Manekenka iz Ukrajine sama protestovala na trgu u Milanu

Nastaja Abramova
Nastaja Abramova Foto: Instagram/nana_abramova

Ukrajinska manekenka i aktivistkinja, 23-godišnja Nastja Abramova se našla na Nedelji mode u Milanu kad je Rusija napala Ukrajinu. Ona je za italijanske medije rekla da bi i sama bila spremna da brani svoju zemlju, ali da je trenutno to nemoguće jer ne može da se vrati.

„Moj otac se prijavio i čeka da ode na front, ako bude bilo potrebno, to će učiniti i moja majka i moja sestra. I ja ću. Ovo je naša nezavisnost, naše pravo, naš identitet, naša zemlja, ovo je naša sloboda“, istakla je Nastja u intervjuu koji je dala italijanskoj Republici.

Nastja Abramova je jedna od nekoliko ukrajinskih manekenki koje ovih dana rade Milansku nedelju mode i jedina koja je htela da priča o tome šta se dešava u njenoj zemlji. Ostale to odbijaju – plačući.

Nastja ima 23 godine i na pitanja novinara je odgovarala u bekstejdžu modne revije Elisabette Franchi. Čim završi sa poslom ona odlazi i protestuje protiv rata.

Pre osam godina ju je otkrio agent i počela je da putuje svetom dok se nije preselila u Njujork gde radi za Monster Management.

„Posle Milana je trebalo da odem u Ukrajinu da posetim svoju porodicu, svi tamo žive, ali radije ne bih rekla tačno gde, to je način da ih zaštitim. Sad ne znam šta da radim, slomljena sam, Ostaću u Milanu i čekati da shvatim šta će se dogoditi jer niko od njih ne želi da napusti zemlju. Nikada se nisam osećala tako daleko od svojih najmilijih.“

Dok joj prave frizuru, Nastja jedva zadržava suze.

„Prioritet je ostati jedinstven i ne verovati u propagandu i lažne vesti, Ukrajina nije neprijatelj Rusije kao što se vidi u pojedinim ruskim televizijskim programima. To je veoma opasno ispiranje mozga.“

Manekenka je veoma aktivna na društvenim mrežama gde deli novosti o bombardovanju i demonstracijama i  apele. Kada je Rusija izvršila invaziju, otišla je sama na Piazza della Scala da demonstrira.

„Naše jedinstvo je najvažniji odgovor. Moramo da stavimo do znanja svetu da smo jaka zemlja koja veruje u mir. Trg mi je doneo toplinu, ali kao Ukrajinka osećam se veoma usamljeno.“

Mlada žena, koja je i fotografkinja, otkriva i zašto je isfrustrirana svojim okruženjem.

„Frustrirana sam svetom mode, teško je biti prisutan na modnoj pisti ovih dana jer mi je glava negde drugde. Ovde izgleda svi žele da to ignorišu, ima dosta površnosti čak iako na sreću postoje izuzeci poput manenekne Vitorije Ćereti, koja je poslala poruku podrške Ukrajini, a tu su još neke kolege koje će me pratiti na demonstracijama“.

Ipak, ostaje gorčina jer nema nemogućnost da slobodno izrazi svoj stav u kontekstu koji nije uvek toliko ‘pažljiv’ kada se radi o aktuelnim događajima.

„Ne sećam se ko je rekao da u svetu mode nema mesta za politiku. Mislim da je to apsolutno pogrešno i zbog toga se osećam loše. Često izgleda da modu zanimaju samo novac i marketing, a bilo bi toliko važno da neko baš sada zauzme čvršći stav. To bi razbilo klišee“, istakla je Nastja.

***

Bonsu video: Modni trikovi koje možemo da ukrademo sa Nedelje mode u Parizu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram