Ja sam poslednji vojnik koji će napustiti domovinu

Credit line: MASSOUD HOSSAINI / AFP / Profimedia

Strašna situacija koja se trenutno odvija u Avganistanu, ne štedi nikoga. Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, u avione su mahom uspeli da se uguraju muškarci. Među malobrojnim ženama koje su se spasle od talibanskog režima, bila je i ona - Arjana Sajid.

Sva prava za koja su žene uspele da se izbore proteklih 20 godina, oduzeta su im za nekoliko dana. Arjana Sajid je avganistanska pevačica, rođena u Kabulu 1985. godine.

Rodni grad napustila je sa porodicom već sa osam godina. Dok je bila dete, prilično često se selila sa roditeljima, a do skoro je živela na relaciji Kabul – Istanbul. Pored toga što je pevačica, ona je i TV zvezda, a od nedavno je pokrenula i svoj brend odeće i šminke.

Kada su talibani preuzeli Avganistan, pop zvezda se našla u Kabulu. Ona je jedna od retkih žena koje su uspele da se izvuku i pobegnu, glavom bez obzira.

„U jednom od svojih poslednjih intervjua, rekla sam da sam ja poslednji vojnik koji će napustiti svoju domovinu. Ironično, upravo to se dogodilo“, napisala je pevačica u opisu jedne fotografije.

Na svom instagram nalogu, obavestila je svoje pratioce da je dobro.

Postupci talibana i najnoviji napori da se hiljade žena pošalju u seksualno ropstvo, pokazuju da se njihovi stavovi o pravima žena nisu promenili i da su spremni da preko noći ovu zemlju vrate unazad, u pakao od pre dve decenije. Zavladala je atmosfera straha, već se priča o tome kako su mnoge devojčice i žene na putu da postanu robinje, a one koje nisu, plaše se za svoje živote – prema izveštajima je proteklih meseci ubijeno nekoliko novinarki.

***
Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram