Fatalna ljubav sa Titanika koja je nadmašila onu filmsku

titanik
Foto: 20th Century Fox

Isidor i Ida Štraus, stariji par koji je prikazan u filmu "Titanik" Džejmsa Kamerona iz 1997. godine, izabrao je da ostane na brodu koji tone kako bi drugi mogli da žive. Njihov praunuk je otkrio šta se desilo u sceni koja je zapravo izbrisana iz filma.

Osim romantične priče o Rouz, bogatoj devojci, I Džeku, siromašnom momku, koji se sreću i zaljubljuju na „nepotopivom brodu“, Titanik krije još priča koje su možda i nadmašile ovu filmsku. Jedna od njih je i ljubav osnivača čuvene robne kuće Macy’s Isidora i njegove supruge Ilde Štraus.

titanik
Foto: PATRICK LANDMANN / Sciencephoto / Profimedia

Kada je Titanik počeo da tone u ledeni okean, žene i decu su stavljali u čamce za spasavanje, baš kao što kaže nepisani zakon mora. Međutim, Ida, koja je imala 63 godine, odrekla se svoje šanse da se spasi i rešila da ostane sa svojim mužem s kojim je bila 40 godina. To je u intervjuu 2017. godine otkrio njhov praunuk Pol A. Kurzman, socijalni radnik i profesor iz Njujorka, piše Today.com.

„Moja prabaka Ida je ušla u čamac za spasavanje očekujući da će je muž pratiti. Kada se to nije desilo, jako se zabrinula, a brodski oficir zadužen za spuštanje tog čamca je rekao – pa, gospodine Štraus, vi ste stariji čovek… i svi znamo ko ste… .Naravno da možete da uđete u čamac za spasavanje sa svojom ženom“, otkrio je njihov praunuk Kuzman.

Međutim, tada je njegov pradeda kazao:

„Ne. Dok ne vidim da su svaka žena i dete na ovom brodu u čamcu za spasavanje, ja neću ući u čamac.“⁠

Kad je čula to, Ida je izašla iz čamca za spasavanje i ostala sa Isidorom, a taj trenutak zabeležen je u jednoj od kasnije izbrisanih scena filma Titanik.

„Ako poznajete Bibliju, u Knjizi o Ruti kaže se: ‘Proživeli smo ceo život zajedno i, ako ćeš ostati na čamcu i umreti dok čamac tone, ja ću ostati na čamcu sa tobom. Nećemo ostaviti jedno drugo nakon našeg dugog i divnog zajedničkog braka“, naveo je Kuzman.

On je inače za ovu dirljivu priču prvi put čuo od svoje bake, Sare Štraus Hes, najstarije Isidorove i Idine ćerke.

Priča ga je fascinirala još dok je bio dečak, a kako je odrastao, osećao je sve veći ponos i poštovanje prema hrabrosti i odanosti pradede i prabake.

BONUS VIDEO: Istorijat ljubljenja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram