Čudesna priča o devojčici koja je preživela Titanik, a od bede u staračkom domu spasli su je Dikaprio i Kejt Vinslet

Foto: Mike Lawn / Shutterstock Editorial / Profimedia; PA / PA Images / Profimedia; Solent News & Photo Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Umrla je u 97. godini, a film o brodolomu nikad nije pogledala.

Od 2.208 ljudi na „Titaniku“, procenjuje se da je njih 1.503 poginulo nakon što je brod za krstarenje udario u zloglasni ledeni breg. Na brodu je bilo 128 dece, od kojih je 67 spaseno.
Najmlađi preživeli sa „Titanika“ imao je samo dva meseca. Zapravo, imala je dva meseca i zvala se Millvina Din (Britanka rođena 2. februara 1912), i nije čak ni trebalo da bude na brodu, kao ni njena porodica.

Porodica Din rezervisala je put do Amerike na drugom brodu, međutim, zbog štrajka rudara, Milvina, njen dvogodišnji brat i njeni roditelji prebačeni su na „Titanik“ kao putnici treće klase. Selili su se u Vičitu, Kanzas, gde je Milvinin otac planirao da vodi prodavnicu duvana sa svojim rođakom. Za Dinove, to što im je bilo dozvoljeno da putuju na prvo putovanje čuvenog broda bila je sreća, iako će se uskoro ispostaviti da je to sve samo sreća ne.

Milvina Din ukrcala se na „Titanik“ sa svojom majkom Etom, dvogodišnjim bratom i ocem Bertramom.

Millvina Dean Foto:Solent News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Četiri dana kasnije dogodila se katastrofa. U 23.40 primećen je ogroman ledeni breg koji se uzdizao od 15 do 30 metara iznad vode, a budući da je bio dug 120 metara, bio je neizbežan.
„Titanik“ je udario u santu leda 30 sekundi kasnije i za tri sata brod je potonuo.

Kobne noći, Milvinin otac je osetio udar i požurio u svoju kabinu da pomogne ženi i deci da se obuku i popnu na palubu. Milvina, njen brat Bertram i majka Eta trebalo je da uđu u čamac za spasavanje broj 10. U konfuziji, gospođa Din i njena majka su odvojene od njenog brata, a dečak je ubačen u drugi čamac za spasavanje.

Millvina Dean Foto:Solent News & Photo Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pošto je prostor bio prioritet za žene i decu, a on putnik u trećoj klasi, Milvinin otac nije mogao da se pridruži porodici. Nažalost, on nije preživeo. Od otprilike 709 putnika koji su putovali trećom klasom na „Titaniku“, samo ih je oko 174 izašlo živo.

Foto:PA / PA Images / Profimedia

Preživele – uključujući Milvinu – spasio je brod „Karpatija“, koji je stigao oko 3.30 časova 15. aprila.

Porodica Din provela je neko vreme u bolnici u SAD, pre nego što je slomljena Eta odlučila da se vrati u Englesku, napuštajući bilo kakvu ideju o životu u Americi. „Vajt star lajn“ ponudio je Dinovima povratak kući brodom „Adrijatik“, na kom je Milvina navodno privukla veliku pažnju drugih putnika. Bila je toliko popularna da su policajci ograničili vreme na 10 minuta svakom ko je želeo da je pridrži.

Otac preživela Titanik
Foto: Profimedia

Četiri godine nakon nesreće, „Vajt star lajn“ pristao je da plati odštetu 665.000 dolara, ili otprilike 430 dolara po putniku. U 2022. to bi bilo oko 11.000 dolara po svakom putniku.

Milvina je tokom Drugog svetskog rata radila u odeljenju za izradu mapa za potrebe britanske vojske. Nakon rata bila je zaposlena kao sekretarica u inženjerskoj firmi. Prvi put je o „Titaniku“ pričala 1985. kada je pronađena olupina broda.

„Niko nije znao za mene i ‘Titanik’, da budem iskrena, nikoga to nije interesovalo, pa ih ni ja nisam zanimala“, rekla je, prenosi The New York Times i dodala: „Ali onda su pronašli olupinu, a nakon što su pronašli olupinu, pronašli su i mene.“

Decenijama nakon toga ona je odlazila na brojne izložbe, konvencije i ostale događaje posvećene „Titaniku“, putovala u mnoge škole kako bi ispričala svoju životnu priču.

Pod stare dane više nije mogla da pokrije troškove doma za stare sve dok nije organizovano prikupljanje sredstava i donacije nisu stigle od Kejt Vinslet, Leonarda Dikaprija, Džejmsa Kamerona i Selin Dion, koji su svi dobro profitirali od filma „Titanik“ iz 1997. godine.

Millvina Dean Foto:Mike Lawn / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Titanik“ je bio prvi film koji je zaradio milijardu američkih dolara na blagajnama. Milvina je žestoko odbijala da ga pogleda, pošto je imala noćne more nakon gledanja drugog filma o poslednjoj noći tragičnog putovanja.

Zanimljivo, Milvina nije bila samo najmlađa osoba koja je preživela „Titanik“, već je pre svoje smrti 2009. u 97. godini bila i poslednja živa preživela.

Nakon smrti, njen pepeo razvejan je na dokovima u Sautemptonu, odakle je isplovila 97 godina ranije.

Titanic Foto:Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram