Najlepša evropska carica imala je kosu do poda i bila fenomen svog vremena

Foto: INTERFOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Za žene u 19. veku Sisi je bila fenomen.

Sisi, kako su je od milja zvali, bila je jedna od najvećih lepotica u Evropi 19. veka. Njene svilene haljine, raskošne frizure i bjuti rituale kopirale su žene širom sveta.

Rođena kao Elizabet Amali Eugeni, njen status se promenio venčanjem za cara Franju Josipa 1854. godine, kada je imala samo 16 godina.

Zaštitni znak carice bila je gusta kosa boje kestena koja je bila dugačka do poda. Naravno, nega ovih pramenova nije bila jednostavna, daleko od običnog pranja i sušenja. Bio je to ritual održavanja koji je trajao i po nekoliko sati dnevno.

Foto: Carica Sisi Credit line: INTERFOTO / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema biografiji Ludviga Merklea, Sisi je svake tri nedelje prala kosu mešavinom sirovih jaja i brendija. Nakon toga bi obukla vodootpornu kućnu haljinu i šetala po dvorcu dok joj se kosa ne bi osušila. Ponekad je ogromna težina te pozamašne grive izazivala toliko jake glavobolje da bi carica satima ležala.

#related-news_0

Posebna je bila i Sisina bjuti rutina za negu lica. Protiv bora koristila je masku od jagoda, a nakon nje masku od sirove teletine.

A kako bi održala svoju vitku figuru, jela je vrlo malo. Omiljene su joj bile pileće supe, jaja, narandže i mleko.

Foto: Carica Sisi Credit line: Sunny Celeste / Alamy / Alamy / Profimedia

Poznata je bila i njena fitnes rutina. Sisi je svakodnevno satima vežbala, dizala tegove, svakog dana odlazila u duge šetnje…

„Za 19. vek, koji je čak i 30-godišnje žene označavao kao stare, posebno nakon rođenja nekoliko dece, Sisi je bila izuzetan fenomen“, izjavila je  Bridžit Haman, autorka jedne od caričinih biografija.

Foto: Carica Sisi Credit line: – / akg-images / Profimedia

Nemilosrdne dijete, vežbanje i svakodnevno uvlačenje u korsete, rezultiralo je da njen struk bude tek 49 centimetara u obimu.

A upravo jedan od tih korseta joj je pomogao da ne iskrvari na licu mesta, kad ju je 1898. napao italijanski anarhista. On joj je ranio pluća i srce, a korset koji je tada nosila sprečio je da iskrvari na licu mesta. Sisi je od posledica tog napada preminula u 60. godini, piše „The Vintage News“.

***

BONUS VIDEO: 72-godišnja Viene koja peške ide Putem svile šalje poruku svim ženama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram