„Moj život sa smenama u hitnoj od 12 sati i četvoro dece“

Dr Olivera Tokalić sa decom Foto: Privatna arhiva

"Porodica mi je utočište za nagomilani stres‘", Oliverin je odgovor, kada je dobronamerno, ali i začuđeno pitaju - kako izdržava sa četvoro dece. Za nju, kaže za naš portal, deca nisu ‘"izdržavanje neke kazne ili izvor stresa", već naprotiv - melem za stres. A u njenom poslu, potreban je baš takav lek, kada se kući vrati, posle smene od 12 sati u hitnoj pomoći.

„Svakodnevno suočavanje sa teško obolelim pacijentima, povredama u saobraćajnim nesrećama, životno ugroženima, često i sa bolesnom i povređenom decom, je posao koji, hteli ili ne, ‘nosite kući‘ i posle radnog vremena“, opisuje svoj uobičajeni radni dan, dr Olivera Tokalić (43) lekarka u kragujevačkoj hitnoj pomoći.

Dr Olivera Tokalić sa porodicom Foto: Privatna arhiva

Posle takvog dana, kod kuće je sačekaju četri sina, koji su, kaže ona – lek za dušu.

„Onog trenutka kada otvorim vrata i kada mi se zatrče u zagrljaj, čini mi se da tada mogu sve, nestaje sav stres. Deca su nestrpljiva da mi prepričaju svoj dan i to je najbolja terapija za opuštanje“, priča ova mama i dodaje, da koliko god neverovatno bilo, život sa četvoro dece može da bude lak i zabavan.

Kućne poslove, koje ima svaka zaposlena žena, ona i suprug Saša, pretvorili su u svakodnevnu igru sa decom, pa žongliranje između profesionalnih obaveza i svakodnevnih kućnih poslova nikome nije teško.

Dr Olivera Tokalić sa decom Foto: Privatna arhiva

‘‘Dobra organizacija je ključ za brzo obavljanje poslova‘‘, kaže ona i otkriva jedan trik. Sinove je, između ostalog, učila boje razvrstavajući veš.

„Danas mi pomažu i sami odvajaju veš, tačno znaju gde šta treba da ide, prebacuju veš iz jedne mašine u drugu, sami nameštaju krevete, sami se tuširaju. Imamo našu rutinu i zna se, do devet sati su već svi u krevetu. Oni sve to shvataju kao igru i silno se zabavljaju, a meni je to velika pomoć“, iskrena je Olivera.

Otkriva da je oduvek želela veliku porodicu i da je zahvalna što joj se ta želja ispunila. Odrastala je, kaže, sa sestrom, ali i uz braću i sestre od tetke, kojih je bilo četvoro, te navodi da joj je iz detinjstva ostala neostvarena želja, da ima još nekog svog najrođenijeg.

Dr Olivera Tokalić sa porodicom Foto: Privatna arhiva

„Kad vidiš njih, tu veliku porodicu, to je stvarno bila milina gledati kako se lepo slažu i koliko lepše odrastaju. Tada sam znala da ću i ja imati više dece, ali je, negde iznad mene uvek lebdeo strah – da li ću upoznati nekoga ko želi isto. Imala sam sreću, da i moj suprug deli isto mišljenje, tako da su sva naša deca planirana, nijedno nam se nije ‘desilo‘“, priča Olivera.

Kada je kuća puna dece, onda je mnogo povoda za slavlje

U šestočlanoj porodici Tokalić, ne manjka ničega, a sreće i radosti imaju na pretek. Ova ponosna mama četiri dečaka, Todora (7), Petra (5), Rastka (3) i najmlađeg Đorđa, koji ima šest meseci, za Zadovoljna.rs kaže da uvek imaju povoda za slavlje i razlog da u svoj dom pozovu rođake i prijatelje.

Dr Olivera Tokalić sa decom Foto: Privatna arhiva

„Malo – malo, pa je nekome rođendan, ili krstimo neko dete“, u šali kaže Olivera i spremno dodaje, da za neka sitna porodična slavlja dovoljnu gužvu mogu da naprave i njih šestoro.

„U tim malim stvarima pronalazimo razloge, da se svi zajedno radujemo i to radimo često. Proslavljali smo uspešno završenu priredbu u vrtiću, ispadanje prvog mlečnog zuba, prohodavanje dece, prvi Todorov go na fudbalskoj utakmici i još mnogo svakodnevnih sitnica. Tako i vaspitavamo decu, da je bogatstvo upravo u sitnicama i da nauče da vrednuju i poštuju svaki uspeh, do koga dođu svojim zalaganjem“, priča ova mama.

Olivera dodaje, da bi slagala ako kaže da nije priželjkivala devojčicu, ali da danas, i da može, ne bi menjala ništa. Ističe da njena rođena sestra ima dve ćerke, koje ona ne odvaja od svojih sinova, pa kaže, da su svi jedna velika porodica.

A na pitanje, kakav je život sa pet muškaraca u kući, Olivera kao iz topa odgovara – božanstven.

„Kada smo u prirodi, zatrpaju me buketićima cveća, svi se trude da mi naprave najlepši buket. Kada šetamo, vuku me do izloga – ‘mama, ja ću da ti kupim ovu haljinu, kupiću ti ovo, kupiću ti ono‘… divni su u toj dečjoj pažnji. Ja sam ‘jedina devojčica u kući‘, tako me zovu, pa mi ugađaju na sve moguće načine“, kaže ona.

„Na pauzi istrčim da nahranim bebu“

Uz materinstvo i uživanje u odgajanju četiri sina, Olivera je profesionalno ostvarena i već 13 godina radi kao lekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu. Trenutno je na specijalizaciji iz Urgentne medicine, koju i pored bebe od šest meseci uspešno pohađa.

Foto: Privatna arhiva

Iako, kao majka četvrtog deteta, ima pravo na porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine, ona je iskoristila tek nekoliko meseci i vratila se profesionalnom usavršavanju.

„Sve se može kad se čovek dobro organizuje. Na pauzi podojim bebu, uspem na brzinu i neke sitne poslove po kući da završim i vratim se na posao. Možda to nekome izgleda čudno, ali mi uspevamo da funkcionišemo tako. Velika podrška mi je suprug, a ponekad uleti i pomoć moje mame, ako nam iskrsne nešto hitno. Naravno, veliko razumevanje imam i od direktora i kolega“, priča ova mama i doktorka.

„Kolega i ja imamo ceo fudbalski tim“

Olivera je ponosna na svoj kolektiv, u kome, kaže, dominiraju mladi lekari, tehničari i vozači – roditelji male dece, kao i oni koji tek treba da zasnuju porodicu. Posebno je raduju novogodišnje priredbe za „podmladak“ hitne pomoći, kada, kako kaže, u službenoj sali za edukaciju – ima dece za osrednje obdanište.

Foto: Privatna arhiva

U šali dodaje, da samo ona i jedan kolega tehničar, imaju dece za ceo fudbalski tim.

„Da, baš ceo tim‘“, uverava nas ona i pojašnjava da kolega ima sedmoro dece.

Na kraju, Olivera ne isključuje mogućnost, da ovaj tim u budućnosti, neće dobiti i „rezervu na klupi“.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram