Dirljiva i moćna poruka Ruslane na početku rata u Ukrajini

Foto: MARC TIRL / AFP / Profimedia

Ruslana Ližičko je poznata pevačica, producentkinja i kompozitorka iz Ukrajine koja je prvi put stekla svetsku slavu nakon pobede na Pesmi Evrovizije 2004. Ona je aktivno učestvovala u ukrajinskom političkom životu od svoje pobede na takmičenju - a danas, kada je Rusija napala njenu zemlju, objavila je važnu poruku.

„Došlo je jutro kada treba da skupimo snagu i shvatimo da je počeo rat protiv Ukrajine. Znam sigurno da će svet stajati ujedinjen za Ukrajinu. Dugi niz godina smo radili na tome da savremeni svet vidi Ukrajinu kao zemlju koja je vekovima patila od ruskog režima. Svet nas razume i pomoći će nam. Svi će delovati da zaustave rat“, ovako je Ruslana započela objavu na svom Instagramu.

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je početak napada na Ukrajinu, u Kijevu se čuju sirene za uzbunu, a svet strepi od razvoja ovog konflikta.

„Sada je najvažnije znati jasne akcije teritorijalne lokalne odbrane! Sada prikupljam informacije – kako da postupim, i objaviću ovde! Prijatelji, pišite privatno ili ovde! Potrebne su pouzdane informacije“, pozvala je Ruslana.

Pevačica je podsetila na organizaciju građana tokom nasilnih protesta na trgu Majdan u Kijevu.

„Važno je sačuvati unutrašnji mir, bez emocija i panike. Slava Ukrajini! Gospode, počuj i primi koju molitvu za spokoj i mir za Ukrajinu!“ poručuje Ruslana.

Foto: MARC TIRL / AFP / Profimedia

Godine 2013. Ruslana je odigrala ulogu opozicione heroine ukrajinskih pro-EU protesta poznatih kao Majdanska revolucija – koji su na kraju okončali predsedništvo Viktora Janukoviča.

Ukupno je na trgu Majdan provela 100 dana i 100 noći. Ovo je navelo ruski Forbes 2013. da je proglasi jednom od 10 inspirativnih žena godine. Takođe je odlikovana Ordenom „Intelektualne hrabrosti“ jer se dovela u ozbiljnu opasnost zbog protivljenja interventnoj policiji.

Ruslana je imenovana za međunarodnu ambasadorku Ukrajine za obnovljivu energiju 2018. na Globalnom samitu o vetrovima u Hamburgu, Nemačka. Njena kuća je navodno opremljena vetroelektranama, solarnim panelima i solarnim kolektorima.

Njeno interesovanje za energetska pitanja podstaknuto je željom da smanji zavisnost Ukrajine od prirodnog gasa koji se uvozi iz Rusije.

„U potpunosti sam posvećena pomaganju kritične tranzicije ka 100 odsto obnovljivoj energiji i osnovnom pravu svih ljudi da koriste obnovljivu energiju. Obnovljiva energija je demokratska energija i energija za mir“, izjavila je.

***

Bonus video: Evrovizija nekad i sad

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram