Ove žene su dokaz da su ožiljci veličanstveni

Almodovar
Foto: BUENA VISTA - Album / Album / Profimedia

Kada ožiljci postanu umetnost.

Ožiljci su prirodan deo procesa zaceljenja i kroz život je nemoguće proći bez njih jer su oni dokaz da živimo. Kada dođe do oštećenja kože, specijalne ćelije zvane fibroblasti u susednim delovima kože proizvode vlaknasto vezivno tkivo koje se sastoji od kolagena i tako oštećenja zarastaju. Promena kože na tom mestu je vremenom manje vidljiva, ali ostaje trajna.

Stvaranje ožiljka na mestu rane zapravo je znak da naša prirodna sposobnost obnavljanja funkcioniše. Proces sazrevanja rane, koji završava nastankom ožiljka, može trajati godinu dana i više, a mnogo je faktora koji mogu uticati na taj proces i uzrokovati nepravilno zaceljivanje. Na primer, nedovoljno kiseonika, infekcija rane, starije doba, ali i konzumacija alkohola, pušenje, stres, nekvalitetna ishrana i neki lekovi.

Kako negovati ožiljke?

Ako ožiljke ispravno negujemo, možemo poboljšati proces zaceljenja i smanjiti njihovu izraženost. U ranoj je fazi važno, naravno, pravilno sanirati ranu i sprečiti lokalnu upalu. U narednim fazama potrebno je lokalno aplicirati kreme s aktivnim stvarima koje prehranjuju kožu, podstiču lučenje kolagena i povećavaju elastičnost tkiva.

Promena percepcije o ožiljcima

Ožiljci su svojevrsni paradoks, istovremeno nas podsećaju na to koliko smo krhki, ali i koliko smo snažni jer smo nešto proživeli. Snaga proizlazi upravo iz priča koje se kriju iza svakog našeg ožiljka, a umesto papira te priče su ispisane na koži. Koža je tako naša životna karta, a ožiljci su putokaz gde smo sve bili i šta smo sve prošli. Nepostojeće savršenstvo kože koje naša kultura nameće kao ideal, sve se češće obesnažuje u mainstream javnom diskursu. Ipak, pre nego što neke ideje postanu široko prihvaćene, put im utire umetnost.

Ovih nekoliko umetnica zanimljiv su primer skidanja stigme s ožiljaka jer menjaju percepciju koju je društvo o njima nametnulo. Upravo na Instagramu, kao mediju koji je više nego ijedan drugi privukao sadržaje koji promovišu iskrivljenu sliku „savršenog“ tela, ove umetnice rade upravo suprotno. One su hiperrealistične. Nekima od njih inspiracija je kintsugi – japansko umeće popravljanja razbijenog keramičkog posuđa zlatnim lakom. Oštećenje i popravak na taj način postaju deo „zlatne“ istorije  tog predmeta umesto da se sakriva.

Izabela Santa Maria

Izabela Santa Maria odrasla je s ožiljcima lica zbog nesreće u detinjstvu. Odlučila je primeniti kintsugi principe na sopstvene povrede kao deo procesa ne samo fizičkog, već i psihičkog zaceljenja.

„Trebalo je vremena da samu sebe prihvatim kakva jesam i da nešto učinim po tom pitanju. Na kraju svako sȃm odlučuje hoće li mu ožiljci biti teret ili blagoslov“, kaže Izabela Santa Maria.

Sindi Džonson

U radu fotografkinje Sindi Džonson ističu se aktovi. Nakon velikog broja zahteva da klijentima fotošopira ožiljke, Džonson je odlučila nešto preduzeti kako bi to promenila. Tako je rođen „The Scar Project“ koji svoju inspiraciju takođe pronalazi u kintsugiju.

Džonson fotografiše volontere raznih godina koji su vlastita „slomljena“ mesta premazali zlatnom bojom. Rezultat je snažan podsetnik kako nas svaki korak u našem životnom putovanju, uključujući ožiljke, formira u osobe kakve smo danas.

„Na neki način je kul kako život na nama ostavlja tragove“, kaže Sindi Džonson.

Helena Gugenhajm

Za razliku od prethodne dve umetnice, Helena Gugenhajm radi s pravim zlatom. Kako se pravo zlato ne može trajno zadržati na koži, nakon što fotografiše svoje modele, Gugenhajm listiće zlata modelima poklanja u personalizovanoj flašici. Cilj joj je, kaže, da se ljudi pitaju gde su njihovi ožiljci i kako se obnavljaju, iznutra i spolja.

Alisa Woters

Alisa Voters spojila je svoje interesovanje za medicinu i umetnost kako bi postala tatu umetnica s fokusom na rad s ožiljcima žena koje su preživele rak dojke. Mnogim ženama tako je saradnja sa Alisom često poslednji korak u izazovnom putovanju kroz operaciju dojke.

„Cilj mi nije prekrivati ožiljke, već s njima raditi tako da tetovaža prolazi kroz njih umesto da ih samo zamaskira kao da ih uopšte nema“, kaže Voters.

Sofi Majen

Fotografska kampanja „Behind The Scars“ takođe slavi ožiljke svih oblika i veličina, ali i neverovatne priče koje se iza njih kriju. Autorka Sofi Majen je snimila preko 450 portreta osoba s ožiljcima i zabeležila njihove priče osnažujući mnoge žene, muškarce i mlade širom sveta da prigrle svoju kožu, prenosi zenskirecenziraj.com.

Bonus video: TOP 10 lepotica bez šminke

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram