Šta se desilo s avganistanskom devojčicom s najlepšim očima

Njena priča 19. avg 202110:21 > 11:10
Šarbat Gula
Šarbat Gula; Foto: Ruslan Shamukov / TASS / Profimedia

Ceo svet zanemeo je pred njenim očima, kad je lik avganistanske devojčice 1985. osvanuo na naslovnici magazina "National Geographic". Decenijama kasnije, te oči govore još veću, ali i tužniju priču.

Legendarnu fotografiju napravio je Stiv Mek Kari, dok je radio na priči o sovjetskoj okupaciji Avganistana i izbegličkoj krizi. U šatorima obližnjeg izbegličkog kampa Nasir Bagh bila je organizovana škola, u kojoj se susreo s devojčicama mlađim od 13 godina koje nisu morale da nose burku i lica su im bila otkrivena. Ime mlade Avganistanke otkriveno je tek 17 godina pošto je slika objavljena – zove se Šarbat Gula i danas ima 49 godina.

Šarbat Gula
Šarbat Gula; Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Godine 2001. kada su talibani svrgnuti s vlasti u Avganistanu, National Geographic je organizovao detaljnu potragu za devojkom. Posle dužeg vremena pronađena je u zabačenom delu planina Tora Bore, a njen identitet su stručnjaci potvrdili biometrijskim merenjem. Tada je imala tridesetak godina, živela je u bedi, a 2002. se ponovo našla na naslovnici National Geographic, pozirajući sa svojom slavnom fotografijom.

„Proslavila me je, ali je dovela i do mog zatvaranja… Pre ovoga sam bila seljanka. Nije mi se dopalo što je moja fotografija u medijima. Sada sam jako srećna što mi je ukazana čast i učinila me je poznatom među ljudima. Ishod fotografije je pomogao mnogim udovicama i siročićima. Sada sam ponosna na to“, rekla je o fotografiji. Ipak, ona nije mogla da utiče na njenu sudbinu.

Šarbat je kao devojčica, nakon što su Sovjeti izvršili invaziju na Avganistan 1979, s porodicom emigrirala u Pakistan i tamo živela u izbegličkom kampu s ocem, bratom i četiri sestre (majka joj je umrla kad je imala samo 8 godina). Udali su je sa 13 godina, ali njenom mužu je ubrzo postavljena dijagnoza hepatitisa C i umro je pet godina posle sklapanja braka. Šarbat ima petoro dece, jedna ćerka joj je umrla, takođe od hepatitisa.

U Pakistanu je živela 35 godina, ali je osuđena i deportovana zbog posedovanja lažne pakistanske lične karte, a njen slučaj je pokrenuo priču o hapšenjima i prisilnoj deportaciji avganistanskih izbeglica. Šarbat je služila 15-dnevnu zatvorsku kaznu, ali prvu nedelju je provela u zatvoru, a drugu u bolnici gde su je lečili od hepatitisa C.

Šarbat Gula
Šarbat Gula; Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pakistanci su shvatili da će im čitav slučaj narušiti reputaciju, pa su joj ponudili da ipak ostane, ali je ona to odbila. Izjavila je da će u Pakistan doći samo da ode na grob muža i ćerke i pomoli se.

Šarbat se 2017. vratila u Avganistan sa bratom i decom, dočekao ju je čak i predsednik. Danas živi negde u Kabulu…

***
Bonus video: Kako prebroditi smrt voljene osobe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram