Ideja ovih devojaka treba da zaživi u svakoj ustanovi Srbije

Foto: Bojana Krgović

Gotovo da je svaka žena iskusila situaciju u kojoj na poslu ili u školi dobije menstruaciju, a u tom trenutku kod sebe nema higijenski uložak. Uprkos tome što su druge žene uvek tu da uskoče u pomoć, higijenski ulošci bi trebalo da budu dostupni u svakom toaletu, poptuno besplatno - baš poput toalet papira. Ovom idejom vodile su se Jelena Mirić, Milica Sekulić, Jovana Mrdalj, Dajana Jankov, Suzana Matić – članice Studentskog parlamenta kao i studentkinje Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Uz podršku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i podršku Dobrile Marković, izvršne direktorke udruženja „Sloboda nema cenu“, uspele su da svojim koleginicama obezbede besplatne uloške.

„Ovakve ideje se realizuju kada primetiš da ti nešto nedostaje. Ja kao studentkinja kada odlazim u toalet razmišljam da li imam besplatni higijenski uložak u njemu ili moram da pozajmim od svoje koleginice. Tu se stvara dodatna neprijatnost što moram da izađem sa nastave, da ometam sve. Kod nas je to još uvek tabu tema“, za Zadovoljna.rs govori Jelena Mirić, koja je jedna od članica „Ženske inicijative“.

Činjenica je da polovina populacije na mesečnom nivou prolazi kroz menstrualni ciklus i pristup ulošcima i tamponima nikako nije luksuz, već potreba.

Foto: Ženska inicijativa

Prosečna žena će menstruaciju imati između 35 i 45 godina svog života. Ako prosečna menstruacija traje šest dana, žena će ukupno krvariti 2.736 dana, ili izraženo u godinama, oko sedam i po godina. Zbog svega toga ideja o pristupačnim higijenskim ulošcima dolazi sasvim prirodno, ističu devojke iz inicijative.

One su sprovele anketu sa 1.500 studentkinja koja je jasno pokazala zašto je ovakva praksa neophodna i preko potrebna. Kroz program „MLADI SU ZAKON“, inicijativa je dobila finansijska sredstva kojima će bar u jednom semestru svojim koleginicama obezbediti besplatne uloške.

Otišle su u dekanat i bile su jasne: studentikinjama je ovo neophodno baš kao recimo dodatni ispitni rok.

Menstrualno siromaštvo

„Ono što je meni bilo poražavajuće kad smo analizirali samu anketu, jeste da su neke studentkinje napisale da nemaju dovoljno sredstava za sebi mesečno priušte pakovanje uložaka. Nikad nisam razmišljala o tome, jer ja ili neka moja drugarica uvek to imamo. A to je naša realnost, i još više smo motivisani kada možemo na ovaj način da im pomognemo“, kaže za naš portal Jelena Mirić.

Njihova iskustva oslikavaju veliki problem mentrualnog siromaštva, koje postoji širom sveta. Devojke i žene sa niskim primanjima (što se posebno odražava na studentkinje) ne mogu da priušte proizvode koji se koriste tokom menstruacije.

U Srbiji žene moraju godišnje na osnovne „ženske stvari“ da izdvoje najmanje 4.000 dinara, a porez na ove proizvode je 20 odsto, što je više nego, na primer, za dnevne novine, ističe Ženska inicijativa.

Foto: Ženska inicijativa

Razbijanje stigme

Činjenica da o mentruaciji šapućemo, a da uloške diskretno skrivamo kada odlazimo u toalet, bila je još jedan motiv za ovu akciju studentkinja.

Tabu koji okružuje mentruaciju može biti i poguban, jer neinformisanost dovodi i do ozbiljnijih problema za devojke i žene.

„U posledice možemo svakako ubrajati uticaj na zdravlje devojaka i žena, kako fizičko tako i mentalno, seksualno nasilje, diskriminaciju na radnom mestu, širenje opasnih mitova poput onih da se ne može zatrudneti tokom menstruacije, pa do raka grlića materice gde je Srbija peta u Evropi po oboljevanju i smrtnosti“, poručuje Ženska inicijativa.

Devojke su takođe naglasile da je njihova ideja već naišla na sjajne reakcije. U zgradi Omladinskog centar OPENS i u okviru Pokreta gorana Vojvodine će od oktobra takođe biti obezbeđeni besplatni ulošci.

„Svesne smo kako je ova finansijska pomoć jednokratna i da je potrebno mnogo borbe kako bi ova ideja zaživela i urodila plodom, te ovim putem pozivamo sve potencijalne donatore, sponzore i institucije da se pridruže inicijativi i podrže akciju“, poručuju devojke iz Ženske inicijative.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram