Vanja iz Londona: „Kako mi je lepota odmagala u biznisu“

Vanja Petrović Foto: Privatna arhiva/Andreja Damjanović

Vanja Petrović, poreklom sa ovih prostora, odrastala je u Brizbejnu u Australiji, a potom karijeru nastavila da gradi u Londonu. Danas je direktoka u kompaniji Coca Cola za 29 zemalja Evrope, Austarilije i Pacifika. Za Zadovoljnu Vanja priča kako je uspela da sa 21 godinom završi dva fakulteta, ali i koliko joj je, kao nekadašnjoj misici, lepota odmogla u poslu.

Rođena u Zenici, Vanja je detinjstvo provela u Brizbejnu. Tamo je 2008. postala “Miss dijaspore Srbije u Australiji”, a u Beogradu uzela titule “Miss šarma” i “Miss komunikativnosti Srbije”.

Vanja Petrović Foto: Privatna arhiva/Andreja Damjanović

Ona je osim na bjuti takmičenjima uveliko postizala i druge uspehe, prilično neverovatne. Sa samo 21 godinom ona je uspela da završi dva fakulteta na Univerzitetu u Kvinslendu, i to dve godine pre roka.

Za naš portal ona priča koliko je lepota uticala na njen put.

Vanja Petrović Foto: Privatna arhiva/Andreja Damjanović

„Uglavnom mi je odmagala. Žene nisu uvek blagonaklone i imaju predrasude pre nego što me upoznaju lično, a muškarcima sam možda nekada bila too much. Nekad je baš očigledno kad su nervozni“, priča Vanja koja je pravo sa takmičenja za Miss odletela u Sidnej gde ju je već čekao potpisan ugovor u velikoj konsultantskoj kompaniji.

A tu, kako kaže, lepota već može da bude problem.

„Vi kao poslovni savetnik, koji treba npr. da direktorima Qantasa, HSBC-a ili Disney-a i njihovim ljudima da smernice kako da menjaju svoja poslovanje i koriste nove tehnologije, morate biti jako uporni, da ih prisilte da se koncentrišu na to što pričate, a ne na vas ili vaš izgled. Naravno, vremenom i stilom, manirima, a posebno rezultatima uspete da to više ne bude problem.“

Vanja Petrović Foto: Privatna arhiva/Andreja Damjanović

Uz rezultate i vredan rad Vanja je uspela i da pre roka završi dva nesrodna smera – ekonomiju i političke studije. Pošto joj je to što u Australiji studenti imaju skoro tri meseca letnjeg raspusta bilo gubljenje vremena, polagala je ispite tokom raspusta.

„To sam morala sama da finansiram jer ekstra ispiti ne mogu da idu na kredit za studiranje. Skup sport, ali se isplatilo jer sad već imam 13 godina iskustva u organizovanju poslovanja velikih korporacija“, kaže Vanja.

Ona je danas u Londonu direktorka za 29 zemalja Evrope, Austarilije i Pacifika u kompaniji Coca Cola European Pacific Partners (CCEP) u Londonu.

„Ponuda da dođem u kompaniju Coca Cola na poziciju direktora je plod dugogodišnjeg rada i stvaranja ugleda kao savetnika za strateško poslovanje. Svaki vaš rad u nekoj kompaniji kao poslovnog savetnika ostane zapisan i, ako je kvalitetan i ima dobre rezultate, brzo se čuje u poslovnom svetu. Pritom, Coca Cola je bila moj klijent i posle završenog posla na projektu za njih dobila sam ponudu koja se ne odbija. Tako sam u 31. godini kao žena postala jedan od najmlađih direktora. U takvom svetskom brendu to je stvarno privilegija“, priča Vanja.

Priča i da li je na tom svom putu uspeha morala da se odrekne nečega.

„Malo toga. Zaista. Imam taj dar da sam zaista dobra u organizovanju i uspela sam i da učim, radim i da puno putujem i sa bivšim partnerom, društvom ili sa roditeljima, što je porodična tradicija i dan-danas. Možda bih sada jedino prihvatila nagovaranje roditelja da posle fakulteta napravim pauzu i provedem godinu dana ne radeći, da živim u Beogradu i  putujem po Evropi.“

O milionskim ugovorima sa poslovnim vukovima

Budući da sada ima dugogodišnje iskustvo kao žena na visokim pozicijama, Vanja govori i da li je doživela diskriminaciju.

„Ne, nisam. Nikada. Ima puno žena sa kojima sam radila, koje su na odgovornim pozicijama, upravljaju velikim kompanijama i sve imaju ugled kakav i zaslužuju. Ipak, tvrdim da one ulažu puno više truda i rada i dosta privatnog života žrtvuju za karijeru kada osnuju porodicu i imaju decu. I sama priroda je ženama otežala neke stvari, npr. nekada je teško u bolovima jednom mesečno voditi sastanke sa 20 ljudi i raspravljati o milionskim ugovorima sa poslovnim vukovima oko sebe koji su odmorni i obrijani stigli od kuće.“

Ipak, tvrdi da je njen posao vrlo zanimljiv i da je to čar svega.

„Posao je i vrlo odgovoran jer morate pažljivo odabrati, kupovati i onda inplementirati nove tehnologije veštačke inteligencije. Start up kompanije mi prezentuju svoje tech proizvode i, ukoliko mislim da imaju potencijala, onda gledam kako možemo da ih koristimo, što je interesantan izazov za tako veliku kompaniju koja pokriva 29 zemalja. Nekada je u poslu vrlo veliki pritisak na meni i mislim da će mi mozak pregoreti, ali uglavnom je izuzatno kreativno i gura vas da učite još više.“

Ističe da je u svemu bitno postaviti svoj cilj i onda ići ka njemu onoliko koliko i kada možete. Pritom, nikada ne treba zapostaviti sebe ili porodicu radi novca ili karijere.

„Volela bih da budem majka, da imam svoju porodicu. Volela bih i da konačno završim svoju knjigu o Balkanom inspirisanim receptima koji izgledaju moderno, elegantno, jednostavno, a prilagođeni su ženama u 21. veku.“

BONUS VIDEO: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram