Ovi srednjoškolci su se izborili da njihova škola prva u Srbiji ima besplatne uloške

Foto: Privatna arhiva

Sjajna inicijativa gimnazijalaca.

Učenici Karlovačke gimnazije su se u okviru programa „Uključi se, pronađi rešenje“, koji organizuje OPENS, izborili za inicijativu da se u njihovoj školi uvedu besplatni higijenski ulošci.

Njihova ideja je pobedila među četiri učenička biznis plana u toj školi, a osvojili su sredstva pomoću kojih će moći da svojim vršnjacima obezbede besplatne uloške četiri polugodišta, a možda i duže.

Tim koji je mentorisala profesorka dr Jovana Reba činili su učenici trećeg razreda gimnazije: Milica Petrik, Danilo Seiler, Lena Dunđerski i Lidija Gavrilović.

Foto: Privatna arhiva

„Mi smo na ovu ideju došli jer mislimo da je to osnovno žensko pravo – ti proizvodi su nešto što ne bi trebalo da se plaća i generalno treba da bude besplatno – mi to zaslužujemo. Ulošci su jako skupi i mi kao srednjoškolci nismo u finansijskom stanju da ih priuštimo. Razmišljali smo da bi bilo mnogo bolje da ih imamo pri ruci, da ne moramo u toku časa da pitamo nekog od vršnjaka da li imaju“, za Zadovoljna.rs ispričala je Milica Petrik, gimnazijala koja svira klavir, voli video montažu, a zanima je i psihologija.

Menstruacija više nije tabu tema u njihovoj generaciji, kaže nam učenica Lidija Gavrilović, koja želi da se bavi humnitarnim radom.

„Upoznati smo s pojmom menstrualnog siromaštva. Kad smo sprovodili anketu u našoj školi, kada smo pitali učenike da li žele da ulošci budu besplatni, dosta devojaka nam je prišlo i reklo da prosto nemaju para da ih kupe, da bi im besplatni mnogo pomogli. Volela bih da ideju proširimo na škole u Novom Sadu, pa na Srbiju“, govori Lidija.

„Jednoj kompaniji smo poslali poruku i njima se dopala naša ideja, želeli su da sarađuju s nama. Imali smo sastanak i odlučili su da će nas snadbevati ulošcima, a potrudićemo se da to potraje više od par meseci“, dodaje Lena Dunđerski, učenica koja planira da se bavi dizajnom aplikacija i veb stanica.

Izuzetno važan za projekat bio je i njihov drug Danilo Seiler, jer je svim dečacima objašnjavao zašto je i za njih važna ova inicijativa.

„Ako je drugaricama važno da imaju besplatne uloške, onda je važno i dečacima. U svemu su zajedno, tolerišu i vole jedni druge“, kaže njihova mentorka i profesorka dr Jovana Reba.

Foto: Privatna arhiva

Slična inicijativa za besplatne uloške na fakultetima u susednoj Hrvatskoj imala je sjajan ishod, kaže nam profesorka.

„Naš cilj je da dostignemo hrvatski model. U Hrvatskoj će od januara 2023. u osnovnim i srednjim školama biti dostupni besplatni higijenski ulošci. Pokušaćemo da ovim našim primerom pokažemo da besplatni ulošci nisu ni luksuz ni tabu, već osnovno ljudsko pravo. Kao što imate i toalet papir, treba da imate I uloške. To nikakva sramota nije“, jasna je dr Reba.

Inače, program „Uključi se, pronađi rešenje“ već nekoliko godina realizuje Saveu udruženja OPENS, a ideja je da se uključe srednjoškolci na teritoriji Novog Sada u proces donošenja odluka o tome na koji način se troše javna sredstva, objasnila nam je Jelena Karać.

Foto: Vladimir Veličković

„Ove godine je učestvovalo devet srednjih škola, a na nivou svake se oforme učenički timovi koji čine četiri učenika. Oni uz pomoć mentora osmišljavaju svoju biznis ideju koja može da unapredi njihovu zajednicu, odnosno školu. To je ideja koja mora biti izvodljiva 100.000 dinara. Tih 100.000 dinara daje Gradska uprava za sport i mlade“, rekla nam je članica programskog tima OPENS.

Ideja učenika Karlovačke gimnazije naišla je na najveći odjek u medijima, a drugi projekti učenika otkrivaju šta najviše treba srednjoškolcima u Srbiji.

„Najčešće pobeđuju ideje za renoviranje prostora gde učenici provode slobodno vreme, a da nije hodnik ili učionica. To su uglavnom omladinski klubovi u okviru škole, klupe napolju, a jedna škola čak ima učionicu na otvorenom kao pobedničku ideju. Učenici su pričali i o bezbednosti u školi, zbog toga što je dosta zastupljeno vršnjačko nasilje. Predlagali su projekte koji se odnose na edukaciju bezbednosne provere. A prethodne godine, za vreme korone, dominirala je tema mentalnog zdravlja“, rekla nam je Jelena Karać.

Foto: Vladimir Veličković

***

BONUS VIDEO: Karlovačka gimnazija među prvima uvela besplatne higijenske ulošle u svaki toalet

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram