Roditelji devojčice tuže Instagram: „Pogledajte kako nam je uništio ćerku“

Foto: Fotografije optužnice

Pokrenut je niz tužbi koje su ukazale na ozbiljan problem.

Protiv Instagrama su u SAD podnete dve nove tužbe zbog podsticanja poremećaja u ishrani i mentalnih problema – od anksioznosti i depresije, do zavisnosti i pokušaja samoubistva kod tinejdžerki.

U tužbama, podnetim protiv Mete, matične kompanije Fejsbuka i Instagrama, navodi se da kompanija treba da bude odgovorna za „izazivanje i doprinos rastućoj krizi mentalnog zdravlja nad decom i tinejdžerima Sjedinjenih Država“.

U jednoj tužbi, Dženifer i Bendžamin Martin iz Kentakija, navode da je Instagram stvorio „savršenu oluju“ zavisnosti, poređenja i izloženosti neverovatno štetnom sadržaju kod njihove sada 19-godišnje ćerke Aleksandre Martin.

„Kao roditelj se osećate beznadežno. Pokušavate da ih podržite i činite šta možete za njih, ali to je teško razumeti“, rekla je Dženifer Martin za ABC News.

Foto: Fotografije optužnice

U tužbi se tvrdi da je Aleksandra počela da koristi Instagram sa 12 godina i da ju je platforma „ohrabrila“ da otvori više naloga, uprkos njenim mladim godinama. Prema tužbi, Aleksandra je preko Instagrama videla sadržaje u vezi sa poremećajem ishrane i počela da pokazuje simptome anksioznosti i depresije.

„Oko 2016. primetili smo ekstremni gubitak težine kod nje, a zatim smo sastavili delove slagalice – to je bilo direktno povezano sa društvenim mrežama, tačnije Instagramom“, rekao je Bendžamin Martin za ABC News.

Aleksandri je kasnije dijagnostifikovana anoreksija i morala je da bude hospitalizovana zbog tog stanja, navodi se u tužbi. U tužbi se navodi da je Martin dva puta pokušala samoubistvo i bila je hospitalizovana.

„Aleksina upotreba društvenih medija poklopila se sa stalnim, ali ozbiljnim padom njenog mentalnog zdravlja. Bila je zavisna od Instagrama i nije mogla da prestane da koristi Instagram, čak i kada je društvena mreža usmeravala sve veće količine štetnog sadržaja i pojačavala taj štetni sadržaj. Konkretno, Aleks je više puta bombardovana i izložena sadržajima koje joj je preporučila i/ili učinila dostupnim Meta, a koji su sve više uključivali modele sa smanjenom telesnom težinom, nezdravu ishranu i sadržaj vezan za poremećaje u ishrani“, navodi se u tužbi.

Foto: Fotografije optužnice

Drugu tužbu podnela je porodica devojčice identifikovane kao CN, takođe iz Kentakija. Njena majka, Kandans Vuest, navodi u tužbi da je CN imala 12 godina kada je postala zavisna od Instagrama i na kraju pokušala samoubistvo.

CN i njena majka koristile su Instagram da traže recepte za zajedničko kuvanje, ali je CN na kraju stalno viđala samo opasne, osmišljene da postignu negativan kalorijski unos.

„Meta zna da njihovi proizvodi doprinose tinejdžerskoj depresiji, anksioznosti, čak i samoubistvu i samopovređivanju. Zašto ne promene ove štetne karakteristike proizvoda i prestanu da koriste algoritme kad je reč o tinejdžerskim nalozima? Zato što je Metin prioritet zabrinutost za rast i konkurenciju, a privlačenje i zadržavanje tinejdžera smatraju ključnim za svoj opstanak“, pitaju se u tužbi.

Portparol Mete je u utorak odbio da komentariše ove dve tužbe, navodeći ih kao „aktivnu parnicu“.

Portparol je istakao da postoje opšte zaštite za decu koje Instagram nudi, uključujući podršku za ljude koji se bore sa imidžom tela, verifikaciju starosti, roditeljski nadzor, smanjenje vidljivosti sadržaja koji je potencijalno osetljiv, podešavanja kontrole vremena, podrazumevana podešavanja za pružanje više privatnosti, kao i resurse u aplikaciji koji nude podršku za mentalno zdravlje.

KAKO POTRAŽITI POMOĆ

Ako nisi siguran kome da se obratiš za pomoć, a osećaš da ti je potrebna, za početak, imaj na umu da je tvoj lekar opšte prakse u mogućnosti da te uputi stručnjaku za mentalno zdravlje i konsultovanje s njim je prvi korak ka lečenju. Ipak, ukoliko iz nekog razloga ne možeš tim putem, u nastavku su navedena mesta i ljudi koji te mogu uputiti ili koji pružaju dijagnostičke i terapijske usluge za depresiju.

Nacionalna SOS linija za prevenciju samoubistva

Telefon: 011/7777000

PRVA POMOĆ

Psihocentrala

Crnogorska 2/16, Savski Venac, Beograd

Telefon: 064 2288885

Email: [email protected]

Centar Srce

Telefon: 0800-300-303

Email: [email protected].

Klinika za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević

Višegradska 26, Beograd

Centrala 011/3636400

Institut za mentalno zdravlje

Palmotićeva 37, Beograd; telefon: 011/3307 500

Paunova 2; telefon: 011/2666 166, 011/2664 555

***

BONUS VIDEO: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram