Tragičnu priču Elene Mukhine ne smemo da zaboravimo

Foto:EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH/Wikipedia

Elena Mukhina, nekadašnja svetska šampionika u gimnastici, zbog okrutnih trenera nije stigla da se oporavi od preloma noge i onda se povredila, završila u kolicima i prerano umrla. Ono što ona nije uspela krajem sedamdesetih uspela je Amerikanka Simon Bajls – da bi sačuvala sebe, povukla se usred finala u Tokiju.

Elena Mukhina je 1978. bila svetska šampionika u gimnastici. Onda je na jednom treningu slomila nogu, ali nije imala dvoljno vremena da se zaleči. Treneri su pritiskali doktore da joj skinu gips ranije da bi mogla da trenira za Olimpijadu 1980.

Elena se snažno pobunila protiv toga jer je znala da se nije dovoljno oporavila nogu za surove treninge. Međutim treneri su je primorali da nastavi da vežba.

Dok je jednom prilikom vežbala takozvani Tomas salto (koji je od tada zabranjen jer je jako opasan), ona je imala nezgodu i pala na bradu. Slomila je vrat i do kraja života ostala u kolicima. Imala je tada 20 godina, a umrla je sa 46.

Nedavno su nam iz Tokija stigle vesti da Simon Bajls, za koju kažu da je jedna od najboljih atletičarki ikada, ne veruje svom telu i duhu. S obzirom na to koliko je zahtevno i opasno ono što ona izvodi, mnogo je očekivati od nje da nastavi da niže uspehe dok ne povrati svoj balans.

Simon se, naime, povukla iz finala jer je slušala svoje telo i um. Nije mogla da izdrži pritisak i jednostavno je odustala kako bi se regenerisala za nove uspehe.

Uradila je ono što Elena nije smela – ona je podigla glas za svoje fizičko i mentalno zdravlje.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram