Moja šestogodišnja borba s koksaki virusom

Njena priča 03. avg 202118:30 > 18:34
Olgica Stanimirović Foto:Bojan Ćorović

Olgica je 26-godišnja devojka koja od 2015. godine živi sa koksaki virusom. Sve je počelo sa bolom u grudima, povišenom temperaturom i velikim i brzim zamorom. Dva meseca kasnije ustanovljena joj je dijagnoza koja joj je promenila život.

Kako lekari i nakon snimanja pluća i urađenih testova na sve moguće viruse i dalje nisu mogli da shvate šta se dešava sa Olgicom, poslali su je na Institut Torlak gde joj je ustanovljen koksaki. I život se u jednom danu okrenuo za 180 stepeni.

„U početku sam odbijala da poverujem da imam koksaki, jer sam se do tada aktivno bavila sportom i sama pomisao da ću morati da menjam način života i životne navike mi je teško pala”, kaže Olgica za Zadovoljna.rs.

Kaže i da je u početku bila stalno umorna, spavala je po ceo dan i to je i te kako uticalo na njenu svakodnevicu. Mesec dana primanja terapije je malo poboljšalo stanje, a terapija je u stvari vrlo jednostavna: kompleks vitamina (c, d, b, zink, selen, magnezijum) i kao najvažniji vitamin q10 za jačanje srčanog mišića.

Olgica Stanimirović Foto:Bojan Ćorović

Promena načina života bila je neminovna. Preporučuje se umerena fizička aktivnost, te svaki vid profesionalnog bavljenja sportom ne dolazi u obzir – jer srce ne sme da se opterećuje. Na svaka tri meseca ide na preglede, a jednom godišnje radi se kompletan pregled srca koji se sastoji iz EKG-a i ultrazvuka. Tako se prati stanje i vidi da li je na srcu došlo do nekih oštećenja.

Da li Olgica ikada može stvarno da se opusti i da zaista živi život?

„U početku sam se dosta plašila, izbegavala sam svaki vid fizičke aktivnosti i bila sam opterećena time. Ali vremenom sam se navikla i sada živim normalan život. Naravno i dalje izbegavam preteranu fizičku aktivnost, ali volim da odem povremeno u teretanu i radim lagane vežbe koje ne uključuju preterano kondiciju. Svakodnevni unos vitamina i pozitivno razmišljanje su mi mnogo pomogli.”

Svi ljudi na ovom svetu imaju dane kada im je sopstvena koža tesna. Čak i ako nemaju probleme poput ovog, nekada jednostavno traže razloge da ne odustanu, i guraju dalje. Olgica kaže da njoj ljubav prema životu ne dozvoljava da odustane.

„Imam divnu porodicu i prijatelje i oni su mi glavni pokretač i snaga. Dosta mi je značila njihova podrška i razumevanje, kao i pozitivna energija kojom sam bila okružena.”

Olgica nam ovako potvrđuje da su podrška, pozitivnost i ljubav zaista glavni pokretači u borbi za život, kao i da odustajanje – ne dolazi u obzir. A kako kažu lekari, za ovaj virus ne postoji lek, tako da bi svi trebalo da budu oprezni.

Bonus video: Holesterol – kako zaustaviti tihog ubicu


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram