Nisam kupovala ništa godinu dana, evo čega sam se odrekla i koliko sam uštedela

Foto: Twitter/Michelle McGagh

Koliko novca zapravo bacamo, a da nismo ni svesni?

„S obzirom na to da sam 10 godina radila kao novinarka u Londonu, koja je pisala o ličnim finansijama, moji prijatelji, porodica i kolege pretpostavljali su da sam genijalna sa novcem – ali to nije bilo baš tačno“, objašnjava Mišel Mekge u svom tekstu za Telegraph.

Nakon što je primetila da je u poslednje vreme potrošila hiljade dolara na potpuno „nepotrebne“ stvari (kafu, obroke van kuće, odeću), odlučila je da se obaveže da neće trošiti novac tokom cele godine – počevši od Crnog petka 2015. godine. Izračunala je, na primer, da joj je samo na kafu za poneti godišnje odlazilo oko 500 dolara, i shvatila je da novac bespotrebno rasipa.

Naravno, nije mogla da ne troši ništa, pa je napravila detaljan plan toga na šta će trošiti novac – hipoteka, računi, životno osiguranje, donacije za dobrotvorne svrhe, internet i računi za mobilne telefone. Takođe je sebi dozvolila higijenske proizvode poput paste za zube, dezodoransa, šampona, kao i hranu za sebe i svog supruga, za koju su se dogovorili da će zajednički potrošiti oko 35 dolara nedeljno.

„Ali nije bilo budžeta za luksuz – to znači bez odlazaka u bioskop, bez noćnih izlazaka u kafiće, bez hrane iz restorana, bez nove odeće, bez odmora, bez članstva u teretani, čak ni KitKat ili neke slatkiše iz supermarketa. I svakako bez kafe za poneti.“

Iako se njen suprug brinuo da je izazov previše ekstreman, ona se prepustila tome, vozila bicikl svuda, nosila isključivo odeću koju već ima, i kada je primetila da joj raspoloživa primanja rastu, počela je da plaća više za hipoteku, što je učinilo srećnom.

„Zahvalna sam što imam raspoloživa primanja za uštedu i smatram da bi trebalo da ih maksimalno iskoristim – nadam se da sam podstakla i druge ljude da preispitaju svoje obrasce trošenja.“

Kako kaže – postoji velika razlika između siromaštva i štedljivosti.

„Ovaj eksperiment nije se odnosio na takav život, jer siromaštvo nije izbor. I dalje sam mogla da platim hipoteku, račune i hranu. Prošla godina bila je eksperiment ekstremne štedljivosti i izbor da se ne troši više nego što mora.“

Na kraju, imala je oko 23.000 dolara više nego na početku.

Zimski meseci nisu bili laki, ali je počela više da ceni svoje slobodno vreme i boravak na otvorenom kada je proleće došlo. Njena odeća je uništena od vožnje bicikla, a trebalo joj je i šišanje, ali do kraja godine nije osećala potrebu da troši novac.

Kupila je rundu piva za svoje prijatelje u ponoć na Crni petak (i avionsku kartu da poseti svog dedu), ali to je sve što je kupila.

Da li biste vi bili spremni da uradite isto?

Bonus video: Sajsi MC o dojenju u javnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram