Ko je Titova druga supruga: Brak im je trajao samo godinu dana, optužili su je da je špijunka i završila je tragično

tito žena
Ilustracija; Foto: ÂTopFoto / Topfoto / Profimedia

On je tada imao 44 godine, a ona navodno 22 kad su se venčali.

Josip Broz Tito je bio jugoslovenski komunistički revolucionar, državnik, diplomata, lider Saveza komunista Jugoslavije, doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i – veliki ženskaroš.

Iako na prvi pomen njegovog ljubavnog života svima na pamet padne Jovanka Budisavljević, Tito je voleo i druge žene i bio je u braku i pre nje.

Posebno zanimljiva je priča o njegovoj drugoj ženi.

Ko je druga supruga Josipa Broza Tita

Drugi put Tito se oženio u oktobru 1936. godine u Moskvi Nemicom Lucijom Bauer, čije je pravo ime bilo Ana Koenin. Ona je bila udata za jednog visokog službenika nemačkih komunista, koji je nakon dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora.

Međunarodna organizacija Crvene pomoći potom je organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gde je dobila pseudonim Lucija Bauer.

Tito i Lucija su se venčali 1936. On je tada imao 44 godine, a ona navodno 22. Nedugo nakon venčanja Tito je „otišao na ilegalan rad u Jugoslaviju“. Slao joj je ljubavna pisma uveravajući je da je ljubav njegovog života, piše insider.hr.

Nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je nemački špijun, Lucija je 1937. godine streljana u moskovskom zatvoru.

Pre Lucije Titova prva žena bila je Ruskinja Pelagija Belorusova, s kojom je imao četvoro dece, od kojih je jedno preživelo, i koja se za njega udala navodno sa 14 godina. Njemu je tada bilo 26.

Brozova sledeća velika ljubav bila je bila Herta Has. Bogata Slovenka jevrejskog porekla od njega je bila mlađa 22 godine. Biografi se još uvek ne slažu potpuno jesu li se ona i Tito uopšte venčali.

Svakako najpoznatija Titova supruga i jeidna prva dama bila je Jovanka Budisavljević, 32 godine mlađa od Tita.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram