„Mala od skandala“ koja je preživela Titanik i promenila istoriju

Foto: Mary Evans Picture Library / Profimedia,Illustrated London News Ltd/Mary Evans / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Priča dostojna filma.

Priču o potonuću Titanika svi znamo – ali malo ko zna da je jedna od najvećih međunarodnih modnih dizajnerki tog vremena bila na brodu u noći kada je udario u santu leda.

Lejdi Lusil Daf Gordon, izuzetna britanska žena, inovatorka i biznismenka, putovala je zbog posla u Ameriku — podigla je kuću u Njujorku 1909. i Čikagu 1911, godinu dana pre nego što je Titanik isplovio.

Ona je bila prva koja je odbacila uske korsete i žičane donje suknje, a zamenila ih je s provokativnim donjim rubljem, dizajniranim da žene oslobodi od tadašnjeg restriktivnog donjeg veša. Takođe je prva uvela suknje s šlicem i niske linije dekoltea. Smatra se ključnom figurom u evoluciji mode i odeće 20. veka.

Lusil je bila prva koja je dizajnirala potpuno proziran negliže, ukrašavajući svaki komad ručno rađenim pupoljcima ruža i somot mašnama. Ona je razumela kako da kroji tkaninu da bi stvorila prelepe ženstvene siluete, oslobađajući žene restriktivnih korseta i donjih suknji. Njena odeća je bila revolucionarna i skandalozna.

Bila je poznata po svom romantičnom, ženstvenom dizajnu svoje odeće, koju je pravila od prozirnog šifona, čipke i svetlucave svile u delikatnim kombinacijama boja. Ovi elementi koji definišu njen dizajnerski stil doneli su joj prestižnu klijentelu.

Foto: Illustrated London News Ltd/Mary Evans / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ona je Titanikom putovala sa svojim mužem, Kosmom Daf Gordonom, i svojom sluškinjom, Laurom Mabel Frankateli. Svo troje su izbavljeni čamcem za spasavanje broj jedan, jednim od poslednjih koji je napustio Titanik.

U svom mučnom svedočenju o katastrofi, Lusil je opisala užasnu paniku koja je izbila kada je njen čamac spušten.

„Činilo se da svi žure za tim čamcem. Nekoliko ljudi koji su se nagomilali bili su vraćeni pod pretnjom revolvera kapetana Smita, a nekoliko njih je oboreno pre nego što je uspostavljen red. Sećam se da su me gurnuli prema jednom od čamaca i pomogli mi da uđem“, rekla je ona, prenosi list Mirror.

Foto: Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ona je u svojoj autobiografiji pisala o uzbuđenju i glamuru na početku putovanja — a zatim i košmarnoj spoznaji da je nešto pošlo naopako.

„Kao i svi ostali, bila sam zadivljena lepotom broda. Nikada nisam sanjala da plovim u takvom luksuzu.  Moja lepa mala kabina, sa električnim grejačem i ružičastim zavesama, oduševila me je. Sve u vezi sa ovim divnim brodom me je umirilo. Bila sam u krevetu oko sat vremena i svetla su bila ugašena kada me probudila čudna tutnjava. Činilo se kao da je neka džinovska ruka igrala kugle, kotrljajući ogromne lopte“, govorila je Lusil.

Ono što je skandalozno je da je čamac za spasavanje broj jedan, napravljen da primi 40 ljudi, isplovio sa samo 12 osoba. Većina je bila posada. Prema neproverenim izveštajima štampe, kada je brod potonuo, Lusil se okrenula svojoj služavki i rekla: „Ode tvoja divna spavaćica“.

Priča kaže da su ljuti članovi posade protestovali zbog toga što su izgubili svoju imovinu, nakon čega je Daf Gordon svakom od njih dao po pet funti. Kasnije je, međutim, njegova akcija protumačena kao podmićivanje posade da ne spasu još ljudi.

Foto: Illustrated London News Ltd/Mary Evans / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Ovu potresnu fusnotu o katastrofi Titanika otkrila je Džoana Hašagen, kustoskinja u muzeju Bouz u okrugu Daram na severu Engleske, kroz priču o nevesti, Lindi Beatris Morit, avanturističkoj devojci koja je naručila venčanicu od Lusil, neposredno pre nego što je modna kreatoka krenula na sudbonosno transatlantsko putovanje.

Uprkos skandalu koji je izbio u  Americi i Britaniji zbog ponašanja Kosma Dafa Gordona, Linda Morit je insistirala da nosi Lusilinu haljinu na venčanju – samo dva meseca nakon katastrofe. Nije bila jedina mušterija koja je lejdi Daf Gordon prižila podršku, kada se pojavila sa crnim šeširom i ljubičastim kaputom na saslušanju o Titaniku.

Lusil i njen muž su oslobođeni krivice. Lusilin posao je nastavio da cveta. Imala je butike u Čikagu i Parizu, nastavila je da dizajnira kostime.

I priča mlade Linde Morit takođe ima srećan kraj: pošto su odseli u hotelu Savoj prve bračne noći, ona i njen novi muž su mislili da treba da urade nešto posebno za svoj medeni mesec. Tako su 4. avgusta 1912. preleteli preko Lamanša u dvokrilnom avionu. Njihov avion se srušio pri sletanju, ali niko nije povređen.

***

BONUS VIDEO: Kako u beogradskom ateljeu nastaje jedan šešir

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram