Zašto prelepa supruga Zelenskog nije obična prva dama

Poznati 27. feb 202208:45 > 14:38
Foto: Mohammad Javad Abjoushak / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik odbio je da napusti zemlju usred ruske invazije, a sa njim je ostala Olena Zelenska, njegova supruga koja je u Ukrajini poznata po svom uticaju, lepoti, stilu i pameti. Olena Zelenska je više od prve dame. Ona je vrlo obrazovana, a intenzivno se zalagala za društvene probleme poput rodne ravnopravnosti i bavila se diplomatskim radom.

Olena je u braku s Zelenskim od 2003. godine, a imaju dvoje dece.

Zelenska je od početka invazije komunicirala sa građanima svoje zemlje putem društvenih mreža.

„Dragi moji ljudi! Ukrajinci! Danas vas sve gledam. Sve vidim na TV-u, na ulici, na internetu. Vidim vaše postove i video zapise. I znate šta? Vi ste neverovatni! Ponosna sam što živim sa vama u istoj zemlji! I danas neću osećati paniku i suze. Biću mirna i samouverena. Moja deca me gledaju. Ja ću biti pored njih. I pored mog muža. I sa vama“, poručila je.

Zelenska je rođena 1978. godine u Krivom Rogu. Studirala je arhitekturu i stekla je master diplomu, ali se kasnije okrenula pisanju. Ona je jedna od suosnivačica Studia Kvartal 95, najistaknutije ukrajinske kompanije za filmsku i TV produkciju, i zaslužna je za pisanje scenarija u serijama i filmovima.

Foto: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Kao prvu damu, rad na reformi ishrane na u školama ju je proslavio. Takođe je odigrala ključnu ulogu u razvoju Nacionalne strategije koja uključuje oblasti kao što su rodna bezbednost i kulturna diplomatija, kako je primetio Ukrajinski ženski kongres, na kojem je redovno govorila.

Zelenska je takođe inicirala pristupanje Ukrajine planu G7 za rodnu ravnopravnost.

U junu 2020. godine Olena Zelenska je pokrenula inicijativu za širenje ukrajinskog jezika u svetu i uvođenje audio vodiča na ukrajinskom jeziku na najpoznatijim mestima, posebno – u najvećim muzejima na svetu. Kao deo inicijative, 11 audio vodiča na ukrajinskom jeziku pokrenuto je u muzejima u Azerbejdžanu, Austriji, Italiji, Letoniji, Turskoj i Crnoj Gori.

Ukrajinski premijer i njegova supruga su išli u istu školu. Međutim, sreli su se tek mnogo godina kasnije, tokom fakulteta. Osam godina su se zabavljali pre venčanja. Imaju ćerku i sina.

***

Bonus video: Najinteligentniji ljudi sveta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram