću da se prepustim ili ću da se izdignem“, razmišljala je tada.

Tada je primetila koliki uticaj na nju su izvršile društvene mreže, pre svega Instagram.

„Posle prve trudnoće sam mislila da će se sve vratiti na staro posle sedam dana, kao kod svih Instagram žena. Ali onda sam doživela šamar realnosti. Poželela sam da kažem ženama da to nije tako i da budem neko ko će govoriti istinu“, kaže Tatjana.

„Nisam dovoljno lepa“

Pre nego što je postala influenserka koja otvoreno priča o svojim kilogramima, visećem stomaku i svim ostalim „manama“, Tatjana je bila puna nesigurnosti.

U njenim mislima će se zapravo prepoznati mnoge žene – bez obzira na građu tela.

„Imala sam period u životu kad sam osećala da nisam dovoljno lepa da budem u društvu svojih drugarica. Ili da mi nije bilo okej da izađem u klub jer sam mislila da nisam dovoljno lepa da izađem na takvo mesto. A dešavalo se da i kad izađem mi druge žene upućuju komplimente ili mi prilaze muškarci – meni, a ne mojim drugaricama – iako sam bila najkrupnija“, govori Tatjana.

Revolucija se za nju dogodila kasnije, ali je bila momenat nove snage. Morala je da konačno ugleda istinsku sebe i prihvati baš to što vidi. Počela je malim koracima.

„Praktične, male stvari čine veliku promenu – recimo koju garderobu gledaš. Da li i dalje pokušavaš da se uvučeš u modele koji ti ne stoje dobro, ili probaš nešto što se naizgled ne sviđa, ali će dobro da ti stoji? Takođe, prestala sam da pratim sadržaj na Instagramu zbog kojih sam se osećala loše. U tom momentu nije bilo influensera koji pišu ovo što ja danas radim. Okrenula sam se inostranim influenserkama i koliko god trivijalno delovalo, to mi je pomoglo“, kaže ona.

Priznaje da bi volela da se u to vreme u Srbiji više otvoreno govorilo o temama koje su danas prihvaćene: salu, stomaku, celulitu, strijama. Međutim, devojke širom sveta koje su istupile sa takvim stavom osnažile su i Tatjanu – a zavist je prerasla u snagu.

„U nekom momentu sam shvatila da lepota jedne žene ne može da ugrozi lepotu druge. Važna je poruka da je lepota u energiji – mislim da mene i mnoge druge savršeno nesavršene žene izdvaja ta energija kojom zračimo. To je ono zbog čega ćeš nekoga privući“, govori Tatjana.

„Nikad neću prestati da budem emotivni prejedač“

Tatjana jeste zbog svoje građe doživela i neprijatna iskustva, ali joj je ipak bilo najgore posle trudnoće. Pre toga, uspevala je da ne misli o tome – zbog podrške najbližih.

„Ako sam se ikada osećala loše zbog kilaže, to je bilo jer sam ja videla razliku između sebe i svojih drugarica. Videla sam i neke poglede ljudi sa strane, neumesne komentare koji mi nisu prijali. Ali mi je porodica izgradila ključno samopouzdanje. Zato danas svojim ćerkama stalno govorim koliko su lepe i važne i koliko je njihovo mišljenje bitno“, kaže nam ona.

Prva trudnoća donela joj je plus 30 kilograma, jer je bila previše opuštena. Danas kaže da bi sigurno otišla kod nutricioniste tokom svake trudnoće, da može da vrati vreme. To savetuje svim ženama.

„Sa svakom sledećom trudnoćom sam vodila više računa šta ću jesti i kako ću tretirati svoje telo u odnosu na prvu trudnoću. U prvoj se opustiš i misliš: ‘Sve je okej, jedeš za dvoje’. Ali onda naučiš da neće da ode sve“, kaže Tatjana, dodajući da je takođe sa druge dve bebe bila spremna da će joj se telo promeniti.

Njen dugoročni cilj jesu zdrave navike i vežbanje, ali iz pravih razloga: ne da bi izgledala kao žena sa naslovnice, već zbog svog duha. Ipak, priznaje da jedne navike neće moći tako lako da se otrese: emotivnog prejedanja.

„Emotivno prejedanje je zavisnost kao svaka druga. Odlazak ka poroku jeste želja da se izbegne problem i nađe nešto što će instant doneti sreću. Ne mogu da kažem da sam se izborila sa tim. Postoje periodi kada primetim da sam krenula ka tome i onda sebe zaustavim. Tu je velika razlika. Za početak, moraš sebi da priznaš da imaš izazov pred tobom“, kaže Tatjana.

Dodaje da je vrlo svesna da nikad neće prestati da bude emotivni prejedač.

„Samo ću biti svesna svojih želja i prepoznaću kad se to dešava – pa sam u kontroli svojih emocija. Ne znam da li je neki čovek prestao da puši, pa rekao: Ja nisam pušač. Umesto toga kaže: Ja sam prestao da pušim“.

Plus sajz – više trend, nego revolucija

Uprkos tome što danas sve više brendova ima plus sajz odeću, Tatjana misli da na to najviše utiču trendovi, dok sama odeća i dalje ne služi ženama.

„I dalje slikaju modele koji jesu plus sajz, ali su savršeno građene. Stvarno nose 3XL, ali joj je sve savršeno raspoređeno – ima ravan stomak, jaču guzu i velike grudi. Kada vidim na njoj tesnu haljinu, ne mogu da je poručim, jer neće dobro stajati meni koja imam stomak koji visi od porođaja“, smatra ona.

Kako i sama kreira odeću od XS do 3XL, ukazuje šta je problem i komadima hight street brendova.

„To kreira neko ko nije plus sajz – razmišlja samo: daj da ubacimo to. Kreiranje odeće koja je plus sajz je mnogo različito od kreiranja odeće L veličine. To su drugi parametri koji treba da se uzmu u obzir kada se kroji. Građa žena od preko XL se mnogo razlikuje od S, M i L. Mora da se potroši više vremena i energije, a svetske modne kuće nemaju razloga da se tome posvećuju, kad već dovoljno zarađuju na ženama koje su L veličine“, objašnjava.

Ona je majka troje dece i preduzetnica – zato joj ručak nije stalno skuvan, a kuća nije uvek sređena. Ističe da je svaki njen uspeh zbir raznih neuspeha, koje mnogo voli – jer zbog grešaka je tu gde je danas.

„Moj savet za žene koje započinju posao je da ne očekuju da će zarada da im se vrati prve ili druge godine. Očekuj da ćeš raditi i uživaj u procesu – skupljaj neuspehe u riznicu iskustava i čekaj trenutak da dođe tvoje vreme“, zaključuje Tatjana.

***

Bonus video: Kako izgleda dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram