Košmari prve avganistanske grafiterke se ostvaruju (FOTO)

Njena priča 22. avg 202115:52 > 16:11
Šamsia
Šamsia Hasan; Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Šamsia Hasani je prva avganistanska grafiti umetnica i profesorka vajarstva na Univerzitetu u Kabulu. Ili je bar bila dosad.

„Hvala vam na porukama i na tome što mislite na mene u ovim vremenima. Vaše poruke i komentari pokazuju da humanost i nežnost još žive i nemaju granice. Hvala vam za podršku i brigu, ja sam na bezbednom“, bilo je sve što je Šamsia objavila na svom Instagram profilu.

Svakako, njena dela govore mnogo više.

Šamsia jeste jedna od najhrabrijih žena Avganistana, a pritom, za nju zna čitav street art svet, zato se i veruje da je među prvima na meti talibana.

Mlada umetnica proslavila se radovima koji govore upravo o položaju avganistanskih žena.

„Pokušavam da ih predstavim veće od onoga što jesu u stvarnosti, u modernim izdanjima, da učinim da ih ljudi vide drugačije“, objasnila je jednom prilikom umetnica, koja je dosta rizikovala u svojoj misiji i izlagala se opasnostima iscrtavajući zidove napuštenih, razorenih zgrada Kabula.

Njen stil nazvan je „grafiti snova“, a u njima je glavna junakinja devojka u tradicionalnoj odeći, koja nema usta, ali ima želje, snove, strasti…

Sada, Šamsijini radovi postaju više „košmarni“ i crni, a mnogi ih ovih dana dele po društvenim mrežama kao svojevrsnu ilustraciju pakla koji žene u Avganistanu čeka nakon što su talibani preuzeli kontrolu.

*

 

*

*

***
Bonus video: Kako do pozitivnih misli

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram