„U najgorim danima anoreksije nisam htela ni vodu da pijem“

Foto:Screenshot/Instagram/jadelwright

Džejd Rajt-Gaj je imala 15 godina kada je počela da se bori s poremećajem u ishrani. Kako se njeno stanje pogoršavalo, zbog anoreksije je izbegavala druženje i odbijala da pije vodu. Sada ima 26 godina i misiju da ljude edukuje o ovoj opasnoj bolesti.

„Osećam se kao da sam propustila ceo svoj život. Bila sam u stalnom stanju preživljavanja i nisam uživala u životu“, rekla je Džejd za Daily mail.

Bila je prevremeno rođena beba, pa je uvek bila sitna i mršava, ali je njen poremećaj počeo nakon što je jedan od članova porodice skoro umro.

„Sećam se da sam bila toliko pod stresom da nisam mogla da jedem i osećala sam se kao da ne mogu da kontrolišem ništa što se dešava“, rekla je.

Tokom letnjeg raspusta njeno stanje se pogoršalo jer je mnogo vremena provodila sama.

„Bila je to ‘savršena oluja’ za razvoj poremećaja u ishrani – često sam bila sama. Vremenom bih počela da ne jedem obroke“, rekla je.

Džejd je primljena u bolnicu 26. januara 2012. nakon što je izgubila 10 kg i imala izuzetno nizak krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Bila je hospitalizovana više od 20 puta i često se osećala previše loše da bi napustila kuću.

„Lekari su se uverili da sam zdravstveno dobro, a ne psihički – tako da bih se vratila na staro nekoliko dana kada bih izašla iz bolnice. Više od svega, moja glava mi je samo govorila da sam bezvredna“, priča.

Ogromna prekretnica za Džejd bila je kada je imala 20 godina i kada je još jednom primljena u bolnicu.

„Sećam se da je jedna 28-godišnja žena ušla i pomislila: ‘Ne želim da budem ovde kada imam 28 i živim istim životom’. Mislim da sam u tom trenutku shvatila koliko sam svog života već propustila. Već sam izgubila 10 godina zbog anoreksije, odbijam da izgubim više“, priseća se.

Odlučna da povrati kontrolu, Džejd je kroz terapiju naučila da postoji razlika između misli i činjenica.

„Kada bi mi anoreksija rekla da sam bezvredna ili odvratna što jedem obrok, pomislila bih: ‘U redu, to je misao, gde su dokazi? Koja je činjenica iza ovoga?’ I odmah ne mogu da se setim ničega što bi to učinilo činjenicom“, rekla je ona.

I danas se bori sa tim stanjem, ali je motivisana mišlju da stvori bolji život za sebe.

Poslednje četiri godine oseća se osnaženo i samopouzdano u svom telu, nakon što je upisala časove plesa na šipki.

„Moje telo je ranije bilo tako uništeno, ali sada se, kao nikada u životu, osećam snažno“, rekla je.

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram