Mod se predstavljala kao muškarac da bi mogla da tetovira ljude

Mod Vagner Foto: LIBRARY OF CONGRESS / Sciencephoto / Profimedia

Žena koja je obeležila istoriju.

Mod Stivens rođena je u Kanzasu 1877. godine, a detinjstvo je provela na porodičnoj farmi. Nije želela da vodi klasičan život domaćice, već je odabrala umetnički put, postavši cirkuska akrobatkinja. Talentovana i zapažena, nastupala je na najvećim sajmovima u zemlji.

Vozeći se kroz Sent Luis 1904. upoznala je Gusa Vagnera, koji je sebe skromno nazvao “najtetoviranijim čovekom na svetu”. Nakon godina putovanja, ovaj svetski putnik vratio se u Ameriku s telom prekrivenim tetovažama. Sa preko 200 motiva privlačio je posetioce koji su ga posmatrali sa velikom znatiželjom.

Foto: Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Čim je upoznao Mod, Gus je krenuo sa zavođenjem, što njoj nije smetalo ali je imala samo jedan uslov – da joj obeća da će je tetovirati i naučiti je toj veštini.

Foto: LIBRARY OF CONGRESS / Sciencephoto / Profimedia

Gus pristaje i s njom deli svoje znanje koje je doneo sa putovanja. Maudin prvi motiv je počeo tako što je Gus ispisao njegovo ime na njenoj levoj ruci.

Udala se za njega 1907. i nekoliko godina kasnije rodila devojčicu Lotevu. Većinu, ako ne i sve, tetovaže na njenom telu, bile su delo njenog supruga – na telu su bile iscrtane divlje i mitske životinje iz udaljenih zemalja, egzotične biljke, domorodačke žene i reči.

Mod i Gus počinju da putuju Sjedinjenim Državama kako bi pokazali svoja tela koja su postala prava umetnička dela. Mod nije ni bila svesna da u tom trenutku u konzervativnom američkom društvu predvodi pravu malu feminističku revoluciju.

U to vreme tetoviranje je uglavnom bio muški posao, a mnogima je bilo teško zamisliti ženu sa tetovažama. Na reklamnim lecima Mod se zvala „gospodin Stivens Vagner“ kako bi privukla klijente, nadajući se da će se ta gospoda rešiti svojih predrasuda, kada se suoče s onim što radi.

Nakon što je postala priznata profesionalka, kada je Gus umro 1941. godine, nastavila je da se bavi tetoviranjem sve do svoje smrti, 20 godina kasnije. Ono po čemu će oboje zauvek ostati upamćeni je to da su bili dva poslednja umetnika koja su isključivo radila tehnikom ručnih uboda, bez moderne tehnologije.

Njihova ćerka Loteva je takođe bila vrhunski majstor tetoviranja, a nije imala nijednu tetovažu na svom telu.

***

Bonus video: Šerijatsko pravo – Avganistan u strahu od surovih kazni

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram