Sveta Teodora: Prostitutka koja je postala carica i jedna od prvih feministkinja

Foto: Carica Teodora, Credit line: kpa Publicity / United Archives / Profimedia

Uvela je smrtnu kaznu za silovatelje.

Teodora je bila glumica i prostitutka pre nego što je postala carica Vizantijskog carstva, koja je koristila svoju moć da sprovede reforme za žene. Pod njenom vladavinom silovanje je bilo kažnjivo smrću, a imovina silovatelja pripadala je žrtvi.

Teodora je osmislila rešenja problema koji su u to doba „mučile“ žene, definisala ih u pravnim terminima i obezbedila da postanu zakon.

Kao prvo, pokušala je da zaštiti sve žene od seksualnog zlostavljanja, bilo da su bogate ili siromašne, slobodne ili robinje.

Pod caricom Teodorom, silovanje je bilo kažnjivo smrću. Ovaj zakon se odnosio na sve koji su bili prisutni tokom silovanja, bez obzira na položaj ili čin.

Teodora je takođe vodila računa o tome da žene mogu da poseduju imovinu, što je veliki napredak jer je kćerkama i ženama dalo stvarnu društvenu moć. Porodično bogatstvo je moglo da se nastavi preko ćerke, a ako muž umre, žena bi mogla da traži imovinu i bogatstvo.

Mnogo žena je u to vreme radilo u pozorištima i javnim kućama. Iako su ove profesije nosile ogromnu društvenu stigmu, žene koje su ih obavljale su ih radile javno van tradicionalne porodične strukture i zarađivale su.

Teodora je nameravala da tretira i seksualne radnice kao profesionalce. Shvatila je da prostitutke, glumice i pevačice zarađuju novac koji ih izdržava, pa je uvela zakon koji ih štiti.

Prema novim zakonima, žene više nisu mogle da budu prisiljene na prostituciju. Ako je žena dobrovoljno izabrala prostituciju, ali je kasnije poželela da ode, Teodorini zakoni su činili nezakonitim da je čuvar javne kuće spreči. Teodora je nekada i sama bila konkubina u službi jednog od guvernera provincije, te je dobro znala kakvu moć ovi muškarci imaju nad ženama.

Foto: Credit line: funkyfood London – Paul Williams / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, ona se tu nije zaustavila. Pomogla je da se preispitaju bračni zakoni. Ove reforme treba smatrati revolucionarnim jer su srušile najmoćnije klasne barijere.

Vekovima je postojala zabrana brakova između viših i nižih klasa. Po pređašnjem zakonu, prostitutka nikada nije mogla da se uda za plemića, ali Teodora je to promenila. Nekoliko žena je prešlo nemoguću barijeru i steklo neverovatnu društvenu moć, a ovu promenu u bogatstvu postigle su naizgled preko noći.

Usudila se da zaštiti i žene kriminalce. Novi zakoni su zabranjivali da žene budu zatvorene u zajedničkim zatvorima gde su imale zaštitu muških čuvara koji su mogli da ih zlostavljaju. Ona se pobrinula da se žene kriminalci uklone iz zajedničkih zatvora i zatoče u ženski manastir (koji je ona izgradila), pod nadzorom drugih žena.

U očima posmatrača više klase, ono što je Teodora predstavljala bilo je revolucionarno, a njen trag u istoriji je snažan u nastanku ženskih prava, piše „Douglas a burton“.

***

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram