Bio je najmoćniji čovek u Srbiji, njihova ljubav je bila zabranjena, a onda je ubijen pred njenim očima

knez mihailo
Foto: Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia

Bila je fatalna Beograđanka.

Dva veka su prošla od rođenja kneza Mihaila Obrenovića i tim povodom nastao je film „Što se bore misli moje“ koji se u Srbiji prikazuje ovih dana. To je uzbudljiv istorijski i politički triler koji govori o ubistvu kneza Mihaila, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. Poput holivudskih zapleta, ova priča iz istorije naše zemlje krije veliku tragičnu ljubav između kneza i Katarine Konstantinović. Baš ona je bila uz njega u Košutnjaku te 1868. kada je ubijen.

Bila mu je sestričina

Ipak, o tome da je bila s njim, kao i da je ranjena, nije se baš govorilo. Iza svega se krije činjenica da su Mihailo i Katarina bili u bliskoj rodbinskoj vezi, tj. u petom kolenu srodstva (Katarina je Mihailu bila sestričina), tako da se brak nije mogao ozvaničiti. Ali Mihailo se zaljubio u Katarinu i vremenom zbog te ljubavi izazvao državnu krizu koja će ga nakon tri godine stajati i života. Naime, Mihailo se tajno verio sa Katarinom tri dana pred smrt, navodi istoričarka Zorica Janković za Vreme.

A ko je bila lepa Katarina, koju su zvali fatalnom Beograđankom?

Katarina Konstantinović Foto:Wikipedia

Nakon što je u desetoj godini ostala bez oca, knez Mihailo je Katarinu i njenu majku Anku često pozivao da borave na dvoru Obrenovića. U to vreme Mihailo je imao bračne muke – njegova supruga mađarska grofica Julija Hunjadi de Ketelj nije mogla da mu podari naslednika, a i imala je aferu s jednim austrijskim grofom.

Na tu porodičnu dramu Katarinina majka Anka je gledala s optimizmom. Kad je Katarina napunila 15 godina, Mihailov brak je već bio u ozbiljnoj krizi i tada je Anka razradila čitavu strategiju kako bi Katarina zauzela mesto vladareve supruge.

Jedna stvar joj je u tome posebno išla na ruku: knez Mihailo je, po svemu sudeći, voleo Katarinino društvo. Stoga je Anka svoju ćerku mudro savetovala da što češće bude uz njega. Između Katarine i Mihaila naposletku se rodila prava ljubav.

U jednom trenutku sve se zamalo pretvorilo u ljubavni trougao.

Damjan Pavlović bio je mladi učitelj fizike koji je postao opčinjen svojom učenicom kojoj je držao privatnu nastavu. Ipak je odlučio da joj isprva anonimno prizna ljubav, znajući da protiv kneza nema nikakve šanse, piše 011.info.com.

Svoje nepotpisane stihove objavio je u listu „Vila“, a onda nakon jednog predavanja kleknuo pred Katarinu i priznao joj osećanja. Neslavno je isteran iz kuće, a idućeg dana stigla je vest da se ubio iz pištolja.

U međuvremenu, Katarinina majka Anka je bila zadovoljna jer je knez hteo da okonča svoj brak s Julijom zbog prevare i oženi se Katarinom. Ali Katarina je bila ćerka njegove sestre od strica i, kada su o kneževim namerama saznali političari, sveštenici i običan narod, svi su bili ogorčeni.

Verili se tri dana pred njegovu smrt

Uprkos svemu, Mihailo i 20-godišnja Katarina verili su se u junu 1868. godine. Ali samo tri dana kasnije knez Mihailo je ubijen u atentatu na Košutnjaku. Pored buduće knjeginje, tog popodneva su mu društvo pravile i njena majka Anka i baka Tomanija. Mihailo je od ispaljenih metaka stradao na mestu, kao i Anka, a Katarina je pogođena s tri metka.

Te šetnje neutabanim stazama Topčidera bile su „njihova stvar“, a kako piše casopiskuc.rs, prilikom te poslednje kobne Mihailo je uz sebe u levom džepu kaputa imao Katarininu sliku, maramicu i notes sa svilenim koricama na kojima mu je izvezla reči vera, ljubav i nada.

Katarina međutim nije dugo patila. Nakon kneževog ubistva prihvatila je udvaranje uvaženog generala, državnika i ministra vojnog Milivoja Petrovića Blaznavca.

Samo četiri meseca kasnije – udala se

Ali ni taj spoj nije bio bez komplikovanih rođačkih odnosa. Spekulisalo se da je on zapravo vanbračni sin kneza Miloša – u tom slučaju, bio je polubrat Katarinine majke. Uz to, baš on je desetak godina ranije iz Katarinine sobe isterao nesrećno zaljubljenog profesora Pavlovića. Mada je i Blaznavac bio jedan od tadašnjih udvarača, držao se po strani kako ne bi narušio interese države i odnose sa knezom Mihailom. A nakon Kneževog ubistva to više nije bila prepreka.

Samo četiri meseca od tragičnog događaja u Košutnjaku Katarina se udala za 24 godine starijeg generala. Taj brak pak nije dugo potrajao. Pet godina kasnije general Blaznavac iznenada je preminuo od srčane kapi.

Bio je to treći muškarac u Katarininom životu koji je stradao. Tada se pojavio Mihailo Bogićević Ocika, još jedan čovek blizak vlasti. Osim što je bio brat od ujaka Anke Obrenović, uskoro će postati Katarinin drugi zakoniti suprug.

S obzirom na bliske rođačke veze, planirani brak je ponovo naišao na osudu. Katarina i Ocika su podmitili sveštenika da ih tajno venča, a na zvaničnom dokumentu su umesto Ocikinog potpisali nepostojeće ime.

Razvela se zbog prijatelja svog sina

Iako ponovo u braku, Katarina je i dalje imala afere, a jedna od njih bila je, ni manje ni više, nego sa jednim od prijatelja njenog sina Vojislava. Iako je bila starija 18 godina, zbog njega je odlučila da napusti supruga.

Nakon razvoda više nije mogla da živi na visokoj nozi, ali mogla je da računa na pomoć svog sina i polusestre Simone, bogate dvorske dame u službi kraljice Elizabete Rumunske.

Godine 1910. u 62. godini Katarina Konstantinović preminula je u Nišu, zaboravljena od javnosti. Priča kaže da, kada je Katarinino telo sahranjivano, na mestu gde se nalazila stara skupština, konji koji su vukli pogrebnu kočiju, stali su i odbili da nastave put. Oni koji se sećaju govorili su da su onog dana kada je knez pošao u svoju poslednju šetnju Topčiderom njegovi konji stali na istom tom mestu i da ih je knez dugo umirivao pre nego što su pristali da nastave put.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram